Articolele zilei

Lacul din Romania care nu ingheata niciodata. O minune la care trebuie sa ajungi pe timp de iarna

Distribuie

Lacul din Romania care nu ingheata niciodata, Ochiul Beiului! Daca ajungeti in Caras-Severin, opriti-va pret de cateva secunde in acest loc neasemuit in frumusete si legende tesute cu maiestrie si transmise din generatie in generatie.

Lacul din Romania care nu ingheata niciodata. O minune la care trebuie sa ajungi pe timp de iarna: Ochiul Beiului. Sursa foto: ghiduri-turistice.info

Lacul din Romania care nu ingheata niciodata

In cele mai lungi chei din Romania, Cheile Nerei, natura a construit cu migala fiecare detaliu de aici. Padurile dese, ce acopera stancile calcaroase si dealurile, firicele de apa, pana la cele mai involburate siroaie, la cele asezate, ca Ochiul Beiului.

Lacul din Romania care nu ingheata niciodata. O minune la care trebuie sa ajungi pe timp de iarna. Sursa foto: Hurghea Constantin/profudegeogra.ro

Apa lacului are o culoare ireala, un verde-turcoaz pe care il mai regasim pe taramurile elene, pe Costa de Azur sau in vreo insula exotica. In orice anotimp ati vizita Cheile Nerei, Lacul Beiului ademeneste cu apa sa, de o transparenta ce va va permite sa vedeti  si pastravii ce populeaza apa.

Stiati ca Ochiul Beiului este lacul din Romania care nu ingheata niciodata? Lacul este traversat de un izvor termal subteran care incalzeste apa, tot timpul anului. Pe timp de iarna, inregistrandu-se intre 4 si 8 grade. Datorita acestei proprietati, pasarile migratoare poposesc aici pentru odihna, chiar starcii cenusii si ratele salbatice raman aici peste iarna.

Lacul din Romania care nu ingheata niciodata. O minune la care trebuie sa ajungi pe timp de iarna. Sursa foto: ghiduri-turistice.info

Putin mai mic decat Lacul Dracului, o alta atractie intalnita in Cheile Nerei, Ochiul Beiului are 20 de metri patrati si 3,6 metri adancime. Tot in aceasta zona mai puteti admira cele 3 cascade ale raului Beusnita, rezervatia naturala si ruinele cetatii Ilidia, cea mai veche din Banat. De altfel, nu ratati o plimbare pe cea mai veche cale ferata a tarii noastre, Oravita-Anina.

Legende tesute cu maiestrie

Locurile impresionante au mereu cate-o poveste fascinanta, de ascultat la foc de tabara.  Se spune ca in noaptea de Sanziene, pe 24 iunie, ielele se scalda in apele turcoaz si cristaline.

Legenda locului spune povestea, veche de sute de ani, a unui tanar fiu al unui bei al Imperiului Otoman, care se indragosteste de fiica unui cioban al acestor meleaguri. Vrajit de frumusetea fetei, tanarul o rapeste si o inchide in Turnul Mare din Cheile Nerei. Odata ce noaptea pune stapanire pe tinut, tanara scapa din turn pe o funie impletita din propria sa rochie.

Lacul din Romania care nu ingheata niciodata. O minune la care trebuie sa ajungi pe timp de iarna: Lacul Ochiul Beiului, Cheile Nerei. Sursa foto: weheartit.com

Beiul enervat porunceste ca tanara sa fie omorata. Fiul sau il implora sa nu comita o asemenea fapta si varsa lacrimi amare. Din lacrimile sale ia nastere lacul, iar culoarea verde-turcoaz o capata datorita culorii ochilor sai. Tanarul isi va lua viata, iar lacul, cu forma ovala, va fi numit Ochiul Beiului. Tot, conform legendei, si fata ciobanului isi va lua viata, iar locul pe care se prabuseste se va transforma in Raul Beusnita.

O minune la care trebuie sa ajungi pe timp de iarna

Daca plecati din Bucuresti, puteti urma traseul capitala-Pitesti-Craiova-Drobeta Turnu Severin-Orsova-Baile Herculane-Sasca Romana. Inarmati-va cu rabdare pentru ca merita! Chiar daca drumul dureaza in jur de 7 ore, fiind parcursi 489 de kilometri, locurile spectaculoase din Parcul National Cheile Nerei va vor impresiona. Se spune ca pe aceste meleaguri, pamantul este viguros, iar plantele traiesc intr-un sol neintoxicat de substante chimice.

Potrivit site-ului cheilenereibeusnita.ro, unul dintre traseele recomandate este Sasca Romana – Podul Bei – Lacul Ochiu Bei – Anina. In functie de ritmul fiecaruia, traseul parcurs dureaza in jur de 7-8 ore.

Lacul din Romania care nu ingheata niciodata. O minune la care trebuie sa ajungi pe timp de iarna. Ochiul Beiului. Sursa foto: festivaluri-romanesti.ro

Din localitatea Sasca Montana veti trece o punte si veti urca pe o poteca ingusta care va va duce in zona La Tunele. Veti avea de trecut prin 6 tunele, sapate in stanca, care, printre ele puteti admira peisajul. O sa ajungeti curand la Podul Beiului! De aici drumul va tine de-a lungul malului apei Beiului, prin poiana Morile Potocului, pana la pastravaria din zona. Ati ajuns! Lacul Ochiul Beiului, un lac carstic, de o frumusete ireala, cu ape turcoaz si inconjurat de brazi semeti care ofera farmec locului.

Daca vreti sa innoptati aici, puteti alege dintre Cabana Valea Bei sau Cantonul Silvic Valea Bei.

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 2 săptămâni

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum o lună

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum 2 luni