Ati mai vazut, recent, incredibila Vale a Jiului? Noi spunem ca este incredibila, si ca detine cateva dintre atractiile Romaniei ce nu ar trebui sa lipseasca de pe harta turistica a oricarui calator.
Daca ajungeti in Tinutul Momarlanilor, nu se poate sa nu faceti o oprire si in Cheile Jietului. O rezervatie naturala care se intinde pe 10 hectare pe raza orasului Petrila si care abunda in peisaje dramatice. Aici, versantii abrupti ai Parangului formeaza chei inguste, iar apa Jietului trece zgomotoasa printre stanci in completarea acestui peisaj fantastic. Locul este cunoscut printre alpinisti si fotografi ajunsi prin aceste chei sa capteze maretia naturii.
Neaparat surprindeti si Cascada Muncelul, o cadere impresionanta de apa, de aproximativ 30 de metri. Daca va hotarati sa faceti o drumetie trebuie sa stiti ca aveti de parcirs 11 kilometri prin Cheile Jietului, iar pe traseu veti oppri la Caldarea Mija, aproape de Cabana Groapa Seaca si zona ,,La Clesti”, poate cea mai frumoasa. Cum ajungeti? Pe DN7A Petrosani-Voineasa, pe drumul ce leaga Transalpina de orasul Petrosani.
Intre Valea Jiului si Tara Hategului, acolo unde Muntii Retezatului isi dau intalnire cu cei ai Sebesului, se ascunde o lume subterana impresionanta, Pestera Bolii. Situata la aproape 6 kilometri de Petrosani, caverna a fost atent sculptata de paraul Jupaneasa. Galeria principala masoara nu mai putin de 466 de metri lungime, coborand aproximativ 3 metri. Este un loc pe care trebuie sa il vedeti in realitate, multi turisti care au pasit prin acest spatiu spunand ca este una dintre cele mai frumoase pesteri din Romania.
Crestele abrubte ale Muntilor Parang ating cerul, la peste 2.400 de metri. Relieful predominant glaciar, cu multe lacuri cu apa rece ca gheata, muntii Carpatilor Meridionali sunt strabatuti de cea mai inalta sosea din tara, Transalpina. Peisajele frumoase, aproape ireale, lasa fara suflare calatorii, care vor sa surprinda pe camera ceea ce ochiul uman poate vedea. Cu greu poti reda asa frumusete in simplitate.
Daca va incumetati sa luati la pas potecile inalte, nu fiti surprinsi (de cei 50 de kilometri) de vreun petec de zapada, aici aerul este taios. Cele mai cunoscute lacuri glaciare sunt Mija, Iezerul Inghetat, Călcescu si Rosiile. Unul dintre traseele de incercat in Parang este: Petroşani – Cabana Rusu – Cabana Parang, marcat cu banda rosie ce este accesibil si iarna(dureaza 3 ore).
Inainte de a-si varsa apa paraul Buta in Jiul de Vest, acolo iau forma Cheile Butii. Un peisaj dramatic, cu pereti de stanca inalti de pana la 100 de metri, visul oricarui alpinist de profesie. Desigur, cu asa relief sculptat si geologii isi gasesc drum pe aici, catre pesterile sapate adanc, cascade si baraje naturale. Cheile Butii se afla la o distanta de 30 de kiloemtri de Petrosani, la intrarea in Parcul National Retezat, de aici putand urma mai multe trasee montane. Unul dintre trasel apreciat de drumeti este cel care incepe in Cheile Butii – si ajunge la Lacul Bucura (traseu de 8 – 10 ore).
Trecatoare din estul Muntilor Valcanului se afla o altitudine de 1621 de metri. Pasul Valcan uneste Depresiunea Petrosani de cea a Tragu Jiului si Campu Mare, denumita si Depresiunea Olteana.
Doua drumuri istorice se afla in Pasul Valcan. Primul este Drumul lui Traian – ce unea Drobeta de Ulpia Traiana. Iar al doilea poarta numele de Drumul Neamtului – de unde armata romana a trecut granita spre Austro-Ungaria, declarandu-i razboi. Astfel, ca puteti porni pe drumuri istorice, intr-o aventura de vara.
Incredibila Vale a Jiului ascunde statiunea Straja, situata la o altitudine de 1445 de metri. Aici, la o asa inaltime, aerul este rarefiat, iar ozonul este din plin. Accesul in statiune se poate face si cu masina, din orasul Lupeni sau cu telegondola. 7 partii de schi va asteapta in anotimpul rece, 5 dintre ele avand nocturne instalate si telescaun.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…