Drumul legendar din Muntii Orastie duce catre nori si poiana unde se spune ca ar fi murit Decebal. Muntii ascund legendarele fortarete dacice ridicate in secolul I i.Hr si secolul I d.Hr. Sarmisegetusa Regia, Luncani-Piatra Rosie, Costesti-Blidaru, Costesti-Cetatuie, Capalna si Banita, marturii ale civilizatiei dacice, sunt incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Pana acum cativa ani drumul care lega satele Tarsa, Costesti si Prihodiste era inexistent. Aceste catune erau unele dintre cele mai izolate de pe teritoriul Hunedoarei, localnicilor si turistilor fiindu-le dificil sa ajunga aici.
Aceasta unica zona din Hunedoara adaposteste marturiile civilizatiei dacice, aici fiind amplasate mai multe ansambluri de fortarete. Pana in anul 2015, drumul catre cetatea Blidaru, Costesti-Cetatuie era imposibil, existand riscul ca aceste obiective turistice sa fie excluse de pe lista UNESCO.
In prezent aceasta zona se bucura de cea mai noua sosea cu doua benzi din vest, conform adevarul.ro. Autoritatile au investit in infrastructura pentru a crea conditiile normale pentru o adevarata zona turistica.
Calatorii care ajung in satul Tarsa, aflat la o altitudine de 1000 de metri in Muntii Orastie, vor avea parte de imaginea Raiului. Coamele dealurilor adapostesc cate o casa, doua, padurile bogate folosesc drept vestmant, iar pe drum nori pufosi stau martori ai peisajului arhaic.
Aici timpul sta in loc, iar satenii urmeaza ritualuri stravechi. Ca sa ajungeti pe cea mai noua sosea si sa va bucurati de aerul curat al muntilor va trebui sa treceti de un drum de tara, pe care carutele si tractoarele si-au lasat amprenta.
Drumul legendar din Muntii Orastie traverseaza o zona catre inima unei civilizatii pierdute, fortaretele dacice din Hunedoara.
11 kilometri de asfalt neted au fost turnati pe DJ 668 A Costesti-Tarsa-Prihodiste in anul 2015. Investitia autoritatilor locale s-a ridicat la peste doua milioane de euro. Drumul legendar din Muntii Orastie incepe din satul Costesti, acolo unde se afla cetatea Blidaru din vremea lui Burebista. Pana la soseaua moderna veti intalni si o portiune ramasa neasfaltata care duce pana in Poiana Omului, locul in care Decebal ar fi murit. Azi, localnicii ajung aici cu mioarele sau vacile pe care le aduc sa pasca, pe intinsele pasuni din Muntii Orastie.
Intre satul Tarsa si Luncani, accesul nu se poate face cu masina din cauza unor poduri distruse de ape. La fel de greoi se merge si pe drumul intre Tarsa si Bosorod.
Damburi de pamant, late de 8 metri si cu o inaltime de pana la 2 metri si jumatate formeaza fortificatia de la Costesti. Aici se mai gasesc urmele a doua turnuri-locuinta construite din piatra si chirpici.
Cetatea de la Costesti a fost folosit ca unitate militara a capitalei dacice de la Gradistea Muncelului. In timpul razboiului daco-roman a fost distrusa, iar ruinele ramase au folosit la construirea castrului de la Bucium.
Langa comuna Orastioara de Sus din judetul Hunedoara puteti vizita Cetatea Costesti-Blidaru. Aceasta a fost amplasata la o altitudine de 705 metri si a folosit ca sistem defensiv in razboiul daco-roman.
Punta Cana, situată în Republica Dominicană, este o destinație ideală pentru vacanțele de familie, datorită…
Visezi la o vacanță cu mare, soare și distracție, în care nicio zi să nu…
O rochie de seara poate schimba complet vibe-ul pozelor tale. Dat fiind ca e iarna,…
Gastronomia este un domeniu al armoniei, unde ingredientele se îmbină pentru a crea experiențe unice.
Când vine vorba de protejarea interiorului mașinii tale, alegerea unor covorașe auto de calitate este…
În inima Transilvaniei, satul Cund găzduiește un loc cu adevărat special: Valea Verde Retreat. Acest…