Tragica poveste a lui Kanakota. Ce NU ar trebui să mai facă niciun turist când merge în Asia

Povestea tragică a unui elefant în vârstă de 18 ani, pe nume Kanakota, a făcut înconjurul lumii și a stârnit revolta iubitorilor de animale. Elefantul a murit de epuizare în Sri Lanka, după ce a fost forțat să transporte turiști, fără odihnă, pe o căldură mare.

Pentru a respecta cererile celor care îl exploatau, Kanakota era lovit des cu o tijă metalică cu un vârf ascuțit. Instrumentul a fost denumit „bullhook” și este folosit de „mahouts”, cei care mână elefanții, potrivit Daily Mail.

Elefantul era folosit la transportul turiștilor până la vechea fortăreață Sigiriya pentru echivalentul a aproximativ 30 de dolari. Drumul durează aproximativ o oră. Însă, Kanakota ar fi luat parte, cu o zi mai devreme, și la o paradă. La astfel de defilări, elefanții sunt împodobiți cu haine și decorațiuni foarte grele și sunt plimbați pe drumuri aglomerate. Încărcăturile pun presiune pe picioare și coloana vertebrală.

Organizația pentru drepturile animalelor World Animal Protection spune că aproximativ 3.000 de elefanți sunt folosiți în Asia pentru divertismente. Aproape 80% din aceste animale sunt tratate cu cruzime.

La sfârșitul lunii septembrie, o altă poveste tragică a unui elefant, care vine tot din Sri Lanka, a ajuns în presa din întreaga lume.

„Suferința lui Tikiiri a luat sfârșit, sufletul ei este acum liber. Nimeni nu o mai poate răni. Nu te uita niciodată înapoi spre această lume atât de crudă față de tine și prietenii tăi”, a scris Lek Chailert, fondatorul Fundația Salvați Elefanții, potrivit BBC.

Tikiiri era o femelă elefant care a fost înfometată și torturată de stăpânii care o forțau să participe la spectacole, a murit.

Avea 70 de ani și a ajuns cunoscută în toată lumea după ce Fundația Salvați Elefanții a publicat mai multe imagini care arăta suferința prin care a trecut animalul. Animalului i se vedeau coastele din cauza înfometării.

Femela era forțată în fiecare an să participe la festivalul Perahera din Sri Lanka, care durează 10 zile, chiar dacă era într-o stare fizică îngrijorătoare. Ministerul Turismului din Sri Lanka a anunțat după ce imaginile cu elefantul au ajuns în presă că nu va mai fi inclus în spectacole. După câteva zile, Tikiiri a murit.

View this post on Instagram

The sad news is just out tonight that Tikiri passed away this evening. There is both sorrow and relief here. To think of her brings such pain to my heart. That hard service was her life, and not freedom, carries for me a commitment to others who yet suffer. That we could not help her before her eyes would shut forever fosters a renewed courage, and bears a responsibility for us to find safe refuges for all of the captive Giants born under the yoke of Man. What we wished for Tikiri, even a few days of freedom with love and care, we will demand for others. The day that I met Tikiri, her eyes locked with mine, telling me all that I needed to know. Her own fear and anger and sorrow is now part of that longer memory of her kind which should bear us no affection. Tikiri's suffering has ended, her soul is now free. No more harm can come to her. RIP dear Tikiri. Never look back to this world so cruel toward you and your friends. หลังจากที่ล้มครั้งแล้วครั้งเล่า มาตอนเย็นนี้ทิคคิรีก็ได้จากโลกนี้ไปอย่างทุกข์ทรมาน เธอไม่มีโอกาสที่จะได้เห็นอิสรภาพก่อนเธอตาย เธอไม่เคยได้สัมผัสความรักจากมนุษย์ก่อนที่ดวงตาคู่นั้นของเธอจะปิดสนิท วันที่ดิฉันได้พบกับทิคคิรีที่ศรีลังกา และตัดสินใจนำเรื่องของเธอสู่สายตาชาวโลก ดวงตาคู่นั้นของเธอมันบอกทุกอย่างในความรู้สึกที่เธอมี ดิฉันรู้สึกสัมผัสถึงความกลัว โกรธ ความเจ็บปวด และความหมดหวังของเธอ หลับให้สบายนะทิคคิรีวันนี้เป็นอิสระแล้ว ไม่ต้องเป็นทาสใครอีกต่อไป มองไปข้างหน้าอย่าหันหลังกลับมามอง โลกนี้ที่มีแต่การทารุนกรรม เกิดมาอีกทีอย่าเกิดมาเป็นช้างให้คนทารุนกรรมอีก #saveelephantfoundation #bekindtoanimals #bekindtoelephants #elephant

A post shared by Lek Chailert (@lek_chailert) on

În urmă cu doi ani, ONG-ul World Animal Protection a făcut un recensământ al elefanților exploatați în sectorul turistic din Asia. Cercetătorii organizației au vizitat peste 220 de locații. Concluzia lor a fost că elefanții trăiesc în condiții „proase sau inacceptabile”. Dintre cei 2.923 de elefanți recenzați ca fiind folosiți în industria turismului, 2.198 sunt exploatați în Thailanda, 617 în India, 166 în Sri Lanka, 147 în Nepal, 59 în Laos și 36 în Cambodgia.

„Atunci când sunt folosiți pentru plimbări sau spectacole, elefanții sunt ținuți în lanțuri zi și noapte, cel mai adesea folosindu-se un lanț de sub trei metri lungime”, au constatat cercetătorii.

Aceștia au mai observat și că hrana oferită este foarte proastă, asistența veterinară este limitată și sunt, de cele mai multe ori, ținuți în locuri stresante, cu muzică tare și pe ciment, în preajma grupurilor de turiști.

Asociațiile de protecția animalelor le recomandă turiștilor să ocolească serviciile de transport pe elefanți pentru a-i face pe cei care fac din exploatarea acestor animale o afacere să renunțe.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole