Insulele elene sunt destinatii apreciate de turistii din intreaga lume, dar si renumitele mancaruri din Grecia sunt adevarate delicii pe care trebuie sa le incercati. Nicio calatorie nu este completa fara sa experimentati bucataria locala. Iar cea mediteraneana este printre cele mai savuroase, fructe de mare, ulei de masline din belsug, aroma parfumata de lamaie si mult suflet. Iata ce preparate sa incercati in urmatorul concediu:
Unul dintre aperitivele ce insotesc masa greceasca este Bouyourdi, un aperitiv cald pe care il puteti savura cu multa paine. Acest fel de mancare este de fapt o branza Feta cu legume (rosii, ardei gras, ardei iute), asezonate cu oregano si ulei de masline, din belsug, lasate sa se topeasca domol, in vase ceramice, la cuptor. O nebunie, din care nu te mai saturi!
Adica sarmalute in foi de vita umplute cu orez parfumat cu ierburi-marar, menta, oregano, patrunjel si muguri de pin. Un deliciu care in Grecia este servit pe post de aperitiv, servit cu sos acrisor de lamaie sau cu iaurt. Trebuie neaparat sa incercati acest preparat!
Bucataria mediteraneana este una usoara, compusa din salate, ulei de masline sanatos, preparate din peste proaspat, carne de miel, toate stropite cu lamaie. Si pentru ca e vara, si daca va faceti concediul in Grecia anul acesta nu ratati salata greceasca. Rosii acrisoare, castravete, ardei, ceapa, branza feta, masline, ulei de masline, oregano si sare. O gustare, un pranza sau doar o cina usoara. Grecii petrec foarte mult timp la masa, alaturi de prieteni, bucurandu-se de aperitive, fel principal, un adevarat festin!
Cel mai bun sos de iaurt gustat vreodata! Tzatziki este adesea intalnit si in gyros-varianta shaormei, se poate savura de sine statator sau puteti scufunda diverse alimente. Compus din iaurt greces cremos, usturoi, castravete, sare, ulei de masline, marar. O reteta simpla care are gust de Grecia! Puteti cere si pitta, varianta lipiilor necrescute intalnite in regiunile romanesti, ca sa savurati indelung gustul bogat!
Souvlaki e un preparat simplu si delicios, frigarui din carne de porc perpelite pe gratar alaturi de legume. Atunci cand carnea se pune in lipie, alaturi de sos tzatziki devine gyros sau shaorma, asa cum o stim cu totii.
Anii de ocupatie otomana se regasesc si in bucatarie, la fel cum se intampla si in Romania. Moussaka, musacaua este un alt preparat pe care trebuie sa il incercati. Seamana cu varianta noastra, doar ca ii sunt adaugate vinete si un sos bechamel cremos. In rest, straturi de carne tocata cu sos de rosii delicios alternate cu legume, ca mai apoi sa se odihneasca in cuptorul incins. Un ospat fara egal!
Sau friptura de miel! Dar nu gatita orisicum, ci alaturi de cartofi, morcovi, ardei si lamai peste care a fost aruncata o ploaie de oregano si nelipsitul ulei de masline. Totul este sigilat in hartie de copt si dat la cuptor cel putin 3 ore ca sa se patrunda, iar carnea sa se fragezeasca. Este unul dintre cele mai bune preparate grecesti si va spune asta o neconsumatoare de carne de miel. E un deliciu, iar aroma de seu dispare.
Desigur, nu doar aceste preparate fac parte din bucataria elena, dar sunt retetele pe care orice turist ce ajunge in Grecia e musai sa le incerce!
Voi ce delicii culinare ati ales in concediul pe aceste taramuri?
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…