Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au anunțată că cel mai mare strat de zăpadă din România se înregistrează în zona turistică din Munții Făgăraș, Bâlea Lac.
Meteorologii au măsurat un strat de zăpadă de 157 de centimetri. În ultimele 24 de ore, stratul de zăpadă a crescut cu 17 centimetri în zonă și se estimează și o creștere și a riscului de producere a avalanșelor la Bâlea Lac până la gradul IV, un risc mare.
Turiștii care se află în aceste zile la munte se pot bucura de zăpadă și pot schia. De exemplu, la Arieșeni sunt 70 de centimetri strat de zăpadă și se schiază în condiții bune. La Azuga sunt 25 de centimetri de zăpadă, Bușteni – 30 de centimetri, Covasna – 25 de centimetri, Fundata – 50 de centimetri, Păltiniș – 70 de centimetri, Poiana Brașov – 50 de centimetri, Predeal – 50 de centimetri, Vatra Dornei – 30 de centimetri, iar la Cavnic sunt porțiuni cu straturi de zăpadă între 30 și 80 de centimetri.
Însă, dacă nu sunt drumuri blocate spre munte, trebuie să știți că există și zone pe care ar fi mai bine să le evitați. Echipa Salvamont Neamț atenționează că temperaturile prognozate vor fi de peste -23 de grade Celsius, viteza vântului va depăși 80 de kilometri pe oră, iar temperatura resimțită de organism se va apropia de -59 de grade Ceslius.
Astfel, salvamontiștii le recomandă turiștilor să evite zonele montane înalte. Chiar dacă au echipament special de intervenție, timpul fizic permis unei echipe de salvare să intervină este limitat.
De asemenea, dacă ajungeți la munte, nu stați în bătaia vântului pe perioade mai lungi de cinci minute și nu mergeți pe trasee care au expunere mare în vânt. În niciun caz nu mergeți pe drumuri de munte după lăsarea serii, când temperaturile scad și mai mult.
Luați-vă căciuli groase, mănuși și încălțăminte specială care protejează de frig, au talpă antiderapantă și sunt impermeabile. În niciun caz să nu consumați alcool înainte sau în timp ce mergeți pe munte.
FOTO: oskar karlin/Flickr (creative commons)
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…