Romania

Cele mai frumoase sate din Bucovina

Distribuie

Bucovina este recunoscută nu doar pentru munții, pădurile și apele care creează peisaje de basm, ci și pentru satele în care oamenii s-au străduit să păstreze obiceiurile peste ani. În acest articol vă prezentăm cele mai frumoase sate din Bucovina. Însă precizăm că topul rămâne deschis și puteți propune și dumneavoastră sate din această zonă a României.

Iată, deci, câteva dintre cele mai frumoase sate din Bucovina, pe care orice român care își iubește țara ar trebui să le viziteze măcar o dată în viață.

Ciocăneşti, Suceava. Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase sate din Bucovina. În 2004, această localitate a fost declarată comună-muzeu datorită sculpturilor de lemn prezente în majoritatea gospodăriilor, dar și pentru că toate casele sunt pictate.

Aici se poate vizita un Muzeu Național al Ouălor Încondeiate, iar cei care sunt pasionați de drumeții montane pot încerca trasee din Munții Suhard și din Obcina Mestecăniș.

În această localitate de pe lista cu cele mai frumoase sate din Bucovina mai poate fi admirată și o biserică construită la jumătatea secolului al XIX-lea, precum și câteva schituri vechi.


Marginea, Suceava. Este un sat recunoscut în toată țară datorită olarilor talentați. Aici puteți admira operele a peste 30 de familii de olari. Cei care sunt interesați să vadă cum se face o oală pot admira un meșter cum lucrează de la mâna de lut până la decorarea și arderea unui vas. De asemenea, turiștii pot trece și ei la roata olarului și să încerce să facă un vas de lut.


Fundu Moldovei, Suceava.  Aici este unul dintre puținele locuri din țară în care s-a păstrat stilul arhitectural vechi al caselor. Aproape că nu există sătean care să nu aibă acasă, în garderobă haine populare tradiționale, pe care să le poarte la sărbători. Peisajul natural din jur este superb. În apropiere se află și o herghelie recunoscută în toată țara pentru superbii cai huțuli, dar și sanctuarul catolic de la Cacica. Tot aici este înmormântat profesorul Traian Popovici, care în anul 1941, în calitate de primar al Cernăuțiului, a salvat de la deportare în Transnistria peste 30.000 de evrei. În curtea bisericii vechi se află și o casă țărănească de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Dorna Cândrenilor, Suceava. Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase sate din Bucovina. Se evidențează prin faptul că majoritatea caselor și-au păstrat arhitectura tipic bucovineană. Localitatea este și un exemplu pentru România, după ce a reușit, cu ajutorul unor voluntari, să devină una dintre cele mai curate comune din România. Aici, în fiecare an, vin elevi din toată zona pentru activități de ecologizare. De asemenea, Asociația Tășuleasa Social, recunoascută pentru campaniile prin care învață copii cum să protejeze mediul, a reușit să convingă oamenii să recicleze gunoiul și se spune că peste 80% dintre locuitori pun PET-urile și alte obiecte din plastic separat de resturile menajere.

Suceviţa. Este unul dintre cele mai frumoase sate din Bucovina, recunoscut pentru mănăstirea cu același nume. Mănăstirea are ziduri groase de 3 metri și este construită din piatră brută cu mortar. Este considerată unul dintre cele mai bine conservate monumente medievale din zona Moldovei. Aici se găsește și casa memorială „Iraclie Porumbescu”, tatăl lui Ciprian Porumbescu. În comuna mai pot fi vizitate și muzeul Mănăstirii Sucevița și unul etnografic. Locuitorii de aici sunt recunoscuți pentru talentul la încondeiat ouă, cusutul de cămăși popular, țesutul la război sau sculptatul în lemn sau piatră.

Cârlibaba, Suceava. Este unul dintre cele mai frumoase sate din Bucovina care nu se evidențiază doar prin casele superbe cu arhitectură țărănească de altădată, ci și prin peisajul natural din jurul său. Se află la punctul de pornire pe trasee din Munții Rodnei. De asemenea, puteți face o plimbare de aici și spre Piatra Țibăului. Tot în pădurile din jurul acestui sat mai puteți găsi specii rare de păsări precum cocoșul de munte, cocoșul de mesteacăn, cinteza alpină sau gaița de munte. Sunt și animale precum ursul brun, cerbi, căprior sau lupi.


Dumitrescu Cristina

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 3 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni