Bucovina este una dintre regiunile care îi oferă aproape totul unui turist. Aici puteți găsi sate în care încă mai sunt case tradiționale, iar oamenii se îmbracă la sărbători în straie populare. De asemenea, atunci când vorbim de locuri frumoase din Bucovina, neapărat trebuie să ne gândim și la superbele biserici, multe dintre ele pe lista monumentelor de artă universală UNESCO.
Și nu în ultimul rând, pe lista de locuri frumoase din Bucovina sunt și numeroasele peisaje naturale. În acest articol vă prezentăm câteva obiective turistice pe care orice român trebuie să le viziteze măcar o dată în viață.
Vă invităm și pe dumneavoastră, la secțiunea de comentarii, să completați această listă, să veniți cu propuneri.
Mănăstirea Voroneț. Cu siguranță trebuie să fie pe lista cu locuri frumoase din Bucovina. Ctitorită de Ștefan cel Mare în 1488, este recunoscută și pentru „albastrul de Voroneț”, considerat de specialiști unic în lume. Interesant la această culoare este faptul că în perioada de toamnă se confundă cu cerul.
Cetatea de Scaun a Sucevei. Este un alt obiectiv turistic important de pe lista de locuri frumoase din Bucovina. Face parte din sistemul de fortificații construit în zona Moldovei la sfârșitul secolului al XIV-lea, pentru a opri invazia otomană. Cetatea a fost ridicată de Petru I Muşat, la sfârşitul secolului al XIV-lea, şi a devenit o adevărat fortăreaţă în timpul domniei lui Ştefan cel Mare.
Hanul Domnesc, Suceava. Este cea mai veche clădire din oraș bucovinean, fiind ridicată la mijlocul secolului al XVII-lea. La sfârșitul anilor 1700, în timpul ocupației Imperiului Habsburgic, hanul a fost transformat în conac de vânătoare. Aici se cazau boierii și demnitarii austrieci.
Mănăstirea Putna. Este prima ctitorie a Voievodului Ștefan cel Mare, iar aici și-au găsit odihna veșnică împreună cu familia sa. A fost construită în 1466, iar de-a lungul istorie a fost renovată de mai multe ori, pentru că a fost distrusă de cotropitori. Turnul Tezaurului, care a fost construit în 1481 este singura parte care a rămas intactă de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Pe lângă valoarea istorică, mănăstirea se află și înconjurată de un peisaj natural de vis și cu siguranță trebuie trecută pe lista de locuri frumoase din Bucovina.
Centrul de olărit de la Marginea. Aici se păstrează îndeletnicirea străveche a olăritului. Ceramica de Marginea este recunoscută datorită culorii negre, rezultată în urma arderii, dar și pentru formele specifice tradioționale. Și această localitate trebuie trecută cu siguranță pe lista cu locuri frumoase din Bucovina.
Vatra Dornei. Este una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România. Aici se pot face drumeții, plimbări pe la mănăstirile din zonă, se poate pescuit, iar iarna se poate schia. Pe muntele Runc, de exemplu, există o pistă de schi fond.
Cheia Moara Dracului. Este una dintre cele mai frumoase rezervații din România și se află pe cursul superior al pârâului Valea Caselor, pe versantul de nord al muntelui Rarău. Formațiunile geologice nu au un caracter unitar.
Salina Cacica. Are peste 200 de ani, iar arheologii spun că este una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa. În interior, la o adâncime de 21 de metri se află o capelă romano-catolică, construită de mineri. La 35 de metri adâncime este o o capelă ortodoxă și Lacul Sărat, săpat de mineri. De asemenea, la o adâncime de 37 de metri se află o sală de dans și aici organizau minerii baluri și spectacole. Cu siguranță face parte din lista cu locuri frumoase din Bucovina.
Pietrele Doamnei. Această rezervație este una dintre cele mai spectaculoase din Carpați. Se poate ajunge plecând din orașul Câmpulung Moldovenesc, sau din localitățile Pojorâta, Mestecăniș, Slătioara și Chiril. Se spune că numele de „Pietrele Doamnei” ar avea legătură cu Elena, soția lui Petru Rareș. Aceasta s-ar fi adăpostit aici cu mare parte din avere și copii de invazia tătarilor. De aici se poate vedea și un răsărit de soare senzațional.
Fotografia principală a articolului: María Renée Batlle Castillo/Flickr (creative commons)
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…