Muntii nostrii aur poarta (Muntii Nostri, Octavian Goga). Mare dreptate avea poetul. Tara noastra, in comparatie cu alte tari din Europa sau de mai departe, inca isi pastreaza natura virgina, aerul curat, oamenii locului si povestile cu talc.
Inca este toamna, zapada intalnim pe crestele montane, dar mai exista cateva trasee pe care le poti face. Va invit intr-o calatorie cu imagini:
La o distanta de 196 de kilometri de Bucuresti, drum pe care il parcurgi in aproape 3 ore, satul Magura este pozitionat geografic in Parcul National Piatra Craiului. Satul pitoresc este departe de tumultul orasului, situat la peste 1000 de metri altitudine.
La inceputul toamnei am avut ocazia sa vad pentru prima oara acest sat arhaic, parca desenat, anume, in culorile naturii si inconjurat de Bucegi si Piatra Craiului.
Zona este una dintre preferatele mele. Poate sunt subiectiva, dar de la poalele Parcului National Piatra Craiului te bucuri de o panorama ca nicaieri a muntilor din jur. Asa ca, nu uita aparatul de fotografiat, vei face multe poze.
Un traseu de incercat: Sat Pestera-Sat Magura si inapoi, Poiana Grind. De mentionat ca, acest sat din judetul Brasov a atras atentia jurnalistilor de la Financial Times care au publicat povestea unei colege de breasla care traieste aici.
Lacul Sfanta Ana este locul care atrage sute de turisti in Tinutul Secuiesc. Este singul lac vulcanic din Romania si unicul lac din Europa Central-Estica care s-a format in craterul unui vulcan stins. Legenda spune povestea unei fete pe nume Ana care a fost obligata sa se marite. In noaptea nuntii, fata fuge si se arunca in apele cristaline ale lacului. Localnicii induiosati de intamplare au denumit lacul dupa numele fetei.
Ati auzit de Sirnea? Este primul sat turistic din tara noastra care iti poarta pasii pe carari de munte. Aici se afla si prima partie de schi cu nocturna din Romania, amenajata in anul 1968, dar functionala si astazi. Cu o rezervare prealabila, la telefon, poti vedea si Muzeul Nicolae Fruntes, din Sirnea, in care vei gasi marturii ale vietii satului.
Ne mutam in sud-est, aproape de litoralul Marii Negre si aflam despre circuitul Culmea Pricopanului. Marturie a orogenezei hercinice de la sfârșitul Paleozoicului, acesti munti au aspectul unei insule. Cel mai inalt punct din Muntii Macin este Varful Tutuiatul cu altitudinea de 467 de metri.
Daca tot esti prin zona merita sa vezi si cetatea Enisala, cea mai veche moschee de pe teritoriul Romaniei, Muzeul ”Delta Dunarii” si de ce nu, una dintre podgoriile aflate aici. Traseu de incercat care dureaza aproximativ 4 ore: Vf. Sulucu Mare – Vf. Piatra Raioasa – Saua Serparu – Vf. Vraju – Vf. Caramalau – Izvorul Fantana de Leac – Manastirea Izvorul Tamaduirii.
Ciocanesti este un muzeu in aer liber cu ale sale case pictate cu motive populare traditionale. Aerul curat, rarefiat, fara noxele masinilor din oras fac din comuna aflata in judetul Suceava un loc tot mai cautat de catre turistii dispusi sa-si petreaca 7 ore si jumatate in masina pana aici. Aflat la poalele Muntilor Suhard, in drum spre statiunea Vatra Dornei, satul Ciocanesti este locul in care sa te recreezi si sa evadezi.
Atestata documentar din anul 1400, comuna Ciocanesti a ocupat locul 6 in top 10 cele mai colorate destinatii europene.
Care traseu l-ati incerca?
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…