Casele mari și îngrijite cu flori în față, porți uriașe de lemn din satele săsește încă reușesc să creeze o lume de basm. Nu degeabă rămân impresionați toți străinii care le vizitează, iar prințul Charles s-a îndrăgostit atât de tare de aceste sate săsești. În acest articol vă prezentăm câteva dintre cele mai frumoase sate săsești.
De asemenea, vă invităm și pe voi să propuneți și alte localități pe care să le adăugăm la această listă cu cele mai frumoase sate săsesești.
Viscri. E cu siguranță unul dintre cele mai frumoase sate săsești. Se află în apropierea drumului care leagă Brașovul cu Sibiul. Aici se află una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești.
Are în jur de 1.000 de locuitori și a renăscut după ce Prințul Charles și-a făcut o fundație aici și prin consilierii săi i-a ajutat pe țărani să reînvie localitatea din punct vedere economic prin intermediul turismului.
Și casa cumpărată de Prințul Charles se poate închiria în regim de pensiune de trei stele. Locuința ste obiectiv UNESCO, a fost restaurată și s-a păstrat specificul tradițional săsesc. Are cinci camere, care se pot închiria cu prețuri între 40 și 85 de euro pe noapte. De exemplu, dormitorul cu două paturi de o persoană și cel matrimonial costă 60 de euro.
Prejmer. Este o altă localitate care trebuie trecută pe lista cu cele mai frumoase sate săsești. Aici se regăsește cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-cetate medievală din Estul Europei, potrivit specialiștilor. Celebrul ghid Michelin i-a atribuit trei stele pentru că este cea mai întinsă și impunătoare biserică fortificată din această zonă a Europei. În 1999 a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Fortificația a fost ridicată la porunca regelui Sigismund de Luxemburg. Prejmerul era prima în calea turcilor veniți prin pasul Buzău și s-a decis ridicarea unor ziduri înalte și puternice, o cetate înconjurată de un șanț lat de apă. Cetatea a devenit celebră și pentru o armă de luptă neobinuită – „Orga morții”. Era vorba despre mai multe arme așezate la un loc, care trăgeau în același timp și produceau pagube mari celor care atacau cetatea.
Biertan. Se află în comuna Sibiu și este un altă localitate care trebuie trecută pe lista cu cele mai frumoase sate săsești. Biserica, construită între 1490 și 1520 în stilul gotic târziu, are trei hale de înălțimi egale. Intrarea se face prin trei porți: de vest, de nord și de sud. Biserica s-a bucurat și de faimă internațională datorită sistemului complicat de 19 încuietori pe care îl are ușa sacristiei.
A fost realizat în 1515 de o echipă de meșteri locali și e un exemplu de manufactură săsească medievală. Fortificațiile din jur sunt considerate cele mai puternice din Transilvania, realizate de țărani. Sunt trei rânduri de ziduri, șase tunuri și bastioane.
Saschiz. Se află în județul Mureș și impresinează, ca și celelalte dintre cele mai frumoase sate săsești, prin casele sale și o biserică fortificată ridicată în onoarea regelui Ștefan I al Ungariei. Este construită din piatră, în stilul arhitectural gotic. Ulterior, a fost întărită cu 22 de contraforturi.
De asemenea, pe dealul de lângă biserică a rămas în picioare și o cetate țărănească, care se pare că ar data din anul 1343. În secolul al XIV-lea, Saschizul concura cu Sighișoara pentru cea mai frumoasă localitate a sașilor.
Roadeș. Această localitate din județul Brașov intră și ea pe listă cu cele mai frumoase sate săsești. Aici se regăsește o biserică fortificată, protejată de un zid dublu cu cinci turnuri de apărare. A fost construită în secolele XV-XVI în stil gotic. A fost terminată în 1526. În anul 2013, cu sprijinul unei fundații, a fost restaurat zidul din incinta bisericii fortificate, care se prăbușise în 2012.
Șercaia. Este din județul Brașov și este recunosută pentru biserica săsească ridicată în 1429, care a fost dărâmată și construită din nou în stil gotic între anii 1868 și 1875. Tot aici puteți vizita și o biserică greco-catolică ridicată spre sfârșitul anilor 1800. În fiecare an, primăvara, pe 21 mai, este Festivalul Narciselor. De altfel, aici se află și o rezervație importantă a acestor flori. Din păcate, din cauza lipsei de educație a unor turiști, tot mai multe narcise au fost rupte, iar rezervație este acum în pericol.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…
Vezi comentariile
Toate cele nominalizate sunt frumoase. Ati omis Danesul, Seica Mare, Seica Mica ,Rusi etc.
Inaite de venirea comunistilor aceste sate au fot foarte bine organizate si intrtinute fiind reprezentstive zonei.
Din pacate comunistii le-au distrus,sasii au plecat,locul lor fiind luat de tigani fiid sustinatorii de baza ai comunistilor carora sau aliat toti carora nu le-au placut sa munceasca.
Pacat ca vestigile istorice-bisericile fortificate se darama.
Multumim pentru ca ati adaugat aceste sate pe lista. Si ne pare rau pentru starea de degradare la care asistam cu totii.