Simplitatea vietii la tara, obloanele frumos colorate si oamenii harnici ne-au atras atentia in satul Rimetea de cum am pasit. Cum este posibila o astfel de asezare, desprinsa parca din povesti? Datorita oamenilor ce au vrut sa schimbe ceva si Fundatiei Transylvania Trust. In jur de 140 de case ale satenilor primesc ajutor financiar de la consiliul local din Sectorul V din Budapesta.
Satul Rimetea. Una dintre cele mai frumoase asezari din Romania
Rimetea sta ascuns intr-o mare caldare de granit, la poalele Muntilor Trascau sau, asa cum localnicii i-au denumit, ”Piatra Secuiului”. Legenda spune ca, tare demult, prin secolul al XIII-lea, secuii din sat au fost nevoiti sa se refugieze pe munte pentru a scapa din calea tatarilor. Si, astfel i-a ramas numele muntelui. Depresiunea Trascaului este strajuita de masive montane calcaroase, nu foarte inalte, cel mai mai inalt varf fiind Ardascheia cu 1.250 de metri.
O priveliste ce iti taie rasuflarea
Piatra Secuiului este un masiv montan preponderent calcaros, impartit in doua si inconjurat de palcurile de vegetatie ale depresiunii. De asemenea se regasesc numeroase pesteri, poduri naturale si galerii de mine vechi si parasite. In satul vecin, in Coltesti, la numai 3 kilometri veti putea admira ruinele unui castru medieval, Cetatea Trascaului.
Satul unde soarele rasare de doua ori
Ce face cu adevarat spectaculoasa aceasta asezare? Din primavara, cand pastorii pleaca cu animalele pe munte si pana in septembrie, cand acestia se intorc in vale, soarele in satul Rimetea rasare de doua ori.
Satul Rimetea, alaturi de Viscri, Breb, Jurilovca, Sirnea si multe altele raman cele mai frumoase sate din Romania cu care ne putem mandri.
Cum se ajunge in satul Rimetea? Din capitala aveti de parcurs un drum ce tine aproximativ 5 ore si il puteti face prin A1 si DN 7. Veti trece prin orasele Pitesti-Sibiu-Alba-Iulia.
Rimetea: satul cu case albe si ferestre verzi
Asezarile din Transilvania au ceva special, oamenii sunt molcomi, natura parca iti impartaseste din tainele locurilor, iar casele sunt desprinse din povesti. Se spune ca ”omul sfinteste locul”, iar acest fapt se aplica in totalitate satului Rimetea. Deviza locuitorilor este munca si iar munca, iar cei ce ajung aici sunt uluiti de maiestria mesterilor populari.
8 secole peste satul din Apuseni
De la un sat medieval, locuit neintrerupt de 8 secole, localitatea din judetul Alba se mandreste astazi cu casele sale. Sunt toate varuite in alb si gatite cu flori la ferestre si obloane verzi. Casele satenilor au ajuns la varsta venerabila de peste 100 de ani, dar au farmecul de odinioara.
Singurul sat distins cu premiul Europa Nostra
Daca ajungeti la Rimetea veti avea impresia ca ati intrat intr-o alta lume, departe de agitatie, trafic, doar liniste, peisaje pitoresti si oameni care saluta de cate ori te vad pe strada. Turistii straini sunt pe loc incantati de asa ”gospodarie”. Iar localnicii se considera norocosi ca pot beneficia de pe urma turismului.
In anul 1999, reprezentantii UNESCO au fost atat de impresionati de ceea ce au vazut, incat au premiat satul cu Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural. Rimetea fiind singura localitate distinsa cu prestigiosul premiu.
Va invitam sa urmariti galeria noastra foto: