Zece miniști ai turismului din state din Sudul și Estul Europei s-au întrunit într-o videoconferință și au cerut Uniunii Europene să gândească un plan pentru a ajuta turismul să evite catastrofa economică lăsată de pandemia de coronavirus.
Miniștrii turismului din Spania, Portugalia, Croația, Cipru, Italia, Grecia, Malta, Franța Bulgaria și România au dat spre publicitate un comunicat comun, cerând Uniunii Europene să includă și turismul în Planul de recuperare european, care va fi anunțat la Bruxelles.
Obiectivul conferinței video „a fost schimbul de bune practici și identificarea modalităților de îmbunătățire a sprijinului acordat sectorului turistic al UE, care a fost afectat grav de criza COVID-19”, potrivit informațiilor de pe site-ul Euractiv.
Mai mulți oficiali europeni susțin că Europa are nevoie de rute de turism „omogene” și vor ca restricțiile de călătorie să fie adoptate pe bază de colaborare și consultare cu celelalte state. Comisia Europeană se pregătește să emită reglementări cu privire la desfășurarea vacanțelor din vara 2020, care potrivit președintei Ursula von der Leyen acestea trebuie „inteligent organizate”, potrivit site-ului cursdeguvernare.ro.
Astfel, Ministrul Turismului din Croația a cerut semnarea protocolului de călătorii de vacanță în Europa, protocol ce conține ideea implemenatării „pașaportului Covid-19”. Cappelli a subliniat concluzia de la videoconferință, aceea că trebuie să existe un plan comun care să scoată din criză turismul și că un protocol de călătorie care ar include aspecte de securitate și sănătate se impune. Astfel se prevede crearea unui document comun, ceva sub forma unui „Pașaport COVID-19”, care ar fi valabil în toate statele membre ale UE pentru sosirile și plecările turistice.
Practic, pașaportul Covid-19 va certifica faptul că turistul UE a fost supus unei testări omologate, iar rezultatul a fost negativ. Acest pașaport ar trebui să aibă formă unică și să fie valabil în toate statele membre.
Charis Theocharis, Ministrul Turismului din Grecia consideră ca testul ar trebui făcut cu puțin timp înainte de sosirea în țara de destinație. Acesta crede că această măsură ar trebui aplicată și pentru reluarea turismului aerian, maritim și rutier, asigurându-se astfel transportul în siguranță a turiștilor europeni.
În acest context, ministrul croat speră că până la sfârșitul acestei luni să existe măcar acorduri bilaterale pentru deschiderea unor culoare turistice. Turismul este o ramură importantă pentru economia europeană, iar în state ca Italia și Spania aduce o contribuție majoră a PIB-ului.
Cappelli a mai amintit de inițiativa Croației de a poziționa mai bine turismul în cadrul UE, pe care l-a prezentat la o reuniune a miniștrilor turismului de la Sofia din 2018. Această inițiativă a inclus înființarea unui fond special pentru turism în cazurile de posibile probleme pe care le pot avea unele țări, precum criza de refugiați, inundații și acum pandemia coronavirusului.
El a subliniat că inițiativa a obținut sprijin pentru mecanismele financiare și pentru alte mecanisme care urmează să fie lansate, astfel încât turismul să poată avea o poziție diferită de cea pe care o are acum.
În România, reprezentanții tursimului au solicitat o schemă specifică de salvare, iar Ministrul Economiei a promis ajutor guvernamental, dar în baza unor verificări în prealabil. Publicul presează agențiile de turism să restituie plățile făcute în avans, însă acestea cer ajutorul guvernului pentru a putea să restituie toate sumele.
”Am dorit să avem o radiografie exactă, să vedem câți turiști români au plătit avansuri la aceste agenții iar acele agenții, dacă au fost de bună credință, și la rândul lor au plătit acele avansuri către hotelieri și agenții din afara României. Dorim să știm valoarea acestor sume care au fost tranzacționate. Dorim să ne implicăm ca stat în recuperarea sau reprogramarea vacanțelor turiștilor români. Altă parte a industriei turismului sunt hotelurile care au turiștii lor de sine stătători și care trebuie ajutați separat. Sunt convins că hotelierii români își vor reveni mult mai repede. Ei știu ce au de făcut. Ne gândim la un pachet de sprijin al hotelierilor români”.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…