Sfaturi practice

Cum poti afla ce ulei de motor foloseste masina ta si la cat timp trebuie schimbat

Distribuie

Daca esti posesorul unui automobil si te ingrijesti cu adevarat de starea sa, schimbul de ulei ar trebui sa-l faci obligatoriu o data pe an sau la fiecare 10-15.000 de kilometri parcursi.

Desigur, informatii suplimentare gasesti in recomandarile producatorului, care pot fi diferite in functie de marca sau model. Mai trebuie luat in considerare si regimul de utilizare al masinii: daca utilizarea zilnica presupune trasee scurte in aglomeratie, motorul e suprasolicitat si in acest caz necesita schimbarea mai frecventa a uleiului.

Pentru a alege uleiul potrivit cititi manualul de intretinere a masinii sau consultati online la Autodoc24 cu ajutorul unui motor de cautare specializat care va spune exact ce aveti nevoie pentru fiecare model de masina.

Daca aveti vreti sa investiti un buget ceva mai restrans puteti alege un ulei conventional sau semi-sintetic, dar trebuie sa stiti ca cel mai ridicat grad de protectie este oferit de un ulei de calitate full sintetic.

Ce alte operatiuni de intretinere mai trebuie facute odata cu schimbarea uleiului

Schimbarea uleiului este foarte importanta si am stabilit ca ea se face la 10-15.000 de kilometri sau anual. Filtrul de ulei trebuie si el schimbat pentru evitarea degradarii rapide a uleiului proaspat inlocuit.

Lipsa filtrului nou duce la uzura motorului, scade presiunea uleiului si genereaza un consum mai mare de combustibil, lucru care aduce costuri suplimentare fara sa ne dam seama macar. Pe langa acest filtru se mai recomanda si schimbarea filtrelor de combustibil, de aer si de polen.

Filtrul de combustibil este cel care indeparteaza impuritatile si protejeaza sistemele mai sensibile ale motorului, cum ar fi pompa de injectie sau injectoarele.

Filtrul de aer – acesta protejeaza componenta electronica a motorului. El retine la fiecare 30.000 de kilometri rulati aproximativ 1,5 kilograme de praf. Rolul lui este e a proteja uzura motorului prin absorbtia particulelor de praf.

Filtrul de polen – el elimina o parte a prafului, polenului dar si noxelor si bacteriilor ce patrund in habitaclu si e important pentru protejarea pasagerilor si copiilor in special. Acest tip de filtru se recomanda schimbat la fiecare 15.000 de kilometri, practic tot atunci cand schimbati si uleiul.

Schimbul filtrului de polen se face in special primavara pentru ca se acumuleaza mizerie si umezeala din sezonul toamna-iarna.

Ce trebuie sa faci dupa ce ai schimbat uleiul

Specialistii recomanda ca dupa inlocuirea uleiului sa nu fortati motorul, plecand imediat sau turand autovehiculul. Trebuie asteptate cateva minute pana la pornirea motorului, imediat dupa ce uleiul a fost onlocuit.

Motorul se mentine la relanti pentru 5 minute astfel incat sa se greseze. Daca inainte de schimbarea uleiului motorul a fost si spalat, perioada de relanti trebuie sa dureze 30 de minute.

Dupa o zi de la schimbarea uleiului, verificati nivelul cu ajutorul jojei de ulei care se sterge in prealabil pe o carpa curata. Nivelul uleiului trebuie sa fie intre zona de minim si maxim de pe joja.

Dumitrescu Cristina

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 4 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum o lună

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni