Sarbatorile de iarna parca nu sunt nicaieri mai frumoase, ca in tara noastra. Zona geografica, obiceiurile si bucatele traditionale, toate contribuie ca aceste plaiuri mioritice sa fie unice in lumea asta mare. Tocmai de aceea noi am selectat locurile in care sa mergi de Craciun in Romania. Punem pe lista 10 destinatii in spiritul sarabatorilor.
De Craciun alegeti Maramuresul! Este una dintre cele mai frumoase regiuni din Romania, inconjurata de padurile dese ale Carpatilor, care cu greu sunt de patruns, pe timp de iarna. Satele maramuresene se anima, in perioada sarbatorilor, de glasurile colindatorilor, imbracati in straie populare. Oamenii satului reusesc inca, sa pastreze obiceiurile din stramosi si riturile locului. Primitori si cu un dar al firii natural, gazdele va vor pune pe masa ce au ei mai bun din bucatele traditionale.
Si daca vreti sa faceti putina miscare, orasul Borsa este locul perfect. Aici se afla una dintre cele mai mari trambuline naturale din Europa, de 113 metri, pe care va puteti incerca schiurile. Mai puteti admira bisericile din lemn, specifice zonei, Cimitirul Vesel de la Sapanta, precum si cea mai inalta cadere de apa, Cascada Cailor, la care puteti ajunge cu telescaunul, pentru o priveliste de basm. Daca nu v-am convins, poate reuseste sa va convinga o plimbare cu mocanita pe Valea Vaserului din Viseul de Sus.
Fundata este ”satul turistic”al Romaniei aflat la cea mai mare altitudine, de 1360 de metri. Localitatea se afla pe culoarul Rucar-Bran si este strajuita de Bucegi si Piatra Craiului, ce fac din aceasta zona una dintre cele mai pitoresti. Vaile adanci, dealurile si casele aruncate pe ici pe colo, neingradite de garduri, compun un peisaj rural autentic.
Dupa un an intreg de munca, sarbatorile de iarna ne permit ragazul de a sta in sanul familiei si de a aduna oameni dragi langa noi. Statiunea Balvanyos din judetul Covasna poate fi locul ideal de relaxare, datorita apelor sale minerale. Un adevarat taram al vindecarii trupului si sufletului. Puteti vizita Cetatea Balvanyos, Cimitirul Pasarilor, Pestera Sulfuroasa-cea mai mare din Europa, cu o emisie de 3000 de metri cubi de hidrogen sulfuric.
De asemenea faceti o plimbare, dupa mesele grele, pana in zona Lacului Sfanta Ana- un lac vulcanic unic in Europa. Aici, distractia este garantata. Va puteti da cu sania pe drumul ce duce spre lac.
Petreceti un Craciun, departe de aglomeratie si agitatia orasului, intr-un sat parca uitat de lume, dar binecuvantat de cer. In satul Garda de Sus, de pe Valea Ariesului, este patria motilor. Colindele, peisajele rurale si bucatele traditionale fac din acest loc alegerea excelenta pentru a va petrece sarabatorile de iarna.
In judetul Valcea, pe valea raului Lotru se afla statiunea Voineasa. Inconjurata de paduri de brad si fag, statiunea este destinatia ideala pentru iubitorii sporturilor de iarna. Cea mai mare atractie a zonei Vidra-Obarsia Lotrului este Transalpina Ski Resort. In apropiere de Voineasa veti gasi cea mai moderna statiune montana, cu peste 80 de kilometri de partii, de pana la 2100 de metri altitudine. Nu uitati de aparatul de fotografiat, de pe partie puteti admira si Lacul Vidra.
Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania, care in lunile de iarna ofera un adevarat spectacol, datorita straielor sale de sarbatoare. Puteti admira miile de lumini colorate de pe strazile medievale ale orasului. Tot aici puteti descoperi mici comori la Targul de Craciun, ce se desfasoara in Piata Mare din Sibiu. Nu ratati o plimbare pe Podul Minciunilor, o vizita a Muzeului Brukenthal sau chiar un spectacol la Teatrul Radu Stanca.
Si regiunea Bucovinei pastreaza datinile stravechi, iar sarbatorile de iarna sunt un adevarat ritual, de la pregatirea bucatelor, a casei si pana la zilele de colind. Aceste meleaguri ale strabunilor sunt incarcate cu legende, iar traditiile sunt mostenite din generatie in generatie.
Regiunea este incarcata si de istorie, nu mai putin de 35 de monumente si rezervatii naturale, toate incadrate intr-un peisaj natural ce iti taie respiratia. Monumentele pictate ale acestui tinut magic au fost incluse si in Patrimoniul UNESCO. Pentru cei nostalgici dupa vacantele petrecute la bunici, localnicii va pot plimba, prin aceste tinuturi, cu sania trasa de cai.
La o gala dedicata schiului din Austria, Sinaia a primit distinctia de cea mai buna statiune montana din Romania. Investitiile recente si implicarea autoritatilor au facut din aceasta zona, una dintre cele mai apreciate atractii turistice. In vacanta de Craciun, zaboviti si la castelele Peles si Pelisor, pentru a admira arhitectura cladirilor si operele de arta, ce se regasesc aici. Daca vremea o permite, nu ratati monumentele naturale, simboluri ale zonei, Babele si Sfinxul.
In Tara Fagarasului exista un sat de poveste numit Sambata de Sus. Daca nu ati fost niciodata, petreceti aici Craciunul, anul acesta, cu intreaga familie. In preajma sarbatorilor de iarna, in satul de la 1437, are loc an de an, o traditie din strabuni, ce a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO.
In seara de Craciun o ceata de feciori umbla cu colinda prin tot satul, iar in prima zi de sarbatoare acestia se duc la biserica, apoi intreg alaiul petrece la Caminul Cultural. Dupa zilele petrecute in tihna, puteti vizita Castelul Brancoveanu, Manastirea Sambata de Sus-o constructie spectaculoasa sau puteti admira caii de la herghelia de aici.
O destinatie atipica pentru vacanta de Craciun, dar un loc incarcat de istorie care are farmecul lui atat vara cat si in anotimpul alb. Cazanele Dunarii bucura privitorul cu peisaje extraordinar de frumoase. Iar pentru cei care se incumeta, si lasa frigul deoparte, pot face chiar o plimbare pe Dunare. Daca alegeti sa petreceti aici sarbatorile, slujba de Craciun are loc la Manastirea Mraconia, ce se afla pe malul apei. In aceasta zona a tarii, puteti descoperi traditiile locale si bucatele specifice.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…