Obiective Turistice

Cele mai frumoase peșteri din Munții Apuseni

Distribuie

Site-ul oficial al Comisiei Europene are la secțiunea „European Destinations of Excellence” (n.r. destinaii europene de excelență) câteva recomandări de peșteri din Munții Apuseni.

Parcul Natural Apuseni are peste 1.500 de peșteri spectaculoase. În acest articol vă prezentăm câteva dintre cele mai frumoase peșteri din această zonă, considerate adevărate paradisuri subterane de către exploratori, dar și de turiștii care le-au vizitat.

Peștera din Valea Rea. Este cea mai mare peșteră din România integral în dolomite. Se află în Cornu Munților, la o altitudine de 1350 de metri. Specialiștii se referă la ea ca fiind cel mai mare muzeu speleomineralogic al României. Aici s-au descoperit peste 35 de minerale componente ale unor speleoteme.

Are o lungime de 20 de kilometri, iar speologii spun că este cea mai complexă peșteră din țara noastră. Are un sistem de galerii orizontale și aici se pot vedea puțuri și hornuri verticale, săli gigantice sau un curs de apă subteran care strabate canioane. Cristale de mărimi și culori diferite se pot vedea în unele locuri cât cuprinzi cu ochii.

Cercetătorii au stabilit că în această peșteră se găsește cea mai mare varietate a cristalizărilor de gips din țară. Aici este și Cascada Ventilatorului, cea mai mare cascadă subterană verticală din țară, cu o înălțime de 82 de metri și un diametru de 10 metri.

FOTO: Ionuț Bereș/Asociatia pentru Cercetarea si Protectia Mediului/acpm.ubm.ro

Peştera Piatra Altarului. Reprezintă unul dintre cele mai importante fenomene carstice din țara noastră. Este rezervația științifică, arie protejată din clasa A. Potrivit reprezentanților Parcului Natural Apuseni, „cristalele de calcit extrem de abundente şi variate, dar şi coloanele de dimensiuni impresionante sau discurile care constituie o raritate mondială, oferă acestei peșteri un peisaj feeric”. Dacă ajungeți să vizitați această peșteră nu trebuie să ratați „nuferii” din „Sala Paradisului”.

FOTO: Speologie.org

Peștera de sub Zgurăști. Și această peșteră intră în clasa A de protecție, datorită bogăției științifice. S-a format într-un versant abrupt din Munții Bihorului, în comuna Gârda de Sus din Alba. Are o adâncime de 79 de metri. Aici se regăsește și cel mai mare lac subteran din peșterile care au fost descoperite în România. Un volum total de peste 25.000 de metri cubi sunt în lacurile subterane Mare, Reck, Ascuns, Velenţa, Lung şi Styx.

Peștera Hodobana. Este un imens labirint subteran, care se întinde pe o distanță de peste 21 de kilometri. Se află pe teritoriul comunie Arieșeni, din Alba. Are 22.142 de metri de galerii topografiate, situate pe o extensie de numai 820 de metri, o adâncime de 181 m şi se află la o altitudine  de 950 m. Potrivit reprezentanților Parcului Național Apuseni, este cea mai ramificată peșteră din România și una dintre cele mai labirintice din lume.

Daca v-a plăcut acest articol, alăturați-vă mai jos, cu un Like, comunității de iubitori de drumeție de pe pagina noastră de Facebook:

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 7 zile

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună