Românii care primesc tichete de vacanță și aleg să meargă în excursii în extrasezon, adică primăvara sau toamna, vor avea vouchere mai mari. Potrivit Ministerului Turismului, valoarea tichetelor crește până la nivelul salariului minim, adică 2.080 de lei. În schimb, angajații care merg în concediu în lunile de vârf primesc vouchere tot de 1.450 de lei ca și până acum.
Lunile din extrasezon sunt considerate octombrie-noiembrie în toamnă și aprilie-mai în primăvară. De asemenea, Ministerul Turismului au mai luat decizia și ca voucherele să intre pe un card, iar hotelierii să își primească banii imediat și nu în aproape 60 de zile, ca până acum.
Prin măsura creșterii valorii voucher-ului în extrasezon, ministrul Turismului speră că va crește numărul românilor care călătoresc în țară cu aproximativ 30%.
Sunt avantaje mari și în ceea ce privește prețurile pentru cei care merg în vacanță în perioadele octombrie-noiembrie și aprilie-mai. De exemplu, pe litoral, dacă o cameră de hotel se închiriază și cu 500 de lei, un voucher ajunge doar pentru trei nopți de cazare.
În situația în care ar opta pentru același pachet extrasezon, hotelierii spun că din cei 2.080 de lei ar putea rămâne și cu bani de cheltuială. În cazul vacanțelor la munte, cu siguranță vor rămâne bani și pentru cheltuială, pentru că prețurile sunt mai mici.
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, spune că tot mai multe firme private sunt interesate să ofere vouchere de vacanță.
„În 2019, conform datelor raportate de agenţiile care emit vouchere de vacanţă, peste 10% au fost emise de către mediul privat. Am creat posibilitatea şi mediului privat să emită aceste vouchere de vacanţă şi anume am eliminat toate taxele: CAS, CASS şi este doar impozitul pe venit: acel 10%, în rest taxele au fost eliminate astfel că mediul privat a putut să ofere aceste vouchere de vacanţă şi angajaţilor”, a declarat Bogdan Trif.