Ambrozia este o buruiana care poate produce reactii alergice in randul oamenilor din cauza polenului.
Din primavara pana in toamna, ambrozia elibereaza particule de polen pentru fertilizare, care ajung sa fie inspirate si de catre persoanele din jur. Reactiile la acest polen sunt atat de numeroase, incat alergiile la ambrozie reprezinta o buna parte din totalul alergiilor sezoniere.
Deoarece ambrozia poate fi gasita peste tot in Romania, chiar si in zonele turistice, in continuarea acestui articol o sa discutam despre forma ei, pentru a fi recunoscuta si evitata mai usor, dar si despre simptomele aparute in urma unei reactii alergice.
Chiar daca aceasta buruiana este bine cunoscuta dupa nume ca fiind un important factor alergen, felul in care arata ambrozia nu este bine stiut de toata lumea.
Identificarea ambroziei este un lucru mai dificil de realizat deoarece nu exista caracterisitici specifice sau evidente cum ar fi fructe de un anumit fel sau flori de o anumita culoare.
In realitate, ambrozia este o buruiana care are frunzele si florile de culoarea tulpinii, ceea ce le face greu de observat la prima vedere.
Pentru a putea recunoaste ambrozia totusi, se poate lua in considerare forma frunzelor, o sigura frunza fiind formata dintr-o tulpina subtire si numeroase alte frunze mai mici crescute in asa fel incat sa dea impresia de o frunza mare si intacta.
Florile si fructele buruienii pot fi si ele luate in considerare pentru o recunoastere mai buna a ambroziei, acestea fiind de regula lipite de tulpina si de mici dimensiuni, avand de multe ori un aspect uscat.
Trebuie mentionat insa, ca exista mai multe tipuri de ambrozie, marimea frunzelor si a florilor putand varia de la un tip de buruiana la altul.
Chiar daca simptomele pot varia in functie de anotimp si de loc, exista totusi cateva care sunt des intalnite in majoritatea cazurilor. Cele mai frecvente simptome ale alergiei la ambrozie sunt:
In unele cazuri, anumite persoane pot prezenta si eczeme dupa ce au fost expuse ambroziei, iritatia si eruptiile cutanate fiind formate din vezicule mici si pline cu lichid.
Simptomele prezentate de alergia la ambrozie pot fi agravate si de alti iritanti cum ar fi fumul de tigara, mirosuri puternice sau aerul poluat.
In general, simptomele alergiei la ambrozie nu difera cu mult fata de celelalte simptome prezentate de alergiile la polen, cu toate acestea anumite persoane pot dezvolta si simptome asociate cu astmul, cum ar fi tuse, respiratie suieratoare si dispnee sau dificultate in respiratie.
Alergia la ambrozie apare atunci cand sistemul imunitar are un raspuns gresit fata de polenul acesteia.
In mod normal, sistemul imunitar provoaca anumite schimbari in interiorul corpului pentru a combate patogeni periculosi cum ar fi virusuri sau bacterii. In cazul persoanelor cu alergie, sistemul imunitar al acestora confunda polenul buruienii cu un patogen periculos si incepe procesul de aparare.
Chiar daca exista tratament pentru acest tip de alergie, este intotdeauna mai usor de prevenit o afectiune decat de tratat. Ca urmare, cateva metode de evitare a contactului cu polenul includ:
Daca prezinti alergie la aceasta buruiana asigura-te ca iei masurile necesare de precautie si ca iti tii sub observatie simptomele prezentate. Apeleaza cat mai rapid posibil la un medic specialist daca prezinti simptome aditionale sau alte abateri de la normal.
O rochie de seara poate schimba complet vibe-ul pozelor tale. Dat fiind ca e iarna,…
Gastronomia este un domeniu al armoniei, unde ingredientele se îmbină pentru a crea experiențe unice.
Când vine vorba de protejarea interiorului mașinii tale, alegerea unor covorașe auto de calitate este…
În inima Transilvaniei, satul Cund găzduiește un loc cu adevărat special: Valea Verde Retreat. Acest…
Creioanele colorate sunt instrumente esențiale atât pentru artiști profesioniști, cât și pentru pasionații de desen,…
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…