Articolele zilei

Litoralul Marii Negre. 7 locuri salbatice in care sa evadezi

Distribuie

Atunci cand aducem in discutie litoralul Marii Negre, nu stim de ce, cei mai multi dintre noi se opresc la Mamaia, Constanta, Eforie, Costinesti sau Vama Veche. Insa, noi nu ne multumim doar cu atat! Asa ca, pornim cu gandul la nisip in slapi, vant in par, miros de alge si plaje salbatice, spre litoralul romanesc.

Tuzla

Poate ca in drumul vostru cu masina spre Bulgaria ati trecut de Tuzla, dar nu v-ati fi gandit ce plaja spectaculoasa ascunde. Aproape ca va veti simti ca in Grecia, asta si datorita apei colorate intr-o frumoasa nuanta de albastru. Nisipul fin si fierbinte nu il veti imparti cu multimea de turisti, aici va puteti bucura cu adevarat de mare, de briza si baia de soare. Puteti citi in liniste, copii se pot juca in voie in raza voastra vizuala, fara a fi bruiati de muzica tare si comerciantii ambulanti.

Plaja Tuzla. Sursa foto: idjourney.wordpress.com

Dar nu va faceti griji! Exista cherhanalele, unde pescarii harnici aduc pesti, scoici, rapane, hamsii, lufar, stavrid, raci proaspeti ca sa ii savurati. La nici 15 minute de mers de aici se afla Pescaria lui Matei si Golful Pescarilor, in cea din urma avand impresia ca ati ajuns la Mediterana. Este un loc ce trebuie sa il vedeti intr-un weekend, iar rezervarea pentru cazare o puteti face in Eforie Nord. (cu o plaja destul de lata si incapatoare).

Golful Pescarilor. Sursa foto: golful pescarilor/replicaonline.ro

Cazare: Cei de la Booking.com au cateva oferte.

Litoralul Marii Negre: Vadu

Nu foarte departe de arhiplina statiune de lux Mamaia, se gaseste un loc ce iti lasa impresia ca ai ajuns la alta mare si nu pe litoralul romanesc. Ca sa ajungeti pe plaja Vadu trebuie sa urmati drumul judetean 226 spre Istria. La iesirea din comuna Corbu aveti de mers pe drumuri comunale spre satul Vadu.

Plaja Vadu. Sursa foto: ihaveamap.com

O poteca ingusta va va duce direct catre plaja, dar va sfatuim sa nu bagati si masina deoarece riscati amenda si sa ramaneti in nisip. Desigur, aveti de platit si un permis de acces, plaja Vadu facand parte din Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii. 5 lei de persoana/zi, 15 lei de persoana pentru o saptamana, 30 de lei de persoana pe an; 10 lei de masina/zi sau 100 de lei de autovehicul pe an, potrivit delta-info.ro. 

De stiut! Tarifele nu se aplica pentru copii, elevi, studenti, pensionari, veterani de razboi, fosti detinuti politici, urmasii eroilor martiri si ranitii in Revolutia din 1989.

Permisele le puteti obtine si online pe site-ul ddbra.ro, la centrele de informare – cu numerar sau la automatele amplasate in Tulcea si la intrarea in Corbu.

Perisor

Acolo unde Delta Dunarii si Marea Neagra isi dau intalnire se afla o plaja salbatica, ferita de turistii zgomotosi. Locul acesta, ce pare rupt de ritmul celorlalte statiuni, se afla la 25 de kilometri de Gura Portitei si la 30 de kilometri de Dunavatul de Jos. Ca sa ajungeti in acest frumos loc, cel mai bine ar fi sa va indrume localnicii prin canalele stiute doar de ei. Cai, apa curata, pasari si kilometri de nisip fac din Perisor un loc de vis.

Litoralul Marii Negre. 7 locuri salbatice in care sa evadezi: Perisor. Sursa foto: Youtube.com

Desigur, indicat doar acelora care iubesc natura si vor sa scape de muzica tare si restaurantele de pe plaja. Pentru ca in afara de o cherhana parasita, nici urma de civilizatie in aceasta zona, doar liniste si miros de alge.

Cazare: In Dunavatul de Jos, pretul pentru o noapte porneste de la 100 de lei si ajunge la 450 de lei.

Corbu

Un alt loc salbatic, chiar daca in ultimii ani au aparut cateva pensiuni, plaja Corbu este locul retras de care sa te bucuri la mare. Ce are de oferit acest loc virgin, situat in apropiere de Delta, este portia sanatoasa de natura, plaja goala, lacul Corbu sau o plimbare cu barca pana in Tulcea. Tot aici ies si cele mai artistice fotografii, aveti nevoie doar de un aparat de fotografiat bun. Distanta fata de Mamaia este de 25 de kilometri, aproape de Navodari, iar accesul se poate face cu masina.

Plaja Corbu. Sursa foto: eporterntv.ro

Cazare: Site-urile pentru rezervari online ar trebui sa aiba ofertele pensiunilor din zona. Pe Booking.com aveti de ales din cateva oferte interesante.

Litoralul Marii Negre: Sulina

Plaja din Sulina are si ea farmecul ei, poate si datorita farului vechi, iar intrarea in apa este atat de lina incat o face un loc potrivit pentru copii. Insa, civilizatia a ajuns pe acesta plaja, odata salbatica. Acum turistii au la dispozitie sezlonguri, un ponton, dar, chiar si asa, tot este un loc mai aerisit decat Mamaia sau Costinesti. Si se afla la numai 2 kilometri de orasul Sulina, asa ca puteti parcurge aceasta distanta si pe jos.

Plaja Sulina. Sursa foto: cazaresulina.weebly.com

Sfantul Gheorghe

Ajungem si in locul unde Dunarea imbratiseaza Marea Neagra! In Sfantul Gheorghe, la aproximativ 2-3 kilometri, se intinde o fasie din nisipul cel mai fin. Incercati sa va asezati cat mai departe de gura de varsare, aceasta zona este maloasa si destul de periculoasa. Daca vreti sa va bucurati de libertate ocoliti luna august. In aceasta perioada, mica localitatea devine neincapatoare, asta datorita Festivalului International de Film ,,Anonimul”.

Sfantul Gheorghe. Sursa foto: bogdanpantoc.ro

Litoralul Marii Negre: Gura Portitei

Nu credem sa existe cineva care sa nu fi auzit de Gura Portitei. Fost sat pescaresc, este locul in care ati vrea sa va petreceti vacanta. Cu o pozitie privilegiata, de aici puteti ajunge rapid in Delta. Este unul dintre cele mai frumoase portiuni de nisip de la malul Marii Negre, un pic cam aglomerat in ultimii ani, dar la fel de frumos.

Complex Eden, Gura Portiteti. Sursa foto: portaldecazare.ro

Ca sa ajungeti pe aceste meleaguri veti face o plimbare cu vaporul din Jurilovca. Tariful de trecere dus-intors este de 70 de lei de persoana. Plecarile sunt de trei ori pe zi, la 9, 14 si la 18.

Cazare: La Gura Portitei gasiti de toate, de la casutele din apropierea marii pana la apartamente luxoase. Pretul unei nopti de cazare la casute, potrivit guraportitei.ro este de 30 de euro in aceasta perioada. Preturile pot ajunge pana la 173 de euro pentru un apartament, in luna august.

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 4 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni