Stiati ca exista asa ceva in Romania? Iata lacul de culoare verde smarald din masivul Buila-Vanturarita

1
3670
verde smarald

Lacul de culoare verde smarald din Pestera cu lac este un miracol.
Prezenta apei intr-o pestera fosila, suspendata in calcarele puternic fisurate, este un lucru mai putin frecvent.
Aceasta pestera speciala, este situata in masivul Buila-Vanturarita, judetul Valcea, Romania. Este plasata la o altitudine de 990 de metri si la 140 de metri talvegul (linia care leaga punctele cele mai adanci ale unui curs de rau) vaii raului Cheia.
Pentru prima data, pestera a fost explorata in anul 1978 de catre un cerc de speologi din Ramnicu Valcea.

Pestera are o intrare relativ mare, de aproximativ 6 x 4 m. Imediat dupa aceasta urmeaza doua galerii: prima, foarte ingusta, de doar 10 m lungime. Celalalta este larga si mai mare, cu podeaua acoperita cu fragmente mici apoi cu blocuri mari de calcar cazute peste vechi concretiuni.

Dupa 35 de metri de mers prin intunericul pesterii, acesta este impartit in doua coridoare ce duc catre Sala Mare a pesterii. Ramura principala are o panta de 4 m, in timp ce a doua este usor descendenta, nivelata si foarte larga, de 25 m.

Sala Mare are dimensiuni impresionante (30x20x10 m), si o podea destul de abrupta, deoarece din tavanul subteranei au cazut multe blocuri.
Prezenta lacului de culoare verde smarald in crapaturile unei pesteri fosile fisurata puternic este destul de ciudata si poate fi explicabila prin depozitele de argila care au blocat acele fisuri.

Prin orificiile provocate de fisuri, este posibil ca lacul sa se scurga, precum cel din Pestera Pagode, care se afla in apropiere. Pentru vizitare, pestera nu necesita echipament special si poate fi admirata de catre orice persoana dispusa sa vina cu surse de iluminat proprii, deoarece pestera nu este echipata pentru turisti.
Privelistea lacului cu o culoare verde smarald este foarte clara in intunericul pesterii; o priveliste senzationala, asa cum se poate vedea si in fotografiile de mai jos.

1 COMENTARIU

  1. In insula Capri (Grotta Azurra -italia), pt ceva asemanator se plateste un bilet de 30 euro, ca sa intrii sa stai 3 min, dupa ce astepti 2 ore la coada
    la noi nici macar nu este amenajata pt turisti, trebuie sa ti aduci lanterna de acasa??! :/
    foarte trist 🙁

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here