Articolele zilei

Cascada Balea. Cea mai mare cadere de apa in trepte din Romania. Apele sale scalda Fagarasul la peste 1200 de metri

Distribuie

Ati urcat Transfagarasanul intr-o suflare ca mai apoi sa ramaneti, pret de cateva secunde, uimiti de Cascada Balea, marea cadere de apa de pe versantii Fafarasului? Noua ni se intampla de fiecare data, nu putem sta muti in fata maretiei Naturii. Iar Romania se bucura de unele dintre cele mai frumoase peisaje, locuri salbatice, ape repezi, campii si nisip scaldat de apa Marii Negre.

Sursa foto: Pinterest.ca

Drumul catre munte tare e indragit de calator. Tara noastra are unele dintre cele mai incredibile poteci care duc sus, sus pe culmile inalte ale muntilor. Muntii Fagaras nu sunt straini drumetilor in cautare de portite de escapada de sfarsit de saptamana. Cum printre noi, exista si aceia care isi doresc sa se reconecteze cu natura si vor sa strabata drumuri nebatatorite de picior de om.

Cascada Balea. Urlatoarea Balei de pe Transfagarasan

Nu asa se intampla si in cazul Cascadei Balea! Aici, la peste 1200 de metri altitudine, in Muntii Fagarasului, turistii se inghesuie sa vada spectacolul dat de apele glaciare. O cadere spectaculoasa de apa repede de munte, de la 60 de metri altitudine. Cascada de la Balea fiind cea mai mare cadere de apa in trepte din Romania.

Cascada Balea. Cea mai mare cadere de apa in trepte din Romania. Apele sale scalda Fagarasul la peste 1200 de metri. Sursa foto: Tanasa Constantin/Flickr.com

Frumos sustinuta de Varfurile Moldoveanu si Negoiu, zona Cascada Balea este locul ideal pentru a incepe ascensiunea catre aceste piscuri montane. Ca o recomandare aveti grija la produsele cosmetice folosite, la asa altitudine si cu asa vant veti avea nevoie macar de un balsam de buze hranitor.

De altfel, daca ati decis sa plecati in drumetii, singuri sau in compania tovarasilor, fiti selectivi in alegerea parfumului. Un miros prea puternic va lasa ,,dara” in padure si va veti putea trezi cu ,,prieteni surpriza”. Potrivit specialistilor, animalele, datorita simturilor foarte bine dezvoltate, sunt deranjate de mirosuri mult prea puternice. Asa ca, de va veti intalni cu ursul este de preferat sa nu ii ,,perturbati starea de spirit” si, important, faceti zgomot prin padure.

Cum ajungeti?

Accesul este facil cu masina, pe timpul verii, pe Transfagarasan, pana la cabana Balea Cascada, iar de aici se urmareste traseul marcat cu punct rosu. In cateva zeci de minute ati ajuns ca sa va bucurati de apa rece si proaspata a muntelui. Sunt si adepti ai drumetiilor, asa ca parcurg pe jos aceasta distanta, cum si traseul dinspre Balea Lac(potrivit vara).

Mioarele au acces la cea mai proaspata apa. Sursa foto: bistritanews.ro

Asurzitoare cadere de apa de 60 de metri

Revenind la impresionanta noastra cascada, drumul in sine, pana aici, este unul ce va taie rasuflarea. Transfagarasanul, soseaua ce va poarta catre aceasta asurzitoare cadere de apa, fiind unul dintre cele mai incredibile drumuri ale lumii.

Transfagarasan. Sursa foto: News.ro

Turistii care ajung prin aceste locuri se aventureaza pe pietrele alunecoase, si spun ei, ca merita efortul. Cu o fotografie reusita aduna amintiri in galeria de imagini, dar si multe Like-uri.

Cascada Balea. Cea mai mare cadere de apa in trepte din Romania. Apele sale scalda Fagarasul la peste 1200 de metri: turisti impresionati de spectacolul naturii. Sursa foto: Youtube.com
O alta priveliste cu telecabina. Sursa foto: oradesibiu.ro
Cea mai mare cadere de apa in trepte din Romania. Sursa foto: wikiloc.com

Un alt unghi din care Cascada Balea poate fi surprinsa in maretia sa este din telecabina, un traseul complet include zona dintre cascada si Balea Lac. Evitati zilele de sarbatoare sau weekend-urile, cozile vor fi interminabile. Daca aveti concediu, programati o vizita in timpul saptamanii pentru a va bucura de noi orizonturi.

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 3 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni