Articolele zilei

Menorca. Insula Albastra din mijlocul Marii Mediterane se afla in patrimoniul UNESCO

Distribuie

Menorca este locul neexplorat din Insulele Baleare, unul dintre cele mai bine pastrate secrete. Aceast insula poarta denumirea si de Insula Mica a Marii Mediterane si apartine Spaniei. Numele sau deriva din marimea sa, mult mai mica in comparatie Mallorca, o destinatie de vacanta mult cautata. Localnicii isi traiesc vietile linistite in aceasta mult mai linistita insula. Cel mai inalt punct pe insula mai putin cunoscuta printre turisti se afla la 358 de metri deasupra nivelului marii si se numeste Muntele Toro. 

Menorca. Insula Albastra din mijlocul Marii Mediterane se afla in patrimoniul UNESCO. Sursa foto: telegraph.co.uk

Acest loc pitoresc, cu plaje incredibile si atmosfera spaniola se afla la aproape 240 de kilometri de fabuloasa Barcelona. Comparativ cu insulele sale vecine Mallorca, Ibiza, Formentera sau Cabrera, Menorca este mai putin turistica, dar un loc ideal pentru o vacanta linistita. Neregasindu-se printre ofertele agentiilor de turism, chiar si vara puteti gasi cateva plaje izolate.

Menorca apare pe lista celor de la UNESCO. Printre monumentele protejate se numara Parcul Natural S’Albufera si d’es Grau.

Rezervatia Naturala S’Albufera. Sursa foto: isoladiminorca.com
Rezervatia Naturala S’Albufera. Sursa foto: legeektrotteur.com

Cu o istorie adancita in timpuri preistorice, romane, bizantine, vandale, arabe sau catalao-aragoneze, trecutul insulei Menorca este evidentiat de siturile arheologice.

Datorita frumusetii sale nealterate de turismul de masa, Menorca este o experienta de neratat, care va ofera posibilitatea de a descoperi locuri noi. Chiar de nu este ea ce mai vizitata insula din grupul Balearelor, numarul plajelor din Menorca nu este mai mic. Plajele frumoase, salbatice, combinate cu terase in aer liber si cateva statiuni ferite de aglomeratie sunt motive de luat in seama.

Plajele salbatice din Menorca. Sursa foto: thomascook.com

Zona de coasta a insulei Menorca este accesibila pentru turisti, aici avand posibilitatea de a incerca mai multe activitati. Navigarea cu ambarcatiuni mici, windsurfing, snorkelling sau o plimbare cu caiacul.

In Menorca veti gasi un peisaj surprinzator in care se combina spectaculos rezervatii naturale, peisaje pitoresti si mici localitati incantatoare.

Menorca. Insula Albastra din mijlocul Marii Mediterane se afla in patrimoniul UNESCO: Ciutadella. Sursa foto: malloryontravel.com

Plaje in insula Menorca

Primele alegeri sunt Es Grau, situata in partea de nord, langa rezervatia cu acelasi nume si Punta Prima situata in sud. Puteti ajunge la ambele cu autobuzul local, fiind locurile in care se simt cel mai bine localnicii. Punta Prima, insa, este destinata aventurierilor, aici existand curenti marini puternici si un relief stancos, care nu sunt tocmai indicate famililor cu copii.

Es Grau. Unul dintre secretele bine pastrate ale Insulei Menorca. Sursa foto: isoladiminorca.com

Plaja Binibequer este de un mic golf cu nisip marginita de plaja Binibeca Vell si de Cala Torret. Oraselul Binibequer, o asezare pescareasca, este construit in 1972, iar casele sunt constructii tipice din piatra.

Plaja Cala en Porter este aproape de aeroport si este un loc care dispune de toate facilitatile: beach baruri, parcare, sezlonguri, salvamari si centre ce inchirieri pentru sporturile nautice.

Plaja Son Bou a fost declarata cea mai lunga plaja din insula Menorca si este spatiul in care plimbarile la lumina lunii nu trebuie ratate.

De asemenea, puteti calatori cu barca catre plajele virgini din sud, Son Saura, Cala’n Bosch, Cala Pilar cu nisipul sau roscat si multa verdeata, Cala Es Talaier, Sa Torreta( 200 de metri), Cala Fustam( plaja cu pini). 

Cala Fustam. Sursa foto: MontanNito/Flickr.com

Capitala insulei, Mahon este un port pitoresc cu iesire la albastra Mediterana. Desigur, aici, viata se invarte in jurul portului, a cafenelelor si restaurantelor din Piaza del Ejercito. Casele vechi ale localnicilor poarta amprenta britanica, fiind constructii din anul 1713. Primăria (Casa Consistorial), Biserica Santa Maria si Biserica San Francisco.

Mahon si portul sau micut. Sursa foto: trvl.com

In orasul Es Castell, se afla Fortul Marlborough (Cala Sant Esteve, Es Castell), o cladire bine pastrata care ofera o imagine a acelei perioade. Vizitati si situl arheologic Burial, un loc in care se inmormantau locuitorii insulei in perioada preistorica. Biserica San Bou este o constructie de piatra ce dateaza din aceeasi perioada.

Fortul Marlborough. Sursa foto: commons.wikimedia.org

In Menorca, mai puteti beneficia de excursii pe mare, intr-un tur al celor mai frumoase zone, cu micile ambarcatiuni ale localnicilor.

Camí de Cavalls este un traseu de 185 de km care traversează intregul perimetru al insulei Menorca. Reabilitat cu cativa ani in urmă prin exproprieri de terenuri si reconstrucții de scari si bariere, traseul este, din nou, modul perfect de a descoperi ceea ce insula are de oferit: plaje indepărtate, natura nealterata, peisaje si vederi panoramice.

Camí de Cavalls. Sursa foto: spiegel.de

Cum ajungeti in insula Menorca?

Pentru a ajunge pe insula, puteţi lua avionul cu statia Aeroportul Menorca. De altfel, in insula puteti ajunge la fel de usor cu feribotul, din Spania continentala sau din Mallorca ori Ibiza. Oprirea se face in portul Mahon. In interiorul insulei puteti circula cu taxiul sau, mai convenabil sa inchiriati un automobil pe toata durata sejurului.

Gastronomie

Cu toate ca nu suntem pe continent, tapas – aperitivele spaniole, sunt delicatesele cu care isi incanta menorcanii turistii. Mancarurile respecta bucataria mediteraneana, au multe legume, peste, dar si carne. Influentele arabe si engleze se regasesc si in bucatarie, regasindu-se numeroase produse de patiserie, dulci sau sarate.

Branza maturata. Sursa foto: spain-holiday.com

O delicatesa pe care trebuie sa o incercati este branza Mahon-Menorca, o branza maturata din lapte de vaca, care din 1985 a devenit specialitate protejata. Supa de homar, cu ceapa prajita fiarta in oala de pamant este un alt deliciu, la fel si carnatii, un preparat faimos in Spania.

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Avantajele reclamelor luminoase LED pentru a atrage mai mulți clienți la hotelul tău

Când te gândești să îți promovezi hotelul într-un mod care să atragă atenția, o reclamă…

acum 5 zile

Ce atracții turistice ne așteaptă în Sfântu Gheorghe, o bucată din paradisul natural al Deltei Dunării

Situată în inima Deltei Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă un veritabil paradis natural, cu peisaje…

acum 4 săptămâni

11 lucruri extrem de utile într-un birou, fie el acasă sau la muncă

Într-un mediu de lucru modern, eficiența și productivitatea sunt adesea determinate de modul în care…

acum o lună

Ghid pentru montarea corectă a unui cârlig de remorcare la mașină: instrucțiuni pas cu pas pentru Skoda Octavia 2 și Opel Astra H

Dacă sunteți proprietar de Skoda Octavia 2 sau Opel Astra H și doriți să vă…

acum o lună

Ghidul complet pentru alegerea mulinetei potrivite pentru pescuitul la crap

Pescuitul la crap este o activitate iubită de mulți pescari, care aduce bucurie și satisfacție…

acum o lună

Transformarea convenționalului în confort digital: sistemul de apartament cu camere WiFi și videointerfon

În era tehnologiei avansate, casele noastre devin din ce în ce mai inteligente, oferind nu…

acum o lună