Bucataria frantuzeasca este una dintre cele mai apreciate din lume, reusind sa isi castige renumele inca de acum sute de ani cu 10 specialitati locale. Produsele de calitate, preparatele culinare, rafinamentul si grija pentru detalii au condus si la crearea celebrului Ghid Michelin, care acorda stele celor mai bune restaurante din lume.
Nicio masa fara un platou de branzeturi atent selectionate, precum Camembert, Brie, Roquefort. Nu ezitati sa gustati acest preparat traditional al Frantei, veti simti gustul autentic si nu acela cu care v-ati obisnuit din hipermarket. De obicei, francezii incheie masa cu astfel de bunatati, acompaniate de struguri, nuci si un vin parfumat.
Rafinamentul frantuzesc se simte dintr-o inghitura cu acest preparat devenit simbol si care le da emotii concurentilor la orice concurs. Se pare ca preparatul este o reteta rurala, chiar unul dintre cele mai vechi preparate, inca din timpul galilor savurata. Reteta de cocos preparat cu vin, ceapa si ciuperci, un fel de tocanita a fost scrisa pentru prima oara in anul 1864.
Renumiti patiseri, francezii exceleaza la capitolul aluaturi sarate sau dulci, precum si la retetele de prajituri. Noi spunem ca merita incercat quiche-ul, o tarta cu aluat fin, pe baza de unt, dar crocant, cu diferite umpluturi(ciuperci, branza, spanac, sunca), insa toate avand la baza smantana si oua. Un deliciu ce poate fi savurat alaturi de un pahar de vin!
Vegetarienii, dar nu numai, se bucura de un preparat delicios, devenit emblema, mai ales dupa difuzarea desenelor animate Ratatouille. Varianta romanesca, pe care orice gospodina o poate incerca, este ghiveciul de legume.
Un alt preparat ce merita incercat pe malul Senei si de al carui gust va puteti bucura pe taramul Frantei este supa de ceapa. Da, o supa delicioasa, cu un gust dulceag de la ingredientul minune ce nu lipseste din nicio mancare. Servita alaturi de o felie de paine cu branzeturi, supa de ceapa este pranzul favorit al turistilor.
Prea multe mituri s-au creat in jurul acestor elegante si delicate fursecuri frantuzesti. Albusuri maturate 3 zile si 3 nopti, faina de migdale uscata in cuptor, zaharul pudra cumparat vs macinat acasa, macarons lasate la uscat pe foaia de copt o ora inainte de coacere… le-am auzit pe toate si le-am incercat pe toate.
Aromata, vanilata si cu o textura usoara, ca de budinca, creme brulee este desertul numarul 1 in Franta. Destul de greoi, de la combinatia de lapte cu multe oua, se recomanda a se savura in portii mici.
Un alt preparat nelipsit din bucataria franceza este foaie gras sau ficatul de rata/gasca. Un preparat pretentios si care necesita niste papile gustative preagatite pentru o asemenea experienta culinara.
Brutarii patiseri sunt renumiti in lume, iar boulangeriile va vor da pe spate cu mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor. Diversele sortimente: baguette ( bagheta), pain de campagne (paine de tara), pain brie( paine cu crusta intalnita in Normandia), pain aux noix(paine cu nuci) merita incercate, nu veti regreta, cu riscul kilogramelor in plus.
Tocanita de vita fiarta in vin, supa de vita si cu ceapa caramelizata si ciuperci este renumita in Burgundy. Secretul gustului desavarsit si al carnii fragede este gatirea la foc lent, timp de mai multe ore. Reteta traditionala a fost readusa in bucataria francezilor de catre George Auguste Escoffier, cel care in anul 1903 publica „Le Guide Culinaire”.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…