Nesebar, adesea scris si Nessebar este un oras incantator pe coasta bulgara. Pentru cei care aleg Bulgaria ca destinatie de vacanta, acest oras este unul dintre cele mai inspirate locuri pentru a explora in tihna tarmul Marii Negre. Impartit in doua: orasul modern si cel vechi, Nesebar arata calatorului entuziasmat frumusetea si traditiile acestei tari.
Da, vecinii nostri au un litoral mult mai curat la Marea Neagra decat avem noi. Experiente precum Balcic, Nisipurile de Aur sau Kawarna ne invata ca se poate, daca iti doresti, si, cu putin se pot muta muntii.
Si asta nu se intampla pentru ca locurile sunt mult mai frumoase, avem si noi o multime de plaje idilice . Doar ca omul gospodar chiar sfinteste locul si va puteti convinge dand o fuga, in urmatorul weekend, pe litoralul bulgaresc. Raportul calitate-pret este unul avantajos si daca va plac locurile linistite, cu miros de alge si peste proaspat, cladiri medievale, Nesebar este alegerea.
Imaginati-va o Sighisoara la malul marii. Cladiri pescaresti autentice si un oras demn de a fi inclus, inca din 1983, pe lista Patrimoniului UNESCO.
Faptul ca Nesebar este la o distanta de aproape 200 de kilometri de Vama Veche, il pozitioneaza printre cele mai la indemana destinatii de vacanta. In ultimii ani, romanii aleg Bulgaria in locul Romaniei, atunci cand vine vorba de statiuni de plaja. Turismul crescand de la an la an in aceasta tara.
Daca ati ales Balcicul ca destinatia de weekend, faceti un drum si pana in Nesebar, le despart 120 de kilometri, fiind localizat in regiunea Burgas. Mai jos aveti o harta care sa va ajute cu orientarea, dar aplicatia Waze poate fi de folos.
Orasul este un loc pe care trebuie sa il vedeti, mai ales, datorita unicitatii sale, cu alura de peninsula. Ce mai face special acest loc? Casele tipice zonei, morile de vant, faptul ca este unul dintre cele mai vechi orase din Europa (odinioara numit Mesembria) si are cele mai multe lacase de cult (raportat la numarul localnicilor).
Vechiul oras este amplasat pe o peninsula ce masoara 850 de metri si are o latime de 350 de metri, asadar niciun kilometru de explorat. Se poate ajunge foarte usor din Noul Oras, pe un dig/o mica sosea ce face legatura intre cele doua. Intrarea cu masina nu este permisa, as ca puteti lua la pas strazile inguste si destul de aglomerate. Nu va faceti griji, masina poate ramane in parcare contra cost ( aproape 1 leva/ora). Plimbati-va pe faleza, profitati de marimea redusa ca sa explorati fiecare loc, mai nou sau mai vechi, peisajul iti taie rasuflarea, iar atmosfera aminteste de vacantele elene.
Nesebar, orasul vechi este presarat cu biserici vechi, care se viziteaza contra cost, Sfantul Stefan, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril sau Sfanta Sofia sunt doar cateva dintre ele. Tot aici veti putea vizita Muzeul de Arheologie, Muzeul Etnografic, Teatrul Antic si orice are legatura cu un oras stravechi, marturii care amintesc de un oras apus. O parte din el fiind inghitit de apele Marii Negre.
E un sentiment tare placut sa stii ca te intorci in timp, cu 3000 de ani si pasesti pe ruinele vechii colonii elene, important nod comercial si spectaculoasa fortareata in Evul Mediu. Chiar daca orasul a fost o perioada de timp in declin, din secolul XX, autoritatile au facut demrsuri serioase pentru a conserva patrimoniul, traditiile si obiceiurile din acest colt de Bulgaria. Asa ca, in ultimii ani, tot asistam la o revenire spectaculoasa a acestei tari pe harta turistica a lumii.
Puteti ajunge cu masina personala si prin Girgiu-Ruse, dar un drum mai frumos este prin Vama Veche. Daca plecati din Bucuresti veti parcurge aproximativ 5 ore si jumatate. Alegand cea de-a doua optiune veti putea admira linia de coasta a Marii Negre si veti trece si prin frumosul Balcic.
Cat despre cazare, inainte de a consulta agentiile de turism verificati si Booking.com, puteti gasi oferte avantajoase.
Pe continent, in apropiere de Nisipurile de Aur, gasiti cu totul si cu totul alta lume. Orasul Nou, cu inalte cladiri, parcuri acvatice, restaurante, baruri tipice de plaja si o alta fata a plajei din Nesebar. Desigur, reminescentele perioadei comuniste sunt la tot pasul. Blocuri cenusii, cladiri abandonate, masini vechi, oameni grabiti, un peisaj des intalnit in Europa de Est. Dar orasul este dincolo de ce am putea pune in cuvinte, fiecare calator are ,,puterea” de a vedea cu proprii ochi ceea ce isi doreste de la un loc sau altul.
Aura acestui mic oras insular, Nesebar, inconjoara fiecare vizitator. Copii se simt bine, plajele sunt curate, apa e limpede, prilej pentru intreaga familie sa petreaca ore, zile intr-un oras ce aminteste un pic de Grecia.
Chiar dacă v-ați montat și echilibrat anvelopele la schimbarea de anotimp, asta nu înseamnă că…
Bețele de drumeție, cunoscute și sub denumirea de bețe trekking, sunt un accesoriu esențial pentru…
În România, verificarea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) și verificarea numărului de înmatriculare sunt proceduri importante…
Pădurea Caraorman, situată în inima Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie naturală și una dintre…
CYBEX prezintă noul COYA CARRIER Platinum conceput pentru a crea o legătură care va dura…
În ultimii ani, tehnologia auto a evoluat rapid, aducând numeroase inovații care nu numai că…