Romania pitoreasca am intalnit-o la Izvorul Muntelui. Nu doar in fotografii acest loc arata atat de frumos, ci si in realitate! Acest lac de acumulare si zona de munte in care a fost amenajat iti lasa impresia ca ai ajuns in Elvetia sau pe marginea unui lac din Italia.
Ne aventuram prin judetul Neamt, undeva langa Parcul National Ceahlau. Pornim in cautarea ,,Lostritei” fermecate, despre care pescarii spun povesti de generatii intregi, dar pe care inca o asteapta pe malurile Bistritei. Nici nu este de mirare ca scriitorul Vasile Voiculescu a fost inspirat de asa un loc in scrierile sale. Judetul Neamt are pamanturi fertile si roditoare, cu falnice paduri, ferit de strasnicele zapezi din Ceahlau si Parcul Natural Vanatori-Neamt.
In apropiere de orasul Bicaz, la 4 kilometri dupa bordul masinii, vi se va dezvalui un loc neasemuit in frumusete. Este Lacul Izvorul Muntelui, cunoscut de cei din imprejurimi sub numele de Lacul Bicaz, care este, de fapt, un lac de acumulare amenajat pe cursul raului Bistrita.
Acest loc pitoresc a aparut in urma constructiei barajului dintre anii 1950-1960, cu scopul precis de folosi apa de aici in hidrocentrala puternica ,,Dimitrie Leonida”. Aceasta se afla la o distanta de barajul inalt, de aproape 130 de metri, la 15 kilometri, in satul Stejaru.
Impresionanta intindere de apa, aproape 33 de kilometri tine luciul sau, a fost declarata rezervatie acvatica. In adancurile Izvorului Muntelui se gasesc legendara lostrita, platica, pastravul, mreanul, clean si alte specii cunoscute de pescari.
Amenajarea lacului face parte dintr-un proiect ambitios al perioadei comuniste, primul plan fiind pus pe hartie de inginerul Dimitrie Leonoda. Pentru realizarea Barajului Lacul Izvorul Muntelui, in afara de o munca titanica si sustinuta a 15.000 de oameni, a fost nevoie de stramutarea a 22 de sate din imprejurimi, peisajul fiind total schimbat.
Cu un volum extraodinar de apa, aproximativ 1.250 de milioane de metri cubi, Izvorul Muntelui este al doilea lac artificial ca marime si al treilea ca inaltime din Romania.
Intr-un peisaj de vis ar fi fost si pacat sa nu existe un port turistic, de unde turistii au ocazia sa urce la bordul vaporaselor, pentru o plimbare de zile mari.
Ofertele de cazare nu lipsesc, iar cei intersati sa innopteze pe malurile lacului o pot face intr-una dintre pensiunile agroturistice de aici. Preturile sunt pentru toate buzunarele, pornind undeva de la 80 de lei pe noapte.
Stiati ca oceanograful Jacques-Yves Cousteau a fost oaspetele acestor maluri? In anul 1993 el a vizitat Statiunea Biologica ,,Petre Jitariu” Potoci-Neamt a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, care are in derulare programe de cercetare subacvatica.
Daca v-am convins sa faceti un drum pana la Izvorul Muntelui, calatoria dumneavoastra nu se va incheia aici. Masivul Ceahlau, Cheile Bicazului, Statiunea Durau, Palatul Cnejilor, Platoul Comarnicului, Schitul Pahomie cel Mare sunt cateva dintre obiectivele pe care sa vi le propuneti daca ajungeti in acest judet.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…