Mare uimirea ne este atunci cand descoperim locuri precum Barajul-Lacul Oasa. Uitati-va numai la fotografia de mai jos. Nu este asa ca v-ar placea sa petreceti cat mai mult timp la peste 1.200 de metri, altitudine la care a fost amenajat barajul? Muntii Sureanu adapostesc asa luciu de apa mare, ce se intinde pe suprafata a 441 de hectare.
Romania inca isi mai bucura calatorii cu locuri desprinse din basme, locuri cu aer curat si salbaticiunile padurilor care isi fac cuibul. Lacul Oasa este la o aruncatura de bat de popasul pe care il fac drumetii inainte de poiana Poarta Raiului. Un loc incredibil din judetul Alba care i-a tulburat sufletul scriitorului Mihail Sadoveanu.
Traseul este cam anevoios, indiferent de anotimp, fiind practicabil cu masina de teren si, neaparat, atentie sporita. Asta se intampla pe o portiune de aproximativ 18 kilometri de la Barajul-Lacul Oasa catre Valea Sebesului-Valea Frumoasa si Poarta Raiului. Multi calatorii nu prea se incumeta sa treaca si lasa loc celor care stiu bine zona.
De aici, au fir intins catre Transalpina. Soseaua aflata la cea mai mare altitudine din Romania, care creste adrenalina tuturor soferilor.
Fie ca sunteti pescari, impatimiti ai drumetiilor sau va doriti cateva clipe de relaxare pe marginea apei, Oasa este destinatia finala. Lacul intampina cu binete pe oricine ajunge pe malurile sale.
136 de milioane de metri cubi de apa capteaza Barajul Oasa. Astfel el devine cel mai mare lac de acumulare de pe cursul raului Sebes. Constructia impresionanta are o inaltime la coronament de aproape 100 de metri si o lungime de 300 de metri. Aceasta a fost data in folosinta in anul 1979.
Recunoastem, in zilele noastre astfel de constructii nu prea mai vedem. Unii constructori au curaj, insa lucrarile dureaza o vesnicie sau, si mai rau, sunt abandonate. Megastructurile au fost, in proportie de 90%, concepute si ridicate intr-o epoca apusa, hulita de multi.
Un baraj de acumulare nu ar fi nimic fara o centrala care sa valorifice potentialul energetic al apei din Lacul Oasa, si asa a aparut Statia Galceag. Cugirul Mare, Cugirul Mic, afluenti ai raului Vaii Frumoasei se aduna in barajul din Defileul Oasei.
Bine de stiut pentru cei care ajung pana la Barajul Oasa, ca acesta este punctul de plecare a doua trasee montane. Versantii, de-a dreapta apei si de-a stanga ei, sunt acoperiti de paduri de brad care par ca privesc in apa Oasei.
Malul drept este Oasa Mare, de aici calatorul strabate drumul catre Transalpina, numit si Drumul Regelui. In partea stanga- Oasa Mica dezvaluie putin din Varful lui Patru, cel mai inalt pisc al Muntilor Sureanu – 2130 de metri.
Peisajul asa-i de frumos, incat turistii nu ar mai pleca, ar sta neclintiti sa isi clateasca ochii cu bogatia culorilor de toamna si vraja acestor tinuturi.
Un alt loc ce merita vizitat in apropiere este Manastirea Oasa. Lacasul de cult adaposteste o mica bisericuta ridicata in 1949 de catre scriitorii Mihail Sadoveanu si Ioan Pop. Potrivit site-ului crestinordox.ro, manastirea se afla in localitatea Sugag. La aproximativ 70 de kilometri de Sebes, la poalele Muntilor Sureanu.
Valea Sebesului este una dintre numeroasele comori ale Romaniei ce merita (re) descoperite si promovate in lumea mare. Valea Frumoasei ascunde nu doar Barajul-Lacul Oasa, ci atatea locuri incredibile. Cabana Oasa poate fi refugiul dumneavostra pentru cateva zile petrecute in sanul naturii.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…