Coloanele de la Limpedea au fost asemuite cu o ”orga de piatra”, datorita formei pe care a capatat-o stanca vulcanica, asemeni clapelor unei orgi. Coloanele au fost declarate arie naturala protejata in anul 2000. Neasemuitul monument al naturii se afla in cartierul Ferneziu al localitatii Baia Mare si ocupa o suprafata de 3 hectare.
Rezervatia naturala Coloanele de la Limpedea este o stanca vulcanica, inalta de aproximativ 100 de metri. O caracteristica speciala a acestei stanci este data chiar de forma sa unica. Este alcatuita din sute de coloane paralelipipedice, de culoare ruginie-maronie. Coloanele din Baia Mare ating inaltimi de 15 metri si pot depasi si un metru latime.
Peretele stancos este imbratisat de vegetatia din zona. Petice de iarba cresc pe zidurile acestei masive stanci, inghesuite de pini, tufe de alun, carpeni si mesteceni. Toate, forma stancii, lumina care cade pe ea la amiaza si vegetatia bogata creeaza parca fotografia perfecta.
Legea nr.5/6 martie 2000 protejeaza aceasta arie de tip geologic. Conform specialistilor, peretele este format din roci metamorfice de andezit si dacite piroxenice, ce contin potasiu, calciu si sodiu. Acestea formeaza o forma de zacamant de tip dom-lava, care in urma racirii lavei sunt create coloanele poligonale, asemuite cu o ”orga din piatra”.
Formatiunea are mare cautare in randul alpinistilor si prea putin cunoscuta de turisti. Traseele de catarare din zona sunt extrem de apreciate de catre cei care vin aici pentru a-si incerca limitele. Cariera de piatra vulcanica are organizate trasee cu un grad de dificultate ridicat, astfel ca, doar cei pregatiti pot escalada. Traseele sunt indicate pe biancabilt.com.
Ca sa intelegeti splendoarea acestui loc trebuie sa il vedeti cu proprii ochi. In functie de anotimp si intemperii stanca capata culori diferite, de la ruginiu pana la culorile sumbre de pamant. Fiind multi aceia dintre impatimitii cataratului care cauta cadrul potrivit pentru amintirea acestui loc.
Ca sa ajungeti la Coloanele de la Limpedea accesul in rezervatie se face din DN18, din estul orasului Baia Mare. Veti parcurge un drum intins de-a lungul Vaii Firizei, unde se intalnesc apele Firizei cu cele ale raului Sasarul. Acesta este cartierul Freneziu, care tine 4 kilometri, dupa care veti ajunge la formatiunea stancoasa.
Din pacate nu sunt multi cei care au auzit de Coloanele de la Limpedea din Baia Mare, desi ar putea fi un important obiectiv turistic al orasului. Daca autoritatile ar mediatiza aria protejata si ar incerca sa duca campanii de promovare pe retelele de socializare, zona ar putea atrage turisti din toate colturile lumii. O alta idee ar fi chiar realizarea unei pagini de Facebook, de exemplu, unde sa fie postate fotografii cu ”orga de piatra”, si astfel, monumentul ar iesi un pic din conul de umbra.
Voi ce parere aveti? Cum ar trebui procedat pentru a face cunoscute Coloanele de la Limpedea?
Ati vizitat pana acum aceasta stanca masiva? Ce impresie v-au creat?
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…