In statiunea balneoclimaterica Sovata exista un lac neasumuit in proprietati, loc si frumusete in lume. Lacul Ursu si arboretele de pe saraturi este lacul din Romania care detine 3 recorduri mondiale. Este singurul lac cu apa sarata inconjurat de vegetatie, este singurul lac despre care se cunoaste data la care s-a format si este cel mai mare lac helioterm ( lac sarat cu apa calda) din lume.
Situat pe teritoriul judetului Mures, in apropierea Muntilor Gurghiului si cu o suprafata de 79 de hectare, Lacul Ursu a fost declarat in anul 2000 arie naturala protejata.
Sa cunoastem si noi cele 3 recorduri mondiale pe care le detine Lacul Ursu si arboretele de pe saraturi:
Oamenii de stiinta afirma ca Lacul Ursu s-a format in urma unor fenomene geologice, hidrologice si meteorologice, intre anii 1875-1880. Pe acest loc se gaseau conglomerate vulcanice si masive de sare, care in timp au fost modificate de apele paraielor ce coboara de pe versanti, Auriu si Cris-Toplita. Aceste schimbari in relieful zonei au dus la surparea terenului si la formarea Lacului Ursu.
Pe langa rezervatia Lacul Ursu mai sunt incluse si: Lacul Alunis, Lacul Mierlei, Lacul Rosu, Lacul Verde si Lacul Paraschiva.
De unde vine numele? Oamenii locului i-au dat numele de Lacul Ursu dupa forma sa, asemanatoare cu o piele de urs.
Salinitatea lacului variaza in functie de adancime, iar apele dulci aduse de munte permit razelor soarelui sa incalzesca vasta intindere de apa. Acest fenomen are denumirea de heliotermie. Astfel ca, apa din Lacul Ursu este un adevarat elixir al tineretii.
Ea are proprietati benefice pentru bolnavii care sufera de afectiuni endocrinologice, reumatice si cardiovasculare. Medicii recomanda scaldatul in apa lacului, cate 10-30 de minute pe zi, dar si folosirea namolului terapeutic din lac.
Scaldatul in apele lacului nu se face oricum, se respecta anumite ore pentru a permite conservarea caldurii si reimprospatarea apei. Programul indicat de imbaiere este intre orele 10:00-18:00 si doar intr-o zona a Lacului Ursu.
Potrivit directorului SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos, temperatura apei din Lacul Ursu ajunge, in luna iunie, la 50 de grade Celsius. Pe parcursul verii temperatura se stabilizeaza la 33-34 de grade, apoi se raceste, se arata in interviul acordat pentru Agerpres.
Stratul argilos al terenului vulcanic pe care s-a format Lacul Ursu ajuta si dezvolta vegetatia de aici. Intalnim numeroase specii de copaci precum stejar, carpen, fag, paltin de munte sau alun. Toate plantele care se gasesc in aria naturala Lacul Ursu sunt protejate de Consiliul Europei prin directiva cu numar 92/43/CEE din anul 1992. Astfel ca, ghiocelul, crinul de padure, coada-calului, papucul doamnei pot creste in voie in aer curat si cu soare din belsug.
Rezervatia naturala Lacul Ursu are si o fauna bogata. In padurile de aici se ascund lupul cenusiu, capra neagra, ursul brun, mistretul, jderul, pisica salbatica, mierla si cocosul de munte.
Aproape de Rezervatia Naturala Lacul Ursul din Sovata ma puteti vizita si: Casa parohială reformată, Casa Bernady, Asezarea romana, Turnul roman de la Sacadat si Muntii Calimani-Gurghiu, sit inclus in reteaua Natura 2000 din Romania.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…