Articolele zilei

Izvoarele Saturnia. Baile naturale ale Italiei. 7 motive pentru care trebuie sa le vizitezi

Distribuie

Aflate pe coasta de vest a Italiei, intre Roma si Firenze, izvoarele Saturnia sunt un loc incredibil. Cunoscute inca de pe vremea romanilor si etruscilor, apele sulfuroase sunt un remediu eficient pentru problemele de piele. O adevarata incantare acest loc milenar pentru turisti. Acestia se pot imbaia in apele termale, la o temperatura constanta, pe tot parcursul anului, 37,5 grade Celsius. Terme di Saturnia este, poate, unul dintre cele mai frumoase grupuri de izvoare din Europa. Apele inspumate navalesc pe terasele formate, formand adevarate cascade. 

Izvoarele Saturnia. Baile naturale ale Italiei. 7 motive pentru care trebuie sa le vizitezi. Sursa foto: rocchette.com

1.Se afla in Toscana

Toscana este una dintre cele mai apreciate regiuni ale Italiei. Insa, acest loc sublim are si o istorie bogata. Asa ca, in afara de bai termale, puteti afla trecutul acestor locuri in care s-a nascut Renasterea, puteti vedea Turnul din Pisa, castele, galerii de arta sau asculta povesti secrete cu familia de Medici. Artisti si inventatori au fost nascuti in aceasta regiune, precum faimosul Michelangelo, Galileo Galilei, Puccini si Leonardo Da Vinci. Aproximativ la o ora de mers cu masina de Saturnia veti gasi orasul Montepulciano. Aici puteti savura in liniste un pahar cu vin rosu. Florenta si Siena sunt ”muzee in marime naturala”, ce merita vizitate. Inutil sa va spunem ca in aceasta regiune a Italiei nu va veti plictisi nicidecum.

Frumoasa regiune Toscana. Sursa foto: italia.it

2. Va puteti racori in raul Albegna

Daca apele calde v-au infeirbantat, puteti gasi racoarea in raul Albegna din apropiere. Acest lucru este, de asemenea, o modalitate foarte buna de a stimula circulatia. Alternanta temperaturilor fierbinti si scazute ajuta corpul sa elibereze toxinele si muschii pentru a elibera tensiunea. Un adevarat spa, aproape de Romania, fara a fi nevoie sa beneficiem de apele Finlandei.

Terme di Saturnia sunt bogate in minerale: sulf, carbon, precum și planctonul termic este prezent in apa.Pentru fiecare litru de apa exista 14 mg de hidrogen sulfurat si 462 cm de dioxid de carbon, precum si cantitati mari de oxid de sulf, ioni de bicarbonat, calciu si magneziu. Aceste minerale sunt absorbite rapid de organism datorita caldurii ridicate a apei. Doar asigurati-va ca eliminati orice bijuterie care nu este aur solid, deoarece poate rugini alte metale, destul de repede.

Izvoarele Saturnia: 3. Un peisaj salbatic

Piscinele naturale sunt situate in Maremma, in provincia Grosseto, iar aici veti gasi o vegetatie abundenta si luxurianta. Dupa ce v-ati inmuiat in izvoarele termale va puteti bucura de o vizita la Parco Naturale della Maremma, unde puteti face fotografii, admira ruine sau poate sa va intalniti cu animalele padurii.

Izvoarele Saturnia. Sursa foto: wevillas.ch

Sesiune de inot in craterul unui vulcan

Nu mintiti daca la intoarcere acasa spuneti ca ati inotat in craterul unui vulcan. Apa termala pretioasa este adusa orasului Saturnia dintr-o sursa vulcanica! Apa este rezultatul interactiunii apelor subterane cu magma sau cu roci ignifuge solidificate, dar inca calde, la adancimi mici. Acesta incepe la aproximativ 200 de metri adancime si continua intr-un crater cu o latime de 40 de metri. Apa curge cu 800 de litri pe secunda, iar calatoria totala pe care o face este de aproximativ 500 de metri de locul unde incepe, in Monte Amiata pana jos la terasele din travertin.

Apele se revarsa pe terasele de travertin. Sursa foto: coworkation.com

Izvoarele Saturnia: Sulful, elixir al pielii perfecte

Un alt efect secundar uimitor la izvoarele Saturnia este capacitatea sa de a vindeca afectiuni ale pielii, eruptii cutanate si acnee. Apele contin sulf si la fel și corpul! De fapt, 25% din organism este alcatuit din acest mineral. Sulful creeaza colagen care contribuie la sanatatea si rezistenta pielii. Bonus: colagenul creat de sulf contribuie de asemenea la forta oaselor, ligamentelor, tendoanelor si oaselor! Siliciul este un alt mineral folositor gasit din abudenta in baile naturale. Acesta ajuta pielea uscata si aspra si este eficient in a trata eczeme si psoriazis.

Relaxare in apele minerale. Sursa foto: traveladdicts.net

Pe urmele romanilor

Baie, baie, dar si putina istorie. Centrul Saturniei este adapostul monumentelor antice romane. Biserica Santa Maria Maddalena, coloanele romane, poarta romana sunt cateva dintre locurile care amintesc de grandiosul Imperiu Roman. Pentru cei in cautarea misticului, pot vizita Necropoli, mormintele antice ale etruscilor. Odata lectia de istorie terminata, va puteti intoarce oricand la apele de 37,5 grade Celsius pentru relaxare.

Izvoarele Saturnia. Baile naturale ale Italiei. 7 motive pentru care trebuie sa le vizitezi. Sursa foto: dltviaggi.it

Izvoarele Saturnia: Acces 356 de zile pe an, 24/24 de ore

Spre deosebire de marea majoritate a activitatilor din Italia, izvoarele Saturnia sunt  deschise 365 de zile pe an, 24 de ore pe zi. Acest lucru inseamna ca va puteti adapta planurile pentru a include o degustare locala, o plimbare prin Florenta, Roma, ca mai apoi sa va bucurati de piscina naturala. Amintiti-va doar, ca nu exista iluminat public, astfel ca in lunile reci accesul este mai dificil pentru ca intuneca devreme. Insa, chiar si asa piscina milenara a Italiei ramane unul dintre cele mai cautate locuri din Europa.

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum o lună

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni