Excursie la Cernobîl, locul în care a avut loc catastrofa nucleară din 1986, a devenit o atracție turistică pentru tot mai mulți oameni din întreaga lume. Anul acesta s-a înregistrat un record. Până în luna august, zona în care a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie a atras 75.000 de turiști.
Dacă în lunile ianuarie și februarie au fost doar 3.000 de persoane care au vrut să vadă zona, din martie numărul turiștilor a explodat. Notorietatea a început să crească după ce HBO a început să difuzeze serialul „Chernobyl”, care prezintă istoria accidentului nuclear și s-a bucurat de un foarte mare succes la nivel mondial.
Agenția care se ocupă de turism în Ucraina a aprobat 21 de rute pentru turiști în zona de excludere. Astfel, sunt 13 rute terestre, cinci acvative și trei zone aeriene. Potrivit autorităților ucrainiene, cei mai mulți vizitatori sunt atrași de amploarea catastrofei și de orașul-fantomă Pripiat, care a fost abandonat imediat după accidentul nuclear.
Noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „este timpul unei alte abordări” în ceea ce privește turismul în zonă. „Cernobîl este un element negativ pentru imaginea ucraineană. A venit vremea să schimbăm acest lucru”, a declarat președintele Ucrainei.
Până în urmă cu câțiva ani, nu erau agenții de turism care să facă excursie la Cernobîl. Iar cei care doreau să vadă locurile apelau la persoane private. Acum lucrurile s-au schimbat și au apărut o mulțime de oferte.
Cel mai practic ar fi să pleci din capitala Kiev, unde ai și aerport. Din capitală până la Cernoîl sunt aproximativ 100 de kilometri. Drumul durează cam 2 ore, iar o excursie de o zi costă în jur de 90 de euro.
Ca să intri în zonă trebuie să treci printr-un filtru, un fel de vamă foarte bine păzită de militari.
Pe 26 aprilie 1986, explozia de la Cernobîl a împrăștiat 200 de tone de radioactivitate, echivalentul a 500 de bombe atomice de la Hiroshima.
FOTO: Wendelin_Jacober/Pixabay.com
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…