Articolele zilei

Ce poti vizita in Savarsin, satul in care Regele Mihai se simtea cel mai bine

Distribuie

Satul Savarsin din judetul Arad era locul in care Majestatea Sa Regele Mihai se simtea cel mai bine. Era legat de locul acesta rural, autentic, un adevarat izvor de energie. Familia regala isi petrecea adesea sarbatorile pe Domeniul Regal de la Savarsin, un loc pe care il numeau acasa. De asemenea, membrii Familiei Regale sunt implicati in proiecte culturale, pentru dezvoltarea zonei, proiecte ecologice si de finantare europeana.

Savarsin, satul in care Majestatea Sa Regele Mihai se simtea cel mai bine

Cand a pasit prima data pe aceste meleaguri, in anul 1943, Regele Mihai a fost fermecat de Satul Savarsin si zona care il inconjoara. Astfel, cumpara castelul si domeniul acestuia, de la proprietarul de la acea vreme, Starcea Mocioni. Familia Regala nu s-a putut bucura de peisajele locului, deoarece in perioada comunista vor fi confiscate toate domeniile regale.

Savarsin, vedere asupra castelului si parcului. Sursa foto: virtualarad.tripod.com

In anul 2001, atunci cand castelul de la Savarsin reintra in proprietatea Casei Regale, sunt incepute si ample actiuni de restaurare, conduse de Principesa Margareta. Planurile de refacere poarta semnatura arhitectului Serban Sturdza. Castelul a fost remobilat, parcul dendrologic a fost refacut, urmand fidel stilul creat in ’43 de Regina-mama Elena. Familia regala isi petrecea adesea sarbatorile pe Domeniul Regal de la Savarsin.

Principesa Margareta si Principele Radu, Domeniul Regal de la Savarsin. Sursa foto: romaniaregala.ro
Dubasii la Castelul Regal. Sursa foto: savirsinean.wordpress.com

De asemenea, membrii Familiei Regale sunt implicati in proiecte culturale, pentru dezvoltarea zonei, proiecte ecologice si de finantare europena.

Izvoarele istorice atesta existenta satului inca din anul 1479, fiind astfel una dintre cele mai vechi asezari din Romania. Satul, cu aproximativ 1.400 de locuitori, se afla pe malul raului Mures, asezat la poalele Muntilor Metaliferi. La 87 de kilometri distanta de orasul Arad, satul Savarsin face parte din comuna cu aceeasi nume, care este compusa din noua sate.

Domeniul Regal, Savarsin. Sursa foto: romaniaregala.ro

In urma sapaturile arheologice, din aceasta zona, a fost descoperita o asezare daco-romana. Printre vestigiile gasite se numara piese de ceramica, bijuterii, unelte, un atelier pentru minereu, mai multe locuinte si un cimitir ce dateaza din secolul IV i.Hr.

Ce poti vizita in Savarsin

Castelul Regal

Daca ajungeti in comuna Savarsin, vizitati neparat Castelul Regal, cel mai important obiectiv turistic din satul cu acelasi nume. Se spune ca a fost construit, intre anii 1650-1680, de catre familia nobiliara Forray. Insa, in anul 1781, rasculatii lui Horea si iobagii din comuna au dat foc castelului, iar intreaga cladire, odata cu arhiva, au fost distruse. Pe langa castel, domeniul este inconjurat de un imens parc dendrologic, realizat in anul 1514.

Castelul Regal, Savarsin. Sursa foto: romaniaregala.ro

Cladirea construita in stil neoclasic a suferit mai multe transformari in decursul anilor. In anul 1943, in urma achizitionarii domeniului de catre Regele Mihai, isi pune amprenta asupra amenajarii si renovarii castelului, Regina-mama Elena. In anul 2001, atunci cand castelul reintra in proprietatea Casei Regale, sunt incepute si ample actiuni de restaurare, conduse de Principesa Margareta.

Castel, Savarsin. Sursa foto: livearad.ro

In prezent, Domeniul Regal de la Savarsin a intrat in circuit turistic, iar cei curiosi pot vizita atat castelul cat si parcul de aici.

Parcul dendrologic

O plimbare prin parcul Castelului Regal este desfatare pentru suflet. Aici se afla si un lac pe care vara va puteti plimba cu barca. Parcul dendrologic al Domeniului Regal a fost infiintat de nobilul Andras Forray, in anul 1514, pe mosia sa din Savarsin. Parcul are o suprafata de 6,5 hectare si contine specii de arbori declarate monumente ale naturii precum: chiparosul de balta, salcam, pin de Hymalaya, stejari seculari, brad argintiu, alun turcesc.

Savarsin, vedere asupra castelului si parcului. Sursa foto: virtualarad.tripod.com
Parcul dendrologic, Savarsin. Sursa foto: romaniaregala.ro

Dubasii de la Savarsin

Daca va nimeriti prin zona comunei Savarsin, in perioada sarbatorilor de iarna veti putea asista la un adevarat spectacol. Colindatorii, cunoscuti in localitate drept dubasi, vestesc nasterea lui Isus, in fiecare an, in ajunul Craciunului. Dubasii isi incep colinda la biserica si trec pe la Castelul Regal, apoi se opresc din casa in casa, in toata comuna. Dubasii din Savarsin pastreaza vie traditia populara, specifica Vaii Muresului.

Dubasii din Savarsin. Sursa foto: romaniaregala.ro

Costumele lor sunt alcatuite din sube, camasi si pantaloni inca tesute la razboi. Obiceiul ,,umblatul cu duba”este practicat de feciori si barbati, din Ajun pana in a doua zi de Craciun. Un element ce aduce aminte de teatrul cu masti este ,,jocul turca”.

Pestera lui Dutu

Tot pe teritoriul comunei Savarsin puteti face o plimbare pana la Pestera lui Dutu, declarata arie protejata. Caverna ce se afla pe malul paraului Valea Fundata, la o altitudine de 240 de metri, adaposteste numeroase colonii de lilieci din ordinul chiropterelor.

Pestera lui Sinesie

O alta pestera, de aceasta data aflata in satul vecin, Caprioara, este Pestera lui Sinesie, unde au fost descoperite 26 de vase din ceramica, ce apartin culturii Cotofeni. Sapaturile arheologice, de pe raza localitatii, au scos la iveala si statuete de lut ars si urme ale omului primitiv. Locurile in care s-au mai descoperit materiale din neolitic si epoca medievala sunt si: Pestera cu Izlaz-Muntii Poiana Rusca, Pestera Gaura Scrofii si Pestera lui Adi.

Muntii Poiana Rusca

Pentru cei care adora drumetiile se pot incumeta pe cararile montane din Muntii Poiana Rusca, ce se intind pe o suprafata de 2.640 kilometri patrati. Traseele sunt potrivite si pentru incepatori, deoarece muntii din Carpatii Occidentali au altitudini medii cuprinse intre 700 si 1382 de metri. Cel mai inalt punct din Muntii Poiana Rusca fiind varful Pades.

Muntii Poiana Rusca. Susra foto: wikipedia.org
Ana Maria Olteanu

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum o săptămână

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum 2 luni