Sfaturi practice

Cum alegi sportul potrivit pentru scolari

Distribuie

Alegerea sportului potrivit pentru copiii scolari poate fi o adevarata provocare. Stii cu siguranta, beneficiile activitatilor sportive nu pot fi contestate. Practicate cu regularitate sustin sanatatea, favorizeaza dezvoltarea fizica armonioasa si imbunatatesc increderea copilului. Nimeni nu contesta beneficiile activitatilor sportive, dar cum il alegi pe cel potrivit pentru prichindelul tau? Trebuie sa tii seama ca orice activitate care nu este realizata cu placere devine o povara. Toate sporturile sunt frumoase cata vreme copii se regasesc si vin cu placere. Iata o serie de aspecte pe care trebuie sa le iei in seama inainte de a-i recomanda copilului un sport. 

Fiecare dintre prichindei manifesta o afinitate pentru anumite activitati. Ii plac mingiile? Adora sa stea printre prieteni?  Este o fire singuratica? Raspunde la aceste intrebari simple si de la inceput reusesti sa ii orientezi. Fotbalul, baschetul, voleiul, handbalul, oina sunt sporturi de echipa ce pot fi practicate din clasele primare. Acestea ajuta la crearea constiintei colective. Sporturile de echipa sunt potrivite pentru cei ce au nevoie de sustinere, pentru cei ce au nevoie sa se regaseasca. Tacticile aplicate imbunatatesc abilitatile de organizare, orientare si de estimare a riscurilor. In plus, la sporturile de echipa, costurile sunt mult mai mici fata de cele individuale. Gasesti repede incaltari, sorturi si tricouri fotbal si apoi puteti merge direct la primele antrenamente.

La polul opus se afla tenisul si squash-ul. Sportul alb ii invata pe cei mici sa se bazeze pe fortele proprii. Copii care practica aceste sporturi descopera de mici care sunt strategiile castigatoare, in plus se bucura de atentie orientata catre sine. Tenisul este un sport fantastic care imbunatateste gandirea anticipativa si motricitatea celui mic. Chiar daca este un sport individual antrenamentele cele mai eficiente se desfasoara in grupe de 3, 4, 6 copii. Daca tot va duceti copilul, puteti exersa si dumneavoastra. Exista cursuri speciale de tenis pentru adulti. Puteti comanda o pereche de incaltaminte de tenis din colectia Nike barbati sau femei si puteti incepe ”lucrul”.

Sporturile acvatice sunt si ele exceptionale si ii ajuta pe cei mici sa se bucure de dezvoltare armonioasa. Inotul si  jocul de polo solicita plamanii si ii invata sa respire corect. Aceste sporturi nu doar ca solicita toate grupele musculare dar au beneficii majore asupra copiilor care sufera din pricina alergiilor sau de astm bronsic.

Gimnastica este potrivita pentru scolarii care dau dovada de flexibilitate. Acest sport necesita multa disciplina si reuseste sa ii organizeze chiar si pe cei mai neascultatori dintre scolareii. 

Echitatia este un sport exceptional si poate fi practicat fara restrictii de toti copiii. Este sportul indicat in perioadele de tranzitie cand cei mici isi fac prieteni cu greutate. Prietenia pe care piticii o leaga cu calutii este una de durata. Contactul direct cu fiintele vii ii ajuta pe scolari sa capete increderea necesara pe care o aplica apoi in relatiile cu colegii de joaca. 

Cand copii manifesta interes pentru motoare, viteza si roti, ciclismul si kartingul sunt doua solutii exceptionale. Fiecare dintre acestea imbunatatesc atentia, orientarea si reflexele celor mici. II ajuta sa estimeze viteza si sa anticipeze miscarile celor din jur, in plus ii disciplineaza pe parte de educatie rutiera.

Sporturile de contact, precum Karate, judo, luptele si cele ce presupun ridicare de greutati nu sunt cele mai potrivite in perioada de crestere. Aceste sporturi necesita concentrarea si multa atentie dar sunt recomandate pentru perioadele tarzii cand se opreste cresterea.

Sporturile sezoniere sunt si ele indicate, in special in perioadele de vacanta. Schi, snowboard, patinaj, yachting, canotaj sunt cateva dintre activitatile ce pot produce placere scolarilor si pot umple in mod utile perioadele libere. 

Dana Bălan

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni