În ultimii șapte ani a trecut printr-un proces amplu de restaurare. „Acum, Palatul Culturii este cu adevărat un simbol al frumuseții și istoriei Moldovei”, declară managerul Complexului Muzeal Național „Moldova”, Lăcrămioara Stratulat.
De la redeschidere au fost peste 300.000 de vizitatori. Foarte mulți au venit să-l vadă și din exterior. Potrivit celor de la Philips, Palatul Culturii din Iași, lucrarea de excepție proiectată și realizată de I.D. Berindei în perioada 1906 – 1925, este cel mai mare proiect de iluminat arhitectural cu LED din România.
Palatul Culturii a fost construit în stil neogotic și, deși nu este construit peste temelii antice, cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul se înalță, în parte, peste ruinele curților domnești medievale, menționate documentar în 1434.
Au fost folosite, parțial, și temeliile vechiului palat neoclasic din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut de Mihail Sturza (1841-1843) și demantelat în 1904. Clădirea, inaugurată pe 11 octombrie 1925, a servit drept Palat Administrativ și de Justiție până în 1955.
Palatul a fost dotat la început cu facilități ultramoderne pentru vremea respectivă, precum iluminatul electric, încălzire în sistem pneumatic, ventilație sau aspiratoare, care porneau de la subsol, unde se afla centrala mașinilor.
În prezent, la Palatul Culturii, sediul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, pot fi vizitate patru muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.
Peste 20 de manifestări desfășurate în spațiile Palatului Culturii în ultima perioadă s-au adresat iubitorilor de artă și istorie, dar și specialiștilor, reunind nume din țară și străinătate, la venisaje ale unor expoziții precum „Matisse – Triumful Modernismului”, „Ex-Libris Constantin Brâncuși” „Regele Mihai.O copilărie fericită”, „Armata română în Războiul cel Mare: 1916 -1918” sau la evenimente de anvergură internațională, precum Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice, organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și ajuns, anul acesta, la cea de-a X-a ediție.
O rochie de seara poate schimba complet vibe-ul pozelor tale. Dat fiind ca e iarna,…
Gastronomia este un domeniu al armoniei, unde ingredientele se îmbină pentru a crea experiențe unice.
Când vine vorba de protejarea interiorului mașinii tale, alegerea unor covorașe auto de calitate este…
În inima Transilvaniei, satul Cund găzduiește un loc cu adevărat special: Valea Verde Retreat. Acest…
Creioanele colorate sunt instrumente esențiale atât pentru artiști profesioniști, cât și pentru pasionații de desen,…
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…