Vama Buzaului din județul Brasov nu este un loc pe care sa-l fi descoperit toata lumea, asa cum se intampla cu Valea Prahovei sau Poaiana Brasov. Comuna se afla la poalele Muntilor Ciucas, acolo unde raul Dalghiu curge nestingherit spre Buzaul mai mare.
4 sate idilice compun aceasta comuna, si anume, Acris, Dalghiu, Buzaiel si resedinta ce ii poarta numele. Ca o scrurta istorie, comuna a avut rol de granita intre Translivania si Tara Romaneasca, asa a ajuns aceasta zona sa fie populata si sa se dezvolte de-a lungul timpului. Daca sunteti curioasi de unde izvoraste Buzaul si aveti nevoie de o reconectare cu natura ,,neschilodita”, atunci Vama Buzaului este locul ideal.
Cascada Urlatoarea, vedeta Vamii Buzaului
Daca ajungeti in Vama Buzaului tineti camera de fotografiat aproape, fiindca simbolul acestei zone, Cascada Urlatoarea merita cateva cadre.
Cascada se alimenteaza de la 9 izvoare, iar apa curge cu putere. In timpul verii, daca urcati pana aici, va puteti racori in apa mica si rece. Iarna, cascada ingheata, nu in totalitate, iar ropotele de apa se domolesc considerabil. Insa, sa nu va asteptati la o cascada impresionanta, mcicile izvoare se intind pe cativa zeci de metri formand mai degraba o dantelarie a muntelui.
Aici debitul apei nu creste niciodata, el ramane constant si permite turistilor sa mearga prin apa. Veti fi impresionati si de altceva in Vama Buzaului: de curatenie si grija oamenilor locului pentru natura salbatica.
Cum se ajunge la cascada? Din localitate pana la Urlatoarea aveti de parcurs 2 kilometri, pe langa pensiunea ,,La Rascruce” si cu raul Buzau tovaras de drum.
Rezervatia Valea Zimbrilor
O alta atractie este Rezervatia Valea Zimbrilor din Acris, la o distanta de aproximativ 5 kilometri de comuna. Pentru a vedea animalele indeaproape va fi nevoie sa achizitionati un bilet de intrare pentru 5 lei. Cei care au in grija rezervatia primesc si donatii pentru ingrijirea animalelor. Locul in care zimbrii sunt protejati in Vama Buzaului a fost pus pe picioare in anul 2008 si, in prezent, aici traiesc 37 de exemplare. In prezent, tarcul masoara doar 10 hectare. Intr-un viitor apropiate, acest loc va fi extins la 80 de hectare pentru ca animalele sa se bucure de libertate.
Cum se ajunge aici? Daca porniti din Bucuresti traseul urmeaza orasele Ploiesti-Sacele-Teliu-Bradet-Vama Buzaului, 200 de kilometri. De altfel, si varianta Bucuresti-Ploiesti-Valenii de Munte-Nehoiu-Bradet-Vama Buzaului este de luat in seama, mai ales ca este mult mai aerisita.
Cazare in Vama Buzaului
Mosia Vanatorului, Casa Mariflor, La Rascruce, VAMA54 BOUTIQUE si Gospodaria lui Nea Ion sunt pensiunile pe care turistii le au la dispozitie pentru cazare in Vama Buzaului. Pentru informatii actualizate si oferta de pret puteti accesa site-ul Booking.com.