Va invitam pe carari alpine in Muntii Ciucas, tocmai in Carpatii de Curbura! Un loc dominat de formatiuni stancoase, pajisti alpine, animale salbatice si flori rare. Un adevarat spectacol al naturii care atrage turistii in cautarea sinelui, aventurii sau a unei clipe de liniste in racoarea masivului.
In Muntii Ciucas vantul si anii au lasat urme asupra reliefului intalnit pe creste. Pe o suprafata de 200 de kilometri patrati, intalnim formatiuni stancoase ce au primit diverse nume: Babele la Sfat, Tigaile Mici, Tigaile Mari, Turnul lui Goliat sau Mana Dracului.
Masivul Ciucas este asezat in Carpatii de Curbura, la est de raul Telejean si Tarlung, avandu-i vecini pe Muntii Intorsurii, Muntii Grohotis si Depresiunea Intorsurii. Culmea Ciucas-Bratocea si Gropsoarele-Zaganu alcatuiesc masivul spectaculos.
Calea de acces din capitala catre statiunea Cheia de la poalele Ciucasului este pe Drumul National 1-Bucuresti-Ploiesti-Drumul National 1A. Veti trece prin satele de munte Magurele-Valenii de Munte-Izvoarele-Maneciu-Pamanteni-Manastirea Suzana-Cheia.
In Culmea Ciucas cel mai inalt punct este Varful Ciucas cu o altitudine de 1945 de metri si Culmea Gropsoarele este mai domoale, 1883 de metri in Varful Gropsoarele.
Turistii care isi doresc sa petreaca cateva zile in munti se pot caza la cele doua cabane montane: Muntele Rosu si Ciucas, de trei stele, sau in statiunea Cheia.
Din statiunea Cheia se poate urca catre Masivul Ciucas, care ii permite drumetului sa aleaga cel mai potrivit traseu montan:
Babele la Sfat
Privite din indepartare, Babele la Sfat, o formatiune stancoasa intalnita in periplul din Ciucas seamana izbitor cu femei in varsta care stau de vorba.
Tigaile Mici si Tigaile Mari
Turnurile din Masivul Ciucas s-au format in era perglaciara, iar cel mai inalt este Tigaile mari cu o inaltime de 1844 de metri.
Turnul lui Goliat
Localnicii i mai spun si ”Mosul cu Oile”, un grup de munti cu forme diferite, care il inconjoara pe Mosul, cel mai inalt munte de aici.
Mana Dracului
Turistii se feresc de acest traseu extrem de dificil, caracterizat de numele pe care il poarta.
Mai puteti vizita Manastirea Suzana, in Cheia se afla Muzeul Florilor de Piatra. In apele Lacului Maneciu se poate pescui, asa ca pescarii pot lua unditele la ei pentru a prinde cea mai buna captura. Un alt loc incarcat de istorie este Tabla Butii, aici veti gasi ramasite ale unor vechi cetati, in trecut fiind drumul de legatura dintre Ardeal si Transilvania.
Si nu in ultimul rand, luati-va ragaz 2 zile pe munte ca sa descoperiti rezervatia naturala cu o bogata vegetatie, cu flori de colt, animale salbatice, mistret, pisica salbatica, acvile de munte, veverite zglobii si soparle de munte.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…