2.400 de kilometri patrati ocupa Muntii Fagaras, masiv muntos ce face parte din Carpatii Meridionali. De ce sunt atat de speciali Muntii Fagaras? Aici, pe Varful Moldoveanu, la 2544 de metri, veti ajunge pe acoperisul Romaniei, avand impresia ca limita intre cer si pamant nu mai exista. In cei mai inalti munti din Romania se intalnesc nu mai putin de 107 varfuri alpine cu altitudini de peste 2000 de metri si 8 varfuri cu altitudini de peste 2500 de metri. Muntii Fagaras au fost numiti de geograful francez Emmanuel de Martonne, ”Alpii Transilvaniei”, fiind impresionat de maretia si frumusetea salbatica a zonei.
Lacul Balea este atractia principala a Transfagarasanului. Lacul glaciar se afla la o altitudine de 2040 de metri, ocupa 4,6 hectare si are o adancime de 11 metri. In perioada de vara, turistii cauta racoarea de la Balea si peisajele montane salbatice, neatinse de mana omului. Pe timpul iernii puteti ajunge aici doar cu telecabina, pe care o puteti lua de la Cascada Balea. In zona Balea au fost amenajate cabane unde puteti innopta, de asemenea, aici, 3 luni din an, functioneaza Hotelul de Gheata, ce va ofera o experienta unica de incerca un somn la temperaturi scazute.
Cum ajungeti pe Tranfagarasan veti observa o minunata cascada in trepte, cea mai mare din Romania, cu o cadere de 60 de metri. Aceasta se afla intre varfurile Negoiu si Moldoveanu, si se afla la o altitudine de 1200 de metri.
Este una dintre cele mai spectaculoase sosele din Romania, si chiar din Europa, ce strabate cei mai inalti munti din Romania. Cei de la Top Gear au ramas placut impresionati de peisajele si curbele, in ac de par, de aici. Aflat la o altitudine de 2042 de metri, este pozitionat pe locul doi, dupa Transalpina. Transfagarasnul-DN7C leaga doua regiuni, Muntenia de Ardeal, pe o distanta de 92 de kilometri.
Fiind considerat un drum periculos, unde au loc frecvente caderi de zapada, acesta este deschis doar in perioada iulie-octombrie. Drumul ce traverseaza Muntii Fagaras a fost construit in perioada comunista, intre 1970-1974, prin sacrificiul vietilor soldatilor si muncitorilor, ce au facut posibila o sosea in creierul muntilor.
Varful Moldoveanu, din Muntii Fagaras, este cel mai inalt din Romania si ajunge la o altitudine de 2544 de metri. Drumul greoi si anevoios, pana pe acoperisul tarii noastre, se parcurge pe creasta alpina intre Varful Vistea-2527 metri si Varful Moldoveanu. Loc unic si de o frumusete pura, in varf va asteapta tricolorul si versurile citate din Lucian Blaga: ”Opreste, Doamne, clipa cu care masori eternitatea!”.
Cel mai accesibil traseu montan pana pe Moldoveanu este: Transfagarasan-Cabana Balea. Pe drum veti intalni alte locuri legendare ale Fagarasului: Lacul Capra, Fereastra Zmeilor, Portita Arpasului sau Saua Podragu.
Cu o istorie de aproximativ 700 de ani, Cetatea Fagarasului ramane simbolul acestei regiuni. In timpul domnitorului Stefan Mailat cetatea a fost reamenajata si transformata intr-un castel fortificat. Principii Gabriel Bethlen si Gheorghe Rakoczi ai Transilvaniei au adus cele mai importante modificari ale constructiei transilvanene.
Cele mai impresionante atractii ale cetatii sunt: sala tronului, deschisa in 2016, aparatul de tortura Fecioara de Fier-o cusca metalica cu tepuse din fier sau garda formata din strajeri, costumati ca in secolul al XVII-lea. Turistii care calca pragul cetatii vor putea vedea si Muzeul Tarii Fagarasului ,,Valer Literat”, Turnul Rosu, Crama sau Turnul Temnita. Pentru detalii legate de programul de vizitare si tarife puteti intra pe site-ul oficial AICI.
Daca ajungeti in Tara Fagarasului nu ratati satul Cartisoara! Aici s-a nascut ”dacul care a coborat de pe Columna lui Traian”. In anul 1896, Gheorghe Cartan, cunoscut de Badea Cartan, pleca catre Roma, pe jos, sa cunoasca originea neamului sau. La acea vreme presa italiana a scris despre fapta mareata a romanului, titrand ca ”un dac a coborat de pe columna”.
De asemenea, ramane cunoscut pentru admiratia sa fata de cuvantul scris, invatand sa citeasca in timp ce mergea cu oile la pascut. In timpul ocupatiei maghiare din Transilvania, acesta a luptat pentru independenta romanilor din acest tinut. Timp de 30 de ani, a dus peste munti peste 250.000 de mii de carti in limba romana.
In urma cu 4 ani, globetrotterul Mirel Magop a refacut drumul legendar al badei, imbracat in costum traditional romanesc si purtand cu el cateva carti in limba romana, exact ca inaintasul sau.
Satul Cartisoara se afla in judetul Sibiu, pe soseaua Sibiu-Brasov, pe ruta care duce catre Transfagarasan. Acest sat, conform izvoarelor istorice, dateaza din anul 1223. Pentru a descoperi istoria locului puteti vizita Muzeul Etnografic ”Badea Cartan”. Un alt obiectiv turistic este si Manastirea Carta, construita de Regele Andrei al II-lea al Ungariei, in anul 1205.
Unul dintre singurele monumente construite in stil baroc, din sudul Transilvaniei este Palatul Brukenthal din Avrig. De o frumusete comparabila cu palatul Schonbrunn, care i-a si fost sursa de inspiratie, acest palat din Avrig a fost ridicat de baronul Samuel von Brukenthal. A fost construit in secolul al XVII-lea, ca un ansamblu de cladiri format din: Oranjerie, Palat si parcul care odinioara adapostea nenumarate specii de plante.
Resedinta de vara, de la poalele Muntilor Fagaras, a servit si ca sanatoriu si centru termal, de-a lungul anilor. In prezent, ”Edenul Transilvaniei” a fost renovat, poate fi vizitat si a fost amenajat si un hotel, in care va puteti caza. Detalii pe site-ul oficial AICI.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…