Articolele zilei

Borsec, ”regina apelor minerale”. Primul oras din Europa care a imbuteliat ”comoara”din subteran

Distribuie

De peste 200 de ani, statiunea Borsec este renumita pentru apele sale minerale. Datorita ”comorii”din subteran, in zona s-a dezvoltat o frumoasa statiune balneo-climaterica. Putini sunt cei care stiu ca Borsec a fost primul oras din Europa care a imbuteliat apele pure (pe o linie tehnologizata). Desi, nu mai este ”bijuteria” de altadata, orasul merita (re)descoperit. 

Borsec, ”regina apelor minerale”. Primul oras din Europa care a imbuteliat ”comoara”din subteran. Sursa foto: borsecinfo.ro

Si o puteti face, chiar in acest weekend, la Ceaun Borsec Festival! Evenimentul, la care sunt asteptati oaspeti din toata tara, se va desfasura in perioada 13-15 iulie 2018, in judetul Harghita. Organizatorii si-au propus sa repuna pe harta turistica aceasta pitoreasca statiune transilvaneana. Asa ca, s-au pregatit intens cu bunatati culinare specifice zonei, muzica buna, filme, ateliere de vechi mestesuguri.

Izvoarele cu apa minerala. Sursa foto: borsecinfo.ro

Ideea apartine celor de la Asociatia Secvente si Papa la Sanyi, care de abia asteapta sa arate tuturor frumusetea zonei.

Un vienez indragostit de Harghita

Povestea apelor minerale Borsec incepe cu mult timp in urma, pe la 1803, atunci cand un vienez ajunge in localitate si incearca pe propria piele apa miraculoasa. Dupa un an, Gunther Zimmetshausen si Eisner ajung la Borsec pentru a lua in arenda pamantul si a se folosi de ape. Negocierile cu autoritatile au succes, iar contractul se semneaza pe o perioada de 28 de ani. Intreprinzatorii vienezi incep constructia unei fabrici de imbuteliere, iar in anul 1806 linia era deja folosita.

Apa vie. Sursa foto: mihailovici.ro

Mica asezare a beneficiat, in scurt timp, de drumuri si noi locuinte pentru artistii sticlari adusi din zone renumite precum Bohemia, Austria, Bavaria sau Polonia.

Primele sticle, cu apa minerala Borsec, captata de la izvoarele 1 si 2, ieseau pe poarta fabricii in 1806, multe dintre ele luand calea Vienei. Desi in primul an de functionare a fabricii au fost imbuteliate 3 milioane de litri de apa minerala, interesant este ca imbutelierea nu se facea in fiecare zi, ci doar in zilele insorite. Doar in aceste conditii, continutul de dioxid de carbon atingea nivelul maxim. Asa se explica de ce in 1873 apa minerala Borsec a fost medaliata la Targul International de la Viena si numita ulterior “Regina Apelor Minerale”.

Iarna la Borsec pe partia de schi Speranta. Sursa foto: borsecinfo.ro

Obiective turistice in Borsec

Daca nu ati ajuns pana acum statiunea Borsec, sa nu credeti ca tot ce puteti face aici este o cura cu ape minerale. Peisajele salbatice, cele mai frumoase trasee montane si celebra cascavea(branza maturata specifica tinutului) atrag in zona tot mai multi turisti. Intre anii 2008-2010, gospodarii orasului au reamanajat parcurile, au refacut drumurile si au amenajat izvoarele.

Izvorul principal la interior. Sursa foto: borsecinfo.ro

Rezervatia Naturala ”Scaunul rotund Borsec”

Unul dintre cele mai importante obiective turistice este zona Toplita – Scaunul Rotund Borsec, ce se intinde pe o suprafata de 5.466 de hectare. Flora, cu specii rare de plante si fauna, cu cele mai frumoase exemplare de ursi si cerbi, au determinat oamenii de stiinta sa ceara protejarea acestui perimetru. Imbracati echimapentul sportiv, puneti rucsacul in spate si veti avea ocazia sa vedeti maretia naturiii, intr-un loc ramas inca neatins de mana omului. Cea mai mare atractie a rezervatiei o reprezinta bogatia izvoarelor de apa minerala, si zona carstica cu depuneri de travertin, ”Scaunul Rotund”.

Borsec, ”regina apelor minerale”. Primul oras din Europa care a imbuteliat ”comoara”din subteran: Rezervatia Scaunul Rotund. Sursa foto: borsecinfo.ro

Poiana Zanelor

Poate ca v-ati astepta sa va intampine mici zane batand din aripi, insa acest loc este un ansamblu magnific de izvoare, captate in bazine sub cerul inselat. Baile cu ape minerale din din vechime se bucura de succes in randul vizitatorilor. Va puteti calma picioarele obosite dupa drumetie oricand, nefiind un program de vizita, precum nici taxa de vizitare.

Poiana Zanelor. Sursa foto: borsecinfo.ro

Grota Ursilor

Urmand traseul marcat cu triunghi rosu din Poiana Zanelor, veti ajunge la Grota Ursilor. Un mic canion sculptat in travertin, cu cea mai mare depunere cu aceasta roca din Depresiunea Borsec. Coridoarele inguste si adanci, formate de apa care a sapat in stanca se intind pe o suprafata de 40 de hectare, asa ca veti avea ce admira.

Borsec, ”regina apelor minerale”. Primul oras din Europa care a imbuteliat ”comoara”din subteran: Grota Ursilor. Sursa foto: borsecinfo.ro

Pestera de gheata

O alta atractie prin imprejurimi este Pestera de gheata. Dupa cum bine ii spune numele, pregatiti-va cu haine groase si o lanterna, care sa va ajute in explorari. Caverna se afla in Masivul Piatra Mare, iar peisajul lunar este fascinant. In culoarele inguste, unde soarele nu izbuteste sa ajunga, rasar coloane de gheata sculptate in timp. Prin fisurile verticale, inalte de pana la 50 de metri se poate inainte pe o portiune mica, restul pesterii nefiind accesibil.

Intrarea in Pestera de Gheata. Sursa foto: borsecinfo.ro

Acest magnific loc face parte din zona carstica, unica in tara, Dealul Scaunului Rotund, in care se gasesc depuneri de travertin. Stiati ca aceasta roca a fost exploatata si folosita la ornamentarea Palatului Parlamentului

Ca sa ajungeti aici urmariti traseul marcat cu o cruce rosie pe fond alb, ce porneste de la marginea statiunii. Veti trece pe langa Mofeta, in drumul catre caverna, apoi, la cativa pasi se afla si Grota Ursilor.
Ana Maria Olteanu

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum o săptămână

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună