Romania

Cele mai frumoase sate din Dobrogea

Distribuie

Dobrogea este regiunea din România în care se găsesc o multitudine de tradiții. Înainte să aflați răspunsul la întrebarea care sunt cele mai frumoase sate din Dobrogea trebuie să știți că aici găsiți tradiții și obiceiuri românești, turcești, tătărești și lipovenești. Iar pentru cei sunt pasionați de arta culinară e o adevărată călătorie printre arome din mai multe țări.

În acest articol vă prezentăm câteva dintre cele mai frumoase sate din Dobrogea. Cu siguranță nu le cuprindem pe toate și vă invităm pe dumneavoastră, la secțiunea de comentarii, să propuneți și alte sate care ar trebui să intre pe această listă.

2 Mai. Când spui Dobrogea, te gândești în primul rând la mare. Această localitate cu siguranță trebuie să facă parte din lista cu cele mai frumoase sate din Dobrogea. Se află la 5 kilometri de Mangalia și 6 kilometri de Vama Veche, capitala distracției de pe litoral. Satul 2 Mai este preferat de cei care vor să se simtă la fel de liberi ca în Vamă, însă să aibă parte de liniște.

Localitatea a primit acest nume pentru a cinsti ziua de 2 mai 1864, când Alexandru Ioan Cuza a dizolvat adunarea legislativă a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești pentru a-și promova reformele. De-a lungul istorie, pe lângă pescarii greci, ciobanii români și tătarii care creșteau cai s-au alăturat în sat și ruși scopiți din secta Răscolnicilor, persecutați de Imperiul Rus.

În apropierea satului 2 Mai, unul dintre cele mai frumoase sate din Dobrogea, se află şi Pădurea Hagieni, o impresionantă pădure de stajar, unde cuibăresc diverse specii de păsări. Pădurea este o rezervaţie naturală întinsă pe 432 de hectare.




Sfântu Gheorghe, Tulcea. Este atestat documentar din secolul al XIV-lea și este locuit de lipoveni și români. În apropierea satului se află insula Sahalin, unde sunt întâlnite păsări foarte rare. În sat se află şi singura rezervaţie de arin negru din Europa. Pe circa 21.000 de hectare, în partea sudică a Deltei, se întinde rezervaţia Sacalin Zătoane, care cuprinde un complex de lacuri, gârle şi grinduri.

De asemenea, Sfântu Gheorghe, unul dintre cele mai frumoase sate din Dobrogea, se laudă și cu una dintre ultimele plaje sălbatice din România. Are 14 kilometri și aici se pot vedea și caii sălbatici din zonă, ultimii din specia lor în Europa. De asemenea, o atracție importantă, în fiecare an, în luna august, este Festivalul Internațional de Film Independent „Anonimul”.






Jurilovca, Tulcea. Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase sate din Dobrogea, în care puteți admira și frumusețile din Delta Dunării. Localitatea a fost întemeiată de lipoveni în secolul al XIX-lea. S-a transformat repede dintr-un cătun într-un sat pescăresc. Aici încă se mai respectă vechile tradiții ale lipovenilor. De asemenea, sătenii merg la biserică în portul tradițional lipovenesc. Mai puteți vedea și o parte din casele vechi care s-au păstrat, date cu var alb sau albastru și acoperiș din stuf.

Aici puteți vizita și cea mai veche așezare atestată de pe teritoriul României, cetatea Orgame/Argamum. Aceasta a fost ridicată pe promontoriu stâncos Capul Dolosman. Tot aici se află și Insula Bisericuța și grindul Lupilor, declarate rezervații naturale. Pe insula Bisericuța s-au descoperit urmele unui castru roman. Aici și-au găsit loc de cuibărit foarte multe speci de păsări. Înaripatele profită și de liniștea de aici, pentru că pe insulă accesul este permis doar cercetătorilor.




Luncavița, Tulcea. Este o altă localitate de pe lista cu cele mai frumoase sate din Dobrogea. De aici puteți ajunge în Parcul Natural Munții Măcinului sau în Rezervația Valea Fagilor, care se întinde pe o suprafață de aproape 155 de hectare. Luncavița a fost prima localitate din Dobrogea care a avut un sistem modern de alimentare cu apă potabilă.

În 1898, primarul Trandafir Iorga, cu un pașaport diplomatic primit de la regele Carol I, a ajuns în Franța pentru a le cere ajutorul autorităților în construcția sistemului de alimentare cu apă. Dacă ajungeți în Luncavița, una dintre cele mai frumoase sate din Dobrogea, trebuie să vizitați și mănăstirile Saon, Celic Dere, Cocoș sau basilica Niculițel. În apropiere se află și ruinele Noviodunum (Isaccea) și cetatea Dinogeția.

Fotografia principală a articolului: Nanel4/Flickr (creative commons)

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 2 săptămâni

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum 2 luni