Minuni din Romania gasesti la tot pasul, avem o tara atat de frumoasa. Nu o spunem doar noi, ci si strainii care vin aici sa locuiasca si sa se bucure de traiul simplu la tara. Sunt multe lucrurile ce ii ofera unicitate in lume. Insa, UNESCO a recunoscut doar 7 locuri sau monumente: Delta Dunarii, bisericile pictate din nordul Moldovei, Manastirea Horezu, asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania, bisericile de lemn din Maramures, fortaretele dacice din Muntii Orastiei, Cetatea Sighisoara.
Sa le luam pe rand:
Loc unic prin frumusetea sa, Delta Dunarii este cea mai umeda zona, cel mai jos punct (in raport cu nivelul Marii) si cel mai nou pamant din Europa.
A fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1991, fiind incadrata ca rezervatie a biosferei. Un tinut de explorat, unde se intalnesc peste 1830 de specii de copaci si plante, peste 2440 de specii insecte, 320 de specii de pasari, 91 de moluste, 133 de specii de pesti si 44 de specii de mamifere.
Un lucru curios, Delta Dunarii creste in fiecare an cu aproximativ 40 de metri. Ca sa ajungeti in delta trebuie mai intai sa treceti prin Tulcea, iar de aici calatoria va fi pe apa, pe unul dintre cele trei brate, Sfantul Gheorghe, Chilia sau Sulina. De avut in vedere ca navele circula o data pe zi, iar un bilet costa in jur de 48 de lei.
In anul 1993, UNESCO declara patrimoniu cultural mondial 8 biserici din Nordul Moldovei. Aceste sunt: Voronet, Sucevita, Humor, Arbore, Suceava, Probota, Patrauti si Moldovita.
Cititorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, Manastirea Hurezi sau Horezu se afla in Romanii de Jos, in judetul Valcea. Este adaugata in lista Patrimoniului Mondial in anul 1993.
Un adevarat reper turistic, cu o insemnatate culturala incontestabila, Transilvania are incluse in patrimoniul mondial UNESCO 7 sate sasesti: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor și Viscri.
Tot 8 la numar, bisericile din lemn din Maramureș au fost si ele incluse pe lista Patrimoniului UNESCO in anul 1999.
Adevarate marturii ale stramosilor nostri, fortarele dacice din Muntii Orastie au fost incluse in patrimoniul mondial in anul 1999. Monumenteleincluse in patrimoniu sunt: Sarmizegetusa Regia din Gradistea de Munte, Cetatea dacica de la Costesti Cetatuia, cea de la Costesti Blidaru, cea de la Luncani-Piatra Rosie, de la Banita si cea de la Capalna.
In opinia voastra, ce locuri, obiecte, cladiri din Romania ar merita un loc UNESCO?
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…