Guvernul vrea să reînvie turismul în stațiunile anti-îmbătrânire din România

0
1238
Herculane, una dintre stațiunile lăsate în paragină FOTO: George Damian/Flickr (creative commons)
Herculane, una dintre stațiunile lăsate în paragină FOTO: George Damian/Flickr (creative commons)

Ministerul Economiei pregătește un proiect de hotărâre prin care va fi aprobat un masterplan pentru dezvoltarea turismului balnear. Prin acest proiect se urmărește promovarea turismului balnear „verde”, legat cu ecoturismul, turismul balnear medical și turismul anti-îmbătrânirea.

Sub coordonarea Autorității Naționale pentru Turism urmează să se dezvolte un cluster balneo-turistic la nivel național, care să asigure și promovarea internațională. Prin acest cluster, stațiunile balneare vor fi ajutate să găsească finanțare și parteneri pentru a se dezvolta.

De asemenea, vor fi căutați „ambasdori” ai sectorului balnear românesc, precum sportivi, actori, muzicieni – „care să prezinte virtuţile curative ale resurselor naturale din România şi produsele oferite”.

Autorii proiectului propun și crearea unui grup de lucru „“anti-ageing”, care va include medici, paramedici, actorii turistici ai staţiunii, primăriile şi alţi „prestatori cu relevanţă din staţiunile care propun sau vor să propună produse împotriva îmbătrânirii”.

Se mai dorește și crearea unor linii de produse „anti-ageing”, împotriva îmbătrânirii, pe bază de apă termală sau minerală, precum şi introducerea unei noi ocupaţii în România, precum cea de „animator de staţiuni turistice”.

În masterplan se arată că sosirile turiştilor străini în staţiunile balneare îngistrează creşteri solide, plecând însă de la niveluri foarte joase, reprezentând sub 10% din totalul fluxurilor turistice din staţiunile balneare.

Băile Felix este pe primul loc în topul staţiunilor balneare vândute de turoperatori în 2016, potrivit informaţiilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din România. Următoarele staţiuni sunt Călimănești – Căciulata, Băile Herculane, Sovata, Covasna.

Potrivit ANAT, în staţiunile balneare, unde în ultimii cinci ani au fost refăcute 34 de hoteluri și două au fost construite, turiștii sunt din ce în ce mai atrași de programele de relaxare, prevenție sau tratament diversificate oferite de hotelieri. Pachetul mediu a fost vara aceasta de 821 de lei/persoană, față de 667 de lei/persoană, vara trecută, la un sejur mediu de șapte zile.

FOTO: George Damian/Flickr (creative commons)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here