Articolele zilei

Arboretumul Simeria. Cel mai mare parc dendrologic din tara. Iata cat de frumoasa e zona

Distribuie

Daca sunteti in cautare de noi locuri in care sa mergeti in weekend puneti pe harta turistica si Arboretumul Simeria. Daca nu sunteti impinsi de curiozitate sa vedeti un parc dendrologic, aflati ca este al treilea ca marime din Europa. De altfel, ocupa un binemeritat loc pe podium datorita colectiei impresionante de plante, cea mai veche si mai valoroasa din Romania. Cu siguranta plimbarea voastra pe alei va fi una dintre cele mai relaxante lectii de biologie.

Arboretumul Simeria. Cel mai mare parc dendrologic din tara. Iata cat de frumoasa e zona. Sursa foto: Doru Parusan/mapio.net

Povestea Arboretumului Simeriei incepe undeva prin secolul al XVIII-lea, odata cu plantarea primilor castani si salcami. Potrivit vechilor documente, de-a lungul anilor, terenul a trecut in posesia famililor nobile de origine maghiara: Gyulay, Kún, Fáy si Ocskay.

Bela Fay, un cunoscut naturalist maghiar a schimbat complet infatisarea parcului, aducand numeroase specii de plante exotice din Orient si America de Nord. Indragostit de meleagurile Hunedoarei se muta impreuna cu familia, iar ginerele sau, Ocskay Istvan va face primele amenajari peisagistice. In parc existand si un vechi conac ce a apartinut familii de nobili, lasat in paragina.

Arboretumul Simeria. Cel mai mare parc dendrologic din tara. Iata cat de frumoasa e zona. Sursa foto: Doru Parusan/mapio.net

Arboretumul Simeria: locul perfect de rereere

De cum pasiti in Parcul Dendrologic Simeria veti inspira atmosfera englezeasca, pozitionarea aleilor, lacului sau a arborilor exotici amintesc de Regatul Unit.

Nu stim daca numaratoarea este exacta, dar se pare ca Arboretumul Simeria ar contine peste 2.000 de specii de plante care mai de care mai uluitoare. Este impresionant acest loc mentinut verde timp de doua secole, in care puteti admira un batran salcam in varsta de 260 de ani. De altfel, in parc veti gasi si un sequoia, arborele urias (conifer) originar din America. Cele doua zile libere, de la sfarsitul de saptamana, vor fi de ajuns sa cercetati cele 70 de hectare deschise publicului.

Sursa videoclip: Joc Urban/Youtube

Arboretumul Simeria: Ce ii lipseste?

Putin mai multa implicare din partea autoritatilor. Daca vechii proprietari au creat aici plamanul cu oxigen al Simeriei, astazi nu exista nici macar un panou informativ. In prezent, parcul este parte a Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS), care isi desfasoara activitatea de cercetare in acest areal. Una dintre cele mai mari statiuni de cercetare din tara a dezvoltat aici pepiniere intregi de rasinoase si foioase si  sere. In laborator, zi de zi, specialistii studiaza continuu aclimatizarea de noi  specii, inmultire si ingrijirea speciilor existente.

Arboretumul Simeria. Cel mai mare parc dendrologic din tara. Iata cat de frumoasa e zona. Sursa foto: adevarul.ro

Cum ajungeti in aceasta oaza de verdeata?

Parcul Dendrologic Simeria se afla la periferia orasului Simeria din judetul Hunedoara. De orasul Deva il despart numai 10 kilometri. Pentru a avea acces catre zona de parc trebuie sa intrati pe DN7, uramarind indeaproape strada 1 Decembrie pana in capatul acesteia, colt cu strada Biscaia.

Daca v-am facut curiosi, fie si pentru o plimbare de o zi, programul de vizitare este intre orele 8-20. Taxa de intrare in Arboretumul Simeria este de 2 lei pentru adulti si doar 1 leu pentru copii, elevi si studenti.

,,[…]Arborii maiestosi, batrani sunt de un efect estetic neintrecut, impreuna cu ambianta de padure de lunca naturala si cu elegante aranjamente horticulturale. […] O vizita la aceasta uzina stiintifica, ce desavarseste un „magnum experimentum” de lunga durata, este instructiva si reconfortanta. Pepinierele recent largite si perfect ingrijite sint o chezasie pentru perpetuarea rosturilor unui asemenea parc, care a improspatat si imbogatit si pana acum gradinile noastre botanice si parcurile publice cu specii pretioase si isi vor da contributia la intemeierea de paduri noi, valoroase si de aici inainte.”despre parc prof.dr.Alexandru Borza

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 2 săptămâni

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum 2 luni