Articolele zilei

Muntele de chihlimbar. Comoara care salveaza cautatorii de la saracie

Distribuie

Comuna Colti din judetul Buzau sta pe o comoara, muntele de chihlimbar! Aici se afla unul dintre cele mai valoroase tipuri de rasina din lume, ambra neagra. Localitatea este situata in Curbura Carpatilor si este un loc apreciat de oamenii care iubesc natura. Judetul mai ascunde si alte minuni, Focul Viu din comuna Lopatari,  Vulcanii Noroiosi din Berca sau asezarile rupestre din Muntii Buzaului.  

Drumul Ambrei din comuna Colti, Buzau. Sursa foto: terrradacilor.ro

Muntele de Chihlimbar

Localnicii din Colti, judetul Buzau cunosc multe legende cu si despre ”ambra galbena”. La tot pasul veti auzi cate o poveste despre cautatorii acestei comori, despre chihlimbarul preferat de figurile regale sau al dictatorilor. Insasi Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ar fi primit un medalion din chihlimbar, iar Gheorghe Gheorghiu Dej i-a facut cadou dictatorului Stalin o pipa din aceasta rasina, altadata pretioasa.

Chihlimbar. Sursa foto: travelbadgers.com

Chihlimbarul romanesc descoperit in secolul al XIX-lea in Muntii Buzaului a fost numit rumanit, iar savantul Gheorghe Munteanu Murgoci a dovedit ca ambra neagra de la Colti nu este tamaie, asa cum credeau satenii. Chihlimbarul ce dateaza de acum 260 milioane de ani este o piatra semipretioasa cu incluziuni de fosile, care provine de la rasina arborilor solidificata.

In lume se gaseste in foarte putine locuri, in zona Marii Baltice, Sicilia, Rusia, Sahakin, Myanmar si Spania. In Romania, locul unic unde intalnim si singurul din lume de unde s-a extras, la nivel industrial, chihlimbarul este comuna Colti din Buzau.

Chihlimbar brut. Sursa foto: unimedia.info

In anul 1925, inginerul Dumitru Grigorescu a concesionat pamant in comuna Colti si a a menajat 39 de mine din care s-a scos aceasta spectaculoasa rasina. In anul 1986 a fost inchisa ultima mina, fiind interzisa exploatarea acestei pietre.

De la Colti au fost extrase doua bucati impresionante de chihlimbar, una de 2, respectiv 3,5 kilograme, ce sunt expuse la Muzeul Chihlimbarului din comuna buzoiana. Un loc in care puteti admira si alte pietre la fel de frumoase si care poate fi vizitat daca treceti prin aceasta zona.

Cautatorii de chihlimbar

Chiar daca satenii din comuna Colt stau pe o comoara, acestia nu au facut averi de pe urma exploatarii chihlimbarului. Pe vremuri, cand rasina fosilizata avea mare cautare, in zona erau si foarte multi mineri, cautatori de ambra care colindau potecile din munti in cautarea acestei ”nestemate”. Daca taranii isi puteau cumpara doi boi, astazi chihlimbarul neprelucrat valoreaza intre 8-12 lei, iar o bucata slefuita isi poate dubla pretul.

Muntele de Chihlimbar din comuna Colti, judetul Buzau. Sursa foto: travelzoom.ro

Putini mai sunt aceia care mai cauta si astazi ambra, in special batranii locului care isi rotunjesc veniturile. Unul dintre cautatori este invatatorul satului, Nicu Cristinel Scutaru care cauta pietrele galbui si pe care le pastreaza:

,,Se spune ca el apare doar la anumiti oameni! Si… numai sa-l cauti singur. El nu apare la oricine. Chihlimbarul se gaseste, dar este rar. Conteaza mult norocul. Si trebuie sa-l simti! Sa mergi linistit pe munte, sa ai rabdare, sa cunosti muntele. Si oarecum sa convietuiesti cu el si cu chihlimbarul!…”spune Nicu Scutaru pentru digi 24.

Obiective turistice in Buzau

Comuna Colti, dar si cateva zone din judetul Buzau au un mare potential turistic, insa autoritatile nu prea fac eforturi pentru a le promova. Muzeul Chihlimbarului din Colti este unul dintre obiectivele principale. Cladirea adaposteste 300 de obiecte din rumanit, dar si colectii de flori de mina, fosile, roci si alte pietre semipretioase. Cei care sunt curiosi sa vada aceste minunatii pot vizita muzeul de miercuri pana duminica, intre orele 10:00-18:00.

Muzeul Chihlimbarului din comuna Colți. Sursa foto: trecator.ro

O alta atractie a comunei este biserica sapata in stanca, de la Alunis. O biserica veche de 700 de ani in care inca se mai tin slujbe si care se afla in circuitul turistic al monumentelor rupestre din zona.

Biserica rupestra din Alunis, judetul Buzau. Sursa foto: cartitaplimbareata.ro

Un alt reper turistic al zonei, cele 30 de pesteri sapate in stanca, ce dateaza din secolele III-IV. Aceste asezari rupestre din Bozioru, Braesti si Alunis sunt printre cele mai misteriose de pe intreg teritoriul Romaniei. De asemenea, judetul Buzau mai ascunde si alte minuni, Focul Viu din comuna Lopatari sau Vulcanii Noroiosi din Berca.

Comuna Colti din Buzau se afla la o distanta de 150 de kilometri de Bucuresti. Daca vreti sa ajungeti in patria chihlimbarului o puteti face prin DN10 Buzau-Brasov, care va duce pana in localitatea Patarlagele si pe urma veti merge 13 kilometri pe un drum judetean – Valea Sibiciului -Colti. De aici, pe Drumul Ambrei veti ajunge, pe un drum pietruit pe Muntele Chihlimbarului si cu putin noroc, cine stie, poate veti descoperi o mica ”nestemata”.

Ana Maria Olteanu

Articole recente

Ce se întâmplă dacă mergeți cu anvelopele dezechilibrate?

Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…

acum 3 săptămâni

Ghid pentru alegerea bețelor de drumeție potrivite

Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…

acum 3 săptămâni

Tot ce trebuie să știi despre verificarea ITP și verificarea numărului de înmatriculare în România

În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…

acum 4 săptămâni

Pădurea Caraorman, minunea ascunsă a Deltei Dunării

Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…

acum 4 săptămâni

CYBEX a lansat noul COŸA CARRIER

CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…

acum 4 săptămâni

Ce presupune să pui lumini ambientale în mașina ta

În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…

acum 3 luni