De cele mai multe ori incercam sa gasim pe harta lumii cele mai interesante locuri, dar uitam sa fim calator in Romania. Asa ca ne-am propus sa exploram indeaproape sate, munti, regiuni, rezervatii, monumente, cele mai reprezentative locuri pentru tara noastra.
Si am ales, Gradina Zmeilor, locul acela in care sa te refugiezi la finalul saptamanii ca sa cutreieri poteci prin padure. Fara telefon, email-uri sau alte device-uri care sa va perturbe intalnirea cu natura.
Aici nu va veti intalni cu personaje legendare, doar formatiuni geologice care au primit acest nume, cel mai probabil de la sateni.
Unde se afla? Marturie a perioadei Halocene, Gradina Zmeilor se afla pe dealul Dumbrava, in apropiere de satul Galgau Almasului, in judetul Salaj. Altfel spus, face parte din Podisul Somesan, cu doar 10 kilometri pana in orasul Jibou.
Gradina Zmeilor a fost declarata rezervatie geologica, datorita unicitatii sale si se intinde pe o suprafata de 3 hectare. Gresiile de culoare cenusie-galbuie, aduse in forma prezenta de vant, ape, temperaturi, prabusiri sau surpari ale pamantului, impresionează prin aspect si complexitate. De altfel, fenomene in plina desfasurare, ceea ce inseamna ca, de la an la an, putem gasi altceva.
Zona a fost numita si Cheturi, probabil o referire la dealul din care s-au desprins aceste formatiuni.
Ce personaje legendare veti afla in aceaste locuri? „Fata Catanii, Zmeul și Zmeoaica, Mosu, Calugarii, Capitanul, Soldatii, Eva, Dorobantul, Degetelul sau Sfinxul” sunt cateva dintre numele cu care au fost botezate stancile.
Se spune ca demult, tare demult, o fata a locului s-a indragostit orbeste de un soldat. Mama vitrega a fetei nu a vrut sa auda una ca asta si s-a impotrivit relatiei inca de la inceput, blestemandu-si fiica sa se transforme in stana de piatra. Asa se spune, in popor, ca au ajuns pietroaiele acestea uriase prin aceste locuri.
Exista doua variante de cai de acces pentru a va bucura de linistea si natura salbatica a Gradinii Zmeilor.
Prima optiune este alegerea DN1F Zalau-Romanasi-Sanmihaiu Almasului – DN1G: Hida-Chendrea-Balan-Chechis-Galgau Almasului.
Aveti posibilitatea de a conduce si prin DN1H, pe ruta Jibou-Var-Tihau-DN1G-Galgau Almasului.
In apropiere, pe dealul Magura-Pomat, in satul Moigrad-Porollisum, inca se mai vad ruinele vechiului oras roman din Dacia. Cea mai bine conservata fiind Poarta Praetoria, prin care se facea accesul in urbea lui Traian, construita in anul 106.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…