De ce 7 parcuri din Bucuresti? Sunt printre cele mai ingrijite si cele mai frumoase zone verzi ale capitalei axfisiate de betoane. Ele dau oxigenul de care are atata nevoie capitala, iar locuitorii sai gasesc momente de liniste dupa o zi agitata. Printre claxoane, trafic infernal, praf ne-am dori ca la final de zi sau cel putin in weekend sa ne retragem intr-un coltisor cu aer curat, aproape de casa ca sa putem petrece timp liber cu mic, cu mare. Parcurile bucurestene sunt varianta ideala atunci cand bugetul nu ne permite, dar nici timpul sa ne deplasam la munte sau pe litoral. Iata 7 cele mai frumoase oaze in care sa ne eliberam de orice gand:
Primul parc la care ne-am gandit este Herastrau, fiind cel mai mare din capitala si o atractie pentru locuitorii celui mai aglomerat oras. Unul dintre cele mai frumoase parcuri din Bucuresti se intinde pe o suprafata de 110 hectare. Parcul este printre cele mai ingrijite zone verzi din oras, piste pentru biciclisti, flori multicolore, vegetatie bogata, zone dedicate divertismentului. Aleile largi sunt ideale pentru a incerca noi gadgeturi cum ar fi un monociclu electric, cunoascatorii si pasionatii stiu despre ce vorbim. Gradina Japoneza, teatrul de vara, roata mare, Aleea Cariatidelor sunt printre cele mai cautate puncte din acest parc.
Parcul Moghioros este simbolul sectorului 6. Terasele, patinoarul, terenurile, mesele de sah si strandul ,,Trei Ligheane”. Cu doar 30 de hectare, acest parc a fost amenajat in anii ’60, pe terenul fostei Intreprinderi de Constructii Aeronautice Romanesti. Zonele de recreere sunt pentru toata lumea, locuri de joaca, locuri special amenajate pentru sahisti, zone de spectacole si zone pentru role, biciclete si pentru pasionatii de fotbal si tenis de camp.
Sectorul 3 se mandreste cu un parc refacut total si adus la standarde europene, Alexandru Iona Cuza. Acronimul IOR provine de la Intreprinderea optica Romana, cladirea ce se afla in vecinatate. Parcul se intinde pe o suprafata de 80 de hectare, iar lacul natural este alimentat de cateva izvoare. Vara, cand soarele straluceste pe cer, hidrobicicletele sunt atractia parcului. Este un loc plin de verdeata, un adevarat plaman al sectorului 3, format din blocurile gri ale epocii comuniste. La ceas de seara, aici, in fostul IOR, tineri, batrani ies, la ceas de seara, sa se plimbe intr-un cadru linistitor.
Odinioara cunoscut ca Parcul Libertatii, azi Parcul Carol ridicat pe Dealul Filaretului este prilej de relaxare pentru trecatiri sau oamenii din cartier. Cele 41 de hectare, care includ si un lac de agrement au fost inaugurate in anul 1906, iar ziua a marcat 40 de ani de domnie ai regelui. Arenele Romane, Fantana Zodiac, Muzeul National Tehnic, Mausoleul sunt cateva dintre punctele cele mai importante ale acestui parc. Cu amintiri evocate din trecut, Parcul Carol I a ramas in inimile bucurestenilor care se plimba pe aici de cate ori au ocazia.
Un alt loc in care merita sa va petreceti cele cateva ore libere de peste zi sau sa va bucurati in weekend este Parcul Tineretului. Parcul ocupa o suprafata de 80 de hectare si se afla in sudul Bucurestiului, fiind al treilea parc ca marime din capitala. Tineretului este destinatia copiilor, aici totul a fost gandit pentru amuzamentul si distractia lor.
Sa nu va minunati de adolescentii pe biciclete, pe rollerii care fac sarituri in aer sau de pustii inebuniti dupa scuterele electrice cu care te deplasezi doar prin pozitia corpului si prin jocul de picioare. Stiati ca parcul, construit intre 1965-1974, este creatia arhitectului Valentin Donose a carui misiune era sa amenajeze un spatiu de recreere pentru clasa muncitoare?
Cea mai veche gradina publica a capitalei inca isi pastreaza farmecul, si cu fiecare an ce trece locul devine din ce in ce mai frumos, ca o poveste. Inaugurat in 1854 si parcul a trecut prin multe trasnformari pana a fi ceea ce stim noi azi. Odinioara aici erau cismele Bucuresti, iar locul i-a inspirat pe bucuresteni sa numeasca locul ,,Cismigiu”. Din ordinul generalului Kiseleff, in anul 1830 s-a amenajat gradina publica, lucrari ce s-au incheiat in 1854 si au respectat planurile directorului Gradinilor Imperiale de la Viena.
In prezent gradina impresioneaza prin aranjamentele florale, arborii seculari si este un loc frecventat de liceeni si deopotriva de sahisti. In niciun anotimp parcul nu este pustiu, fie ca oamenii tranziteaza zona in drumul lor, fie ca patinoarul devine atractie pe timp de iarna sau vara este locul de relaxare dupa o zi de munca, si aceasta zona verde este una dintre cele mai pitoresti.
Pe noi ne impresioneaza si parcul Circului, zona verde a sectorului 2, unde locatarii blocurilor din imprejurimi isi fac veacul in fiece seara. Cele peste 26 de hectare gazduiesc specii rare de plante cum ar fi lotusii egipteni, ce si-au innodat tulpinile in apele lacului de aici alimentat de izvoare subterane. Constructia acestui loc este atestat ca fiind anul 1958 si se afla langa Circul de Stat Globus. Un loc in care daca nu ati fost va recomandam sa mergeti si sa va bucurati de linistea sa.
Mai amintim Parcul National-23 August, Parcul Kiseleff, parcul Gradina Icoanei-Ion Voicu, Parcul Ioanid, Parcul Izvor,Parcul Bazilescu, parcul Crangasi, Parcul Lumea Copiilor.
Dumneavoastra in care parc va simtiti cel mai bine?
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…