Categorie: Fără categorie

Ce se întâmplă cu perioada de concediu pe care nu ai luat-o în cursul anului

Distribuie

Potrivit legii, toți salariații au dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă pe an. Numărul zilelor de concediu poate fi negociat cu anagajatorul prin contract. De asemenea, cei care lucrează în condiții periculoase.

De asemenea, mai există și dreptul la concediu fără plată, în cazul în care au probleme personale de rezolvat, iar pentru evenimente deosebite în familie se acordă zile libere.

Potrivit legii, indemnizaţia la care au dreptul salariaţii în timpul concediului de odihnă trebuie să fie cel puţin la nivelul salariului de bază, indemnizaţiilor şi sporurilor cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă (care sunt prevăzute în contractul individual de muncă).

Practic, indemnizaţia reprezintă media zilnică a drepturilor salariale amintite (din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul), aceasta fiind multiplicată cu numărul de zile de concediu. Indemnizaţia de concediu de odihnă trebuie plătită de angajator cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu a salariaţilor.

Un angajat trebuie să aibă concediu cel puțin 10 zile lucrătoare neîntrerupt într-un an calendaristic. De asemenea, un angajat are dreptul la concediu chiar dacă a fost în concediu medical.

Convenția Internațională a Muncii arată că absențele de la muncă cauzate de o boală, un accident de muncă sau concediu de maternitate sunt incluse în perioada de serviciu.

Concediul de odihnă trebuie să se efectueze integral în fiecare an. Însă, în cazul în care nu se poate lua, parțial sau integral, angajatul îl poate lua într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care a avut dreptul. Însă, dacă este luat mai târziu concediu, acesta nu mai este plătit.

De asemenea, mai trebuie precizat și că toți angajatorii sunt obligați prin lege să ofere, pentru anul în curs, banii pentru concediu neefectuat, la încetarea contractului individual de muncă.

Dumitrescu Cristina

Articole recente

De ce se merită să vizitezi Transalpina și cel mai bun loc de cazare!

Transalpina, cea care mai este cunoscută la noi în țară și sub denumirea de „Drumul…

acum o lună

Cum să-ți planifici un circuit turistic în Turcia: obiective turistice de top

Ești pregătit pentru o aventură captivantă în Turcia? Planificarea unui circuit turistic în această țară…

acum o lună

Cadouri last-minute de Ziua Femeii: idei rapide și inspirate

Sursa foto: Shutterstock Ziua Femeii se apropie cu pași repezi, iar dacă nu ai apucat…

acum o lună

Cum să îți transformi vacanța într-o escapadă perfectă la Vila Seascape

O vacanță reușită înseamnă relaxare, confort și momente memorabile. Alegerea cazării este esențială pentru o…

acum o lună

De ce merită să încerci Hatha Yoga și echipamentul de care ai nevoie pentru a începe

Într-o lume agitată, în care stresul și ritmul alert de zi cu zi ne copleșesc,…

acum o lună

Stil și performanță: De ce aleg sportivii jachetele și hanoracele Under Armour

Într-o lume în care sportul și moda se îmbină tot mai des, echipamentul sportiv nu…

acum 2 luni