Articolele zilei

Lacul Albastru. Ochiul de apa din Muntii Gutai care se coloreaza in functie de lumina zilei

Distribuie

Lacul Albastru este o apa fermecata! Poate nu chiar magie pura se intampla in acest loc, dar felul in care isi imprumuta culorile este incredibil, dar si explicabil…stiintific. Acest ochi de apa se afla pe plaiurile idilice ale Maramuresului, asa ca nu veti avea cum sa va plictisiti. Doar priviti fotografia de mai jos:

Un loc exotic in Muntii gutai. Sursa foto: allphotographyblog.wordpress.com

Primavara, cand vegetatia renaste, apele lacului se coloreaza intr-un albastru deschis, uneori chiar bleumarin. Trecerea aceasta jucausa printre nuante este influentata si de razele soarelui care le incalzesc. Vara, insa, apa de aici imprumuta din culoarea smaraldului.

Locul este atat de fermecator incat veti spune ca nu sunteti in Romania, ci ca ati ajuns intr-un loc exotic, indepartata Thailanda, coasta Yucatan ori prin Maldive. In curand, pentru ca vine toamna, Lacul Albastru va fi doar o amintire, pentru ca apa sa isi va pune hainele potrivite in nuante minunate de verde si maro.

Lacul Albastru, unul dintre lacurile cele mai frumoase ale Romaniei

Un asa loc interesant nu putea fi lipsit de turisti, an de an se aduna curiosi, gata sa dezlege misterul schimbarilor care se produc in apa. Desigur, fotografii pasionati nu pierd ocazie ca sa fotografieze o destinatie aparte, potrivita pentru escapadele de sfarsit de saptamana.

Va veti intreba ,,Si, totusi exista o explicatie plauzibila pentru schimbarea culorii unei ape?”. Desigur, si iata ce spun specialistii: speologii presupun ca Lacul Albastru din apropierea orasului Baia Sprie s-ar fi format intre anii 1919-1920. Apa a luat forma lacului de astazi in urma unei prabusiri a unei vechi galerii de mina.

Lacul in culoarea smaraldului. Sursa foto: TurismMaramures.ro

Lacul maramuresean se intinde pe o suprafata de jumatate de hectar. Aici desisul padurilor de pin si gorun tin umbra in zilele cu soare si adapost pentru vanturile napraznice din iarna. Continuand pe firul explicatiei chimice, aflam ca apa din Lacul Albastru este bogata in ioni de sulf, dar si de cupru, care dau apei culoarea specifica, dar si o usoara aciditate. Deci, iata de unde asa nuante de albastru si verde in lacul format in Muntii Gutai. Lacul se afla foarte aproape de Varful Mogosa, la o altitudine de peste 500 de metri, ceea ce face ca drumul sa fie unul spectaculos.

Datorita demersurilor facute de autoritatile locale, Lacul Albastru face parte din circuitul turistic al judetului Maramures si a fost inclus pe lista Monumentelor Naturii.

Cum ajungeti la Lacul Albastru?

Stim, din Bucuresti este o distanta considerabila pana in Baia Sprie, care necesita ceva motorina in rezervor. Insa cei 586 de kilometri si drumul de aproape 8 ore merita tot efortul. Din centrul orasului se urca pe un drum de tara, pe langa biserica catolica, pana la padure. De aici se face o poteca care urca in serpentina si va scoate direct in locul magic cu apa turcoaz. Timpul de mers este de aproximativ 40 de minute. Nu uitati sa puneti in rucsac si cateva merinde, apa proaspata si o mini trusa de prim ajutor, pentru orice eventualitate.

Sursa foto: 9am.ro

Chiar daca in zona, turistii nu ajung in numar foarte mare, locul este cunoscut printre schiori. In vecinatatea lacului se afla doua cabane montane si partii de schii excelente. Cei care vin aici pe timpul iernii, ajung cu masina din DN 18, pe un drum lateral. Insa, cel mai indicat ar fi sa intrebati un localnic, vor fi mai mult decat incantati sa va ajute.

De altfel, daca mergeti la pas, v-ati putea orienta si cu ajutorul panoului informativ din centrul orasului. Dar credem ca un mic ajutor, de la cei care cunosc zona, este important in astfel de explorari montane.

Lacul Albastru. Ochiul de apa din Muntii Gutai care se coloreaza in functie de lumina zilei. Sursa foto: stiri.tvr.ro

Lacul Albastru face parte din Parcul Natural Muntii Maramuresului, deci veti avea multe poteci de cercetat. Cum urcati spre lac, daca veti continua drumul veti ajunge si la lacul Mogosa, partia de schi si varful montan cu acelasi nume. Tot prin imprejurimi va puteti delecta in statiunea Suior, pe partiile de schi de aici, in zilele cu zapada sau pe marginea lacului, pentru o partida de pescuit.

Avem o tara extraordinar de frumoasa, trebuie doar sa avem ochi sa o vedem!

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni