Calator in Romania, pe urmele celor mai pitoresti atractii turistice pe Valea Narujei. Zona este foarte frumoasa, dar foarte putin cunoscuta, iar Muntii Vrancei raman, pe nedrept, neexplorati. Aici se gasesc mai multe rezervatii naturale printre care Lacul Negru, Cheile Narujei, Cascada Misina, Padurea Verdele. Regiunea Vrancei este un taram ce merita sa ii aflati cele mai ascunse locuri, adapostite de Subcarpatii de Curbura si Muntii Vrancei.
Unul dintre cele mai frumoase lacuri din Vrancea ramane inca un mister pentru turisti sau oameni de stiinta. Apa acoperita cu turbarie, plaur, trunchi de copaci rupti ocupa o suprafata de aproximativ 1 hectar, iar adancimea maxima a Lacului Negru este de 7,5 metri.
Prezenta Droserei Rotundifolia – o planta carnivora rar intalnita in lume; a plantei numite Menyanhtes trifoliata – plamana, tritonului de munte, salamandrei, carnivorelor mari, fac ca acest loc sa fie declarat rezervatie naturala. Tot aici intalniti si continuarea Cheilor Narujei, care ofera aceeasi imagine spectaculoasa.
In inalturile Zboinei Frumoasa (vf. Al Muntilor Vrancei) turistii au ocazia sa vada un colţ de rai, Cheile Narujei si caldarile sale in care apele involburate se revarsa.
Drumul ca sa ajungi aici incepe in Focsani, ca apoi sa urmeze Depresiunea Vrancei, prin munti, trecand prin localitatile Naruja, Nistoresti si Vetresti-Herastrau. Un drum forestier, accesibil si Bradet sau Podu Schipului va aduc aproape de chei. Calatoria este presarata cu locuri incredibile, Valea Neagra, Varful Zimnicea, malurile Narujei. Aici valea se ingusteaza, iar Botul Misunei este locul padurarilor. O banda alba va duce catre culmea Misunei spre Zboina cea Frumoasa.
Este timpul pentru cateva fotografii, straturile de gresie sunt mai vizibile, iar apa isi face loc printre stanci cu repeziciune. Este timpul potrivit si pentru mai multa atentie la cum pasiti. Cheile sunt inguste, nu prea aluminate si cu cascade spectaculoase.
Raul Naruja deseneaza spectaculos in stanci cascade voluptoase – Caldarile Narujei, care isi revarsa apele turcoaz peste patul de roca. Ramaneti 5 minute in deplina liniste, inspirati verdele crud al padurii si inhalati Portia de oxigen necesara pentru continuarea drumului spe Cascada Boului, Culmea Zboinei, Caldarile Zabalei si Varful Lacauti in Carpatii de Curbura.
In comuna Valea Sarii, calatorii au ocazia sa decsopere un alt loc de popas, Cascada Misina. Dupa cum bine stiti Vrancea este adesea ”miscata” de procesele tectonice, iar casacdele din regiune sunt un efect al acestora. Neaparat de vazut aceasta cadere de apa de la 12 metri inaltime intr-un cadru natural fascinant.
Priviti cu atentie imprejurimile, Culmea Misinei e strasnic strajer, plaiul Intarcatoarea, Culmea Fagetu Rotund, Culmea Lacului Rosu inconjoara cascada si confera reliefului un character fragmentat. Datorita prezentei celor 122 de specii de plante identificate, a populatiilor de carnivore, a habitatelor forestiere, Cascada Misina este sit Natura 2000.
In partea inferioara a Cheilor Narujei, turistul poate face o plimbare prin Padurea Verdele. Brazii, fagii si molizii de aici numara cateva exemplare cu varste venerabile de 150 de ani. Terenul este unul destul de fragmentat, de la 700 de metri ajungeti intr-o clipita la 1395 in ingustele Chei ale Narujei.
Aici exista circa 200 de specii de plante, ursi, lupi, linx, ceea ce face ca Padurea Verdele sa fie numita ”Zona de protectie insulara cu rol de coridor ecologic (de tip stepping stone) si se suprapune partial peste Zona de securitate pentru carnivore mari Vrancea Sud”.
O rochie de seara poate schimba complet vibe-ul pozelor tale. Dat fiind ca e iarna,…
Gastronomia este un domeniu al armoniei, unde ingredientele se îmbină pentru a crea experiențe unice.
Când vine vorba de protejarea interiorului mașinii tale, alegerea unor covorașe auto de calitate este…
În inima Transilvaniei, satul Cund găzduiește un loc cu adevărat special: Valea Verde Retreat. Acest…
Creioanele colorate sunt instrumente esențiale atât pentru artiști profesioniști, cât și pentru pasionații de desen,…
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…