Articolele zilei

Cabana Voina. Evadare in mijlocul naturii. Muntii Iezer Papusa sunt spectaculosi

Distribuie

Judetul Arges ascunde adevarate comori, iar Cabana Voina, in ciuda aspectului sau un pic prafuit (cu toate ca a fost renovata), este locul ideal in care sa evadati la sfarsit de saptamana. 20 de kilometri  despart aceasta zona incredibila, si putin stiuta, de orasul Campulung. 

Pe timp de iarna, la aproape 1000 de metri, in aceasta vale inconjurata de paduri dese, zapada nu se lasa dusa asa usor. La momentul scrierii articolului omatul e bine batatorit, perfect pentru sanius si cel mai important, departe de aglomeratia din Rucar-Bran.

Sursa foto: https://www.cabanavoina.ro/galerie-foto/
Cabana Cuca – un punct de oprire pe tarseul care incepe la Voina. Sursa foto: https://www.cabanavoina.ro/galerie-foto/

Cabana Voina – locul unde timpul parca sta in loc

Chiar si vara, la Cabana Voina nu veti gasi asa multi turisti cum se intampla in alte statiuni montane. Totusi inarmati-va cu rabdare, grupurile de petrecareti, posibil din zona, isi instaleaza weekend de weekend toate cele necesare. Insa, gradele sunt mult mai suportabile fata de cele din oras pe timp de vara. Termometrul se incapataneaza sa nu arate mai mult de 25 de grade Celsius. Asta se intampla aproape de raul Cuca, care isi face drum prin dreptul Cabanei Voina si care va insoteste, mereu pe partea dreapta, in drumul spre Cabana Cuca. Altfel, cu cat urcati, gradele raman tot mai putine in termometre.

Cabana Voina. Evadare in mijlocul naturii. Muntii Iezer Papusa sunt spectaculosi. Sursa foto: https://www.cabanavoina.ro/galerie-foto/

Veste buna si pentru soferi, drumul de la Campulung Muscel spre Cabana Voina este proaspat asfaltat, deci il veti parcurge fara probleme. Doar pe timp de iarna fiti pregatiti cu tot arsenalul de vreme rea.

Un alt motiv pentru care sa alegeti zona Cabanei Voina sunt traseele montane care pornesc de aici, 7 la numar, si care au durate cuprinse intre 3 si 9 ore. Desigur, nu doar aceasta cabana ofera cazare, in zona au aparut si alte pensiuni care primesc bucurosi oaspeti, depinde doar de ce vreti sa alegeti ca facilitati.

De ce Voina in detrimentul orasului Sinaia, Branului, Moeciului, Fundatei sau Brasovului? Aici se aude linistea, da, stiti ce sunet placut este? Iar frumusetea naturii, inca salbatice intregeste acest tablou montan. Este o oaza de liniste departe de calvarul numit oras si modalitatea de a va reincarca bateriile dupa o saptamana grea.

Cabana Voina. Sursa video: parazit95/Youtube

Atractii turistice: Barajul Rausor, o imagine incredibila

Cum veniti dinspre orasul Targoviste-Campulung Muscel si incepeti sa urcati spre Voina veti observa la un moment dat, pe partea stanga, o apa mare. Acesta este Barajul Rausor situat pe raul Targului, un loc fantastic care ofera una dintre cele mai frumoase privelisti asupra peisajului montan din Romania.

Barajul Rausor. Sursa foto: Alpinet.org

Festival de film in Leresti

Calatorii cinefili au ocazia sa se opreasa, in luna august (la jumatatea lunii), la Festivalul de Film Cinesat. Acesta se afla la a treia editie in 2019 si se desfasoara la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimanisteanu” din Voinesti – Leresti.

Unde ne mai oprim pe drum?

Daca alegeti ruta Bucuresti-Targoviste-Campulung atunci puteti pleca dis de dimineata, intr-o sambata si vedea mai multe locuri importante. Curtea Domneasca, Turnul Chindiei si Manastirea Dealu sunt cele mai vizitate monumente istorice din fosta capitala a Tarii Romanesti.

Obiective turistice in Dambovita. 10 locuri interesante pentru o calatorie de neuitat: Curtea Domneasca. Sursa foto: targoviste.info

Un alt loc ce merita vazut, insa lasati-l pentru la intoarcere, aveti ceva de urcat catre Manastirea Cetatuia Negru Voda, supranumita ”Meteora Romaniei”(satul Cetateni).

Cetatuia Negru Voda. Sursa foto: https://thankyouromania.ro/cetatuia-negru-voda/

Mausoleul de la Mateias adaposteste osemintele bravilor eroi din Primul Razboi Mondial. Azi, poate fi vizitat de oricine doreste, iar un ghid va raspunde la intrebarile pe care le aveti.

Tot pe drumul spre Cabana Voina va puteti opri la Manastirea Namaiesti sau la casa poetului George Toparceanu, ambele situate in satul Namaiesti.

Cabana Voina: Trasee montane

In cautarea traseelor catre piscurile din Muntii Iezer Papusa, turistii care se incumeta sa urce, au de urmat 7 rute, dupa cum se arata pe site-ul www.cabanavoina.ro.

  1. Primul traseu incepe de la Voina, continua spre Muntele Vacara si ajunge in Refugiul Iezer. Marcaj cu banda rosie e pe portiunea Voina-Crucea Ateneului; marcaj cu cruce albastra si punct gasiti intre Crucea Ateneului-Refugiul Iezer. In aproximativ 5 ore se face acest traseu, accesibil si pe timp de iarna, insa doar pana la Crucea Ateneului.
  2. Voina-Sf.Gainatul Mare-Vf. Papusa-Izvorul din Plai-Voina este cel de-al doilea traseu indicat. Drumul este marcat cu banda rosie si cu triunghi rosu din Izvorul din Plai pana la Voina. Turistii care isi doresc sa ajunga pe Vf Papusa au de mers 5 ore. Mai departe catre Izvorul din plai mai sunt alte 2 ore, si retur catre Voina inca 3 ore. Nu va aventurati iarna, traseul este destul de dificil.
  3. Voina-Izvorul din Plai-vf. Rosu-Refugiul Iezer este cele de-al treilea traseu, dar care nu poate fi parcurs iarna. Aceasta ruta dureaza aproximativ 5 ore Voina-Sleul Batranei, alte 3 ore pana la Crucea Ateneului si inca 15 minute pana la Refugiul Iezer.
  4. Cel de-al patrulea traseu montan incepe in Voina-Valea Batrana-Lacul Iezer, un drum de parcurs in 4-5 ore.
  5. Voina – vf. Papusa, 2391 m – Muntele Dracsinului – Muntele Tamalul Mare – Cabana Flaiul Foii este neaccesibil iarna.
  6. Voina – Muntele Vacarea – Vf. Iezerul Mare, 2461 m – Piciorul Iezerului Mare – Valea Batrana – Voina. Pana la Iezerul Mare ar trebui sa faceti, dupa ceas, 5 -6 ore. Acesta este un traseu posibil de parcurs si iarna, insa ocoliti Caldarea Iezerului Mic si Valea Iezerului, fiindca exista risc de avalanse.
  7. Voina – Izvorul din Plai – vf. Papusa – Muntele Gainatul Mare – Voina este singurul traseu pe care ati putea incerca schiurile. La pas, drumul poate fi parcurs in 9 ore.

Romania detine unele dintre cele mai incredibile peisaje, iar in zona Voina -Muntii Iezer Papusa imaginile sunt spectaculoase!

Ana Maria Olteanu

Articole recente

De ce se merită să vizitezi Transalpina și cel mai bun loc de cazare!

Transalpina, cea care mai este cunoscută la noi în țară și sub denumirea de „Drumul…

acum o lună

Cum să-ți planifici un circuit turistic în Turcia: obiective turistice de top

Ești pregătit pentru o aventură captivantă în Turcia? Planificarea unui circuit turistic în această țară…

acum o lună

Cadouri last-minute de Ziua Femeii: idei rapide și inspirate

Sursa foto: Shutterstock Ziua Femeii se apropie cu pași repezi, iar dacă nu ai apucat…

acum o lună

Cum să îți transformi vacanța într-o escapadă perfectă la Vila Seascape

O vacanță reușită înseamnă relaxare, confort și momente memorabile. Alegerea cazării este esențială pentru o…

acum o lună

De ce merită să încerci Hatha Yoga și echipamentul de care ai nevoie pentru a începe

Într-o lume agitată, în care stresul și ritmul alert de zi cu zi ne copleșesc,…

acum o lună

Stil și performanță: De ce aleg sportivii jachetele și hanoracele Under Armour

Într-o lume în care sportul și moda se îmbină tot mai des, echipamentul sportiv nu…

acum 2 luni