In Muntii Poiana Rusca, intr-un peisaj desprins din basme, se afla catunul Alun sau ”satul din marmura”. Denumire venita de la cariera de marmura din apropiere care, pe vremuri, a transformat aceasta zona intr-un adevarat centru economic al tarii. Impresionati de meleagurile transilvanene, un grup de tineri spera sa reinvie satul si sa il transforme intr-o zona turistica. Desigur, orice ajutor este bine venit!
Lucian Blaga spunea atat de frumos in ”Sufletul satului” ca ”vesnicia s-a nascut la sat”. Insasi intelepciunea, liberatea, tihna, randuielile s-au nascut pe meleagurile inverzite cat vezi cu ochii. Pe ulitele satului, timpul trece greu si pare ca nimeni nu se grabeste, traind fiecare clipa. Batranii apartin locului, ei au mai ramas sa-si duca ultimele zile din viata in locurile natale. Tinerii au luat drumul orasului, cu sperante si vise marete, dar cu gandul ca se vor intoarce odata, in satul mult iubit.
Acest scenariu are loc in fiecare sat al Romaniei. Plaiurile mioritice sunt revendicate de natura, iar oamenii se pierd in tumultul orasului. La fel se intampla si in satul Alun din comuna Bunila, judetul Hunedoara. Aici, in Tinutul Padurenilor, ”satul de marmura”, asa cum il numeau localnicii, astazi este aproape pustiu. O senzatie stranie va va cuprinde privind la minunatiile de case, 80 la numar, ridicate pe fundatie de marmura, lasate in paragina.
Odinioara, Alunul era prosper, situandu-se la numai 30 de kilometri de orasul Hunedoara. Anii ’50 au fost poate cei mai buni pentru dezvoltarea satului si belsugul satenilor. Exploatarile de la Cariera de Marmura, care este amplasata la intrarea in sat, erau in toi, localnicii aveau de lucru si toate lucrurile mergeau dupa randuiala fireasca. Anii ’90, au adus nenorocirea, inchiderea carierei, iar tinerii au luat drumul orasului. Asa a ajuns astazi, ”satul de marmura” sa fie impietrit.
Marmura de Alun, in trecut era cea mai apreciata. De aici au fost scoase si duse catre capitala tarii, tone de marmura, care s-au folosit pentru constructia grandioasei Case a Poporului.
Ce mai face special acest loc unic? Biserica ridicata din marmura, integral, ce a fost construita intre anii 1937-1940, o investitie de 500.000 de mii de lei. Este singura de acest fel din Romania si a doua din Europa. Satul din Tinutul Padurenilor are si ulitele pavate, tot cu marmura. Daca veti ajunge aici veti fi intampinati de un drum, lung de cativa kilometri, construit din materialul pretios.
In luna februarie a anului 2017 doi tineri, Cristian Jurca si Denisa Tamaslacaru, si-au dorit sa mute muntii din loc si sa aduca la viata satul Alun din judetul Hunedoara. La acea vreme, Asociatia SalvaSat, al carei fondator este Denisa, si Asociatia Alternative Rurale, reprezentata de Sergiu Tent, au pornit campania „Doneaza pentru biserica din lemn monument istoric ” din Alun, Com. Bunila, Jud. Hunedoara. Impreuna reusim!”
La inceput, sute de oameni s-au aratat interesati de proiectul indraznet numit ”Catunul” si promovat pe reteaua de socializare Facebook. Pe parcurs, din cauza impedimentelor s-a dorit chiar renuntarea la visul de a repopula satul Alun si de al repune pe harta turistica a Romaniei.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…