Cei care sunt în căutarea unei stațiuni montane care nu este foarte aglomerată pot alege Râușor, din județul Hunedoara. Se află pe versanții nordici ai Masivului Retezat, în Parcul Național Retezat.
Povestea zonei turistice Râușor a început în anii `70 în același timp cu ambițiosul proiect hidroenergetic de pe Râul Mare – Retezat și a barajului Gura Apelor. În locul cantoanelor muncitorilor care au lucrat la proiectul hidrologic au fost construite mai multe cabane pentru angajații Combinatului Siderurgic din Hunedoara.
În 1980 a fost înființat și Serviciul Salvamont Hunedoara, iar voluntarii care făceau parte din acest serviciu au amenajat o pârtie de 150 de metri și primul teleschi. Din 1990, zona a început să se schimbe, după ce au început să apară numeroase case de vacanță și pensiuni private.
În ultimii ani, Râușor a început să se trezească la viață în fiecare iarnă, când apar amatori de schi și săniuș. Locul oferă o priveliște deosebită, fiind înconjurat de o pădure de brazi.
Din Râușor pornesc mai multe trasee turistice spre vârfurile montane, lacurile și cascadele Retezatului. Însă trebuie precizat că iarna acestea sunt de obicei închise. Primăria din Râu de Mori are planuri mărețe în ceea ce privește această zonă turistică. A propus în urmă cu câțiva ani să extindă zona și să o transforme într-un adevărat domeniu schiabil.
În 2011, autoritățile locale au făcut un proiect prin care plănuiau construcția unor instalații de transport pe cablu, o telegondolă sau telescaun și mai multe pârtii de schi. În total, își doreau construirea a nouă kilometri de pârtie de schi, cu o diferență de nivel de 800 de metri, care ar fi coborât de la 2.000 de metri.
În apropierea acestei mici stațiuni se află mai multe atracții turistice. Pe o rază de 60 de kilometri se află, printre altele, Cetatea Colț, ruinele cetății Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Barajul Gura Apelor, Parcul Național Retezat, Biserica Medievală de la Densuș, Cetatea Mălăiești și Castelul Corvinilor.