Articolele zilei

Financial Times, despre o zonă din România: „Concurează cu Toscana”

Distribuie

Satele săsești din Transilvania, cu gastronomia lor rustică, ce atrag tot mai mulți turiști străini, sunt comparate cu localitățile din celebra zonă italiană Toscana, într-un articol din Financial Times.

Autorul articolului, jurnalistul Andrew Eames, spune că această comparație nu îi aparține lui, ci fiului unui conte italian, Giulio da Sacco, căsătorit cu o româncă și stabilit într-un sat săsesc din Transilvania.

Jurnalistul Financial Times a vizitat mai multe sate săsești precum Florești, Mălâncrav, Mesendorf sau Saschiz și a descris frumusețea caselor care au curți interioare specifice, cu grădini de legume și livezi.

În Saschiz l-a cunoscut pe scoțianul Jim Turnbull, care a cumpărat o casă gata mobilată cu 20.000 de euro. Însă, cei care vor să-și cumpere o casă abandonată au de umblat, pentru că multe au situații neclare în ceea ce privește moștenitorii și proprietarii. Este vorba despre sași care au fost nevoiți să plece în Germania pe vremea comunismului.

În satul Richis și-au cumpărat case oameni de 11 naționalități diferite. Cei mai mulți au cunoscut locul când au venit ca turiști. Însă cel care i-a convins pe toți că merită să-și cumpere case aici este sasul Paul Hemmerth, care are două locuințe pentru oaspeți.

Jurnalistul a ales să se cazeze în satul Crit, într-o casă săsească veche, restaurată de fundația patronată de Prințul Charles al Marii Britanii, „Mihai Eminescu Trust”. Andrew Eames scrie că în această casă a găsit un interior simplu, cu dușumele și tapiserii pe pereți, brodate cu mesaje în limba germană veche. Printre altele, a citit mesajul: „Wenn du im Herzen Frieden hast, wird dir die Hütte zum Palast” (trad. „Dacă ai pace în suflet, chiar și coliba cea mai mică ți se va părea un palat”).

În articol mai scrie că fiecare casă închiriată dispune de o menajeră care se ocupă și de mâncare. Un mic dejun generos, cu ouă, brânzeturi locale, legume proaspete din grădină, gem și pâine de casă, cafea și sirop de soc costă 5 euro de persoană, iar cina ajunge la 11 euro. Seara, nu lipsește din meniu palinca.

În satul Crit, jurnalistul a remarcat diverse tipuri de case unde turiștii se pot caza, de la o fermă transformată în casă de oaspeți, la o clădire nouă cu facilități moderne.

Jurnalistul Financial Times remarcă faptul că în zonă sunt mai puține atracții culturale decât în Toscana, „dar marele premiu este faptul de a fi aici: să te plimbi prin păduri cu poteci străjuite de flori sălbatice, să închiriezi o bicicletă cu care să parcurgi străduțe într-o odisee de sate sau să închiriezi o căruță cu cai cu care să mergi pe dealuri la un picnic. Lucrurile simple.”

FOTO: MolnarSzabolcsErdely/Pixabay.com

Dumitrescu Cristina

Articole recente

De ce se merită să vizitezi Transalpina și cel mai bun loc de cazare!

Transalpina, cea care mai este cunoscută la noi în țară și sub denumirea de „Drumul…

acum o lună

Cum să-ți planifici un circuit turistic în Turcia: obiective turistice de top

Ești pregătit pentru o aventură captivantă în Turcia? Planificarea unui circuit turistic în această țară…

acum o lună

Cadouri last-minute de Ziua Femeii: idei rapide și inspirate

Sursa foto: Shutterstock Ziua Femeii se apropie cu pași repezi, iar dacă nu ai apucat…

acum o lună

Cum să îți transformi vacanța într-o escapadă perfectă la Vila Seascape

O vacanță reușită înseamnă relaxare, confort și momente memorabile. Alegerea cazării este esențială pentru o…

acum o lună

De ce merită să încerci Hatha Yoga și echipamentul de care ai nevoie pentru a începe

Într-o lume agitată, în care stresul și ritmul alert de zi cu zi ne copleșesc,…

acum o lună

Stil și performanță: De ce aleg sportivii jachetele și hanoracele Under Armour

Într-o lume în care sportul și moda se îmbină tot mai des, echipamentul sportiv nu…

acum 2 luni